Wat is het niveau van de artsen?
Da's een moeilijke om op te antwoorden. ;-)
Het officiële antwoord uit het wetgeving over de MUG's:
Art. 6. § 1. Onverminderd de bepalingen inzake de beschikbaarheid van het medisch personeel van de functie "gespecialiseerde spoedgevallenzorg", moet de MUG-functie instaan voor een eigen medische permanentie 24 uur op 24.
§ 2. (De medische permanentie wordt waargenomen door minstens één, minstens halftijds aan het ziekenhuis verbonden geneesheer met één van de volgende kwalificaties :
1° geneesheer-specialist in de urgentiegeneeskunde, zoals bedoeld in artikel 2, 1° en 2°, van voornoemd ministerieel besluit van 14 februari 2005;
2° geneesheer-specialist in de acute geneeskunde, zoals bedoeld in artikel 2, 3°, van hetzelfde ministerieel besluit;
3° geneesheer die houder is van het brevet in de acute geneeskunde, bedoeld in artikel 6, § 3, 2°, van hetzelfde ministerieel besluit;
4° de kandidaat-geneesheer-specialist in de urgentiegeneeskunde, bedoeld in 1°, of in de acute geneeskunde, bedoeld in 2°, in opleiding, voor zover de betrokkene reeds erkend geneesheer-specialist is in één der disciplines bedoeld in artikel 2, 1°, van hetzelfde ministerieel besluit, hetzij reeds gedurende tenminste een jaar voornoemde opleiding heeft genoten.) <KB 2006-03-05/43, art. 2, 006; Inwerkingtreding : 01-04-2006>
In praktijk wil dit zeggen:
- Een arts (huisarts, inwendige, chirurg, ...) die op wel een bijkomende opleiding brevet acute geneeskunde gedaan heeft. Was een opleiding van een klein jaar. Deze opleiding bestaat momenteel niet meer. Hier zie je nog huisartsen met dat brevet die af en toe MUG - wachten doen. Niveau verschilt hier enorm in. Maar zoals gezegd deze gaan er uit, terecht ook.
- Een deel zijn door jaren ervaring gelijkgesteld als acutist. Deze mogelijkheid bestaat momenteel ook niet meer. Deze zijn de betere van de hierboven vermelde artsen. Spijtig genoeg heeft een aantal zeer goede van de boven vermelde niet meer de mogelijkheid om gelijkgesteld te worden.
- Geneesheer specialist (maakt niet uit welke discipline) die wil omvormen naar acute of urgentiegeneeskunde kan een soort stageplan indienen. Er wordt dan gekeken naar hun ervaring en waar zij tekorten hebben in het curriculum. Dat moeten ze dan bijhalen. Bv x aantal maanden anesthesie, ITE, etc.
- Arts - acute geneeskunde: 3 jarige opleiding
- Arts - urgentiegeneeskunde: 6 jarige opleiding
In praktijk mogen assistenten acute en urgentiegeneeskunde vanaf hun 2de jaar mee.
De eerste lichtingen urgentiegeneeskunde & acute geneeskunde zijn momenteel uitgekomen en je merkt een wezenlijk verschil in niveau. Maar het gaat nog een aantal jaren duren voor dat die artsen overal zitten natuurlijk.
Zoals je ziet momenteel nog een allegaartje, maar er is beterschap op komst met die twee specifieke opleidingen.