Korpschef Nationale Politie Gerard Bouman stapt op

Auteur Topic: Korpschef Nationale Politie Gerard Bouman stapt op  (gelezen 5787 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Bollie

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 408
Reactie #20 Gepost op: 24 december 2015, 11:30:01
Citaat
Erik Akerboom, topambtenaar van het ministerie van Defensie, is de aangewezen kandidaat om de nieuwe chef van de nationale politie te worden.

Dat schrijft NRC donderdag.

De centrale ondernemingsraad van de politie is volgens de krant deze week tot een akkoord gekomen met de 54-jarige Akerboom om korpschef Gerard Bouman op te volgen.

Een selectiecommissie met vertegenwoordigers uit de politieorganisatie en het ministerie van Veiligheid en Justitie zouden de secretaris-genraal van ministerie van Defensie de beste kandidaat vinden.

Bron: http://www.nu.nl/binnenland/4188055/topambtenaar-erik-akerboom-wordt-nieuwe-politiechef.html


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #21 Gepost op: 15 januari 2016, 19:58:19
Erik Akerboom benoemd tot korpschef


Foto('s) politie.nl

Laatste update: 15-01-2016 | 14:59

Nederland - De ministerraad heeft op vrijdag 15 januari ingestemd met de benoeming van Erik Akerboom tot korpschef van politie. Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie had Akerboom voor deze functie voorgedragen. Hij volgt per 1 maart 2016 Gerard Bouman op als korpschef.

Erik Akerboom (54) is sinds 2012 secretaris-generaal bij het Ministerie van Defensie. Eerder vervulde hij de overheidsfuncties van Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en van directeur Democratische Rechtsorde bij de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

Politie-ervaring
Tussen 2003 en 2009 gaf Akerboom als korpschef leiding aan het regiokorps Brabant-Noord. Eerder fungeerde hij bij de Utrechtse politie onder meer als districtschef en hoofd Regionale Recherche Ondersteuning. De nieuwe korpschef van de nationale politie rondde in 1986 zijn opleiding aan de Nederlandse Politieacademie af. Tevens volgde hij de Leergang Politie Leiderschap. Daarnaast studeerde hij Economie en Bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en behaalde hij een doctoraal Politicologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

portretEervol en uitdagend
Erik Akerboom beschouwt zijn benoeming tot korpschef als eervol en uitdagend: ‘Op 21-jarige leeftijd ging ik bij de politie aan de slag. Als leidinggevende maakte ik mij sindsdien uiteenlopende facetten van ons vak eigen. Ik heb het politiewerk altijd fantastisch gevonden. De politie heeft heel veel te bieden. Met de ervaringen buiten de politie op zak keer ik terug en zal ik me met hart en ziel inzetten voor de politie en de politiemensen. Het is voor mij geweldig om het korps verder op te mogen bouwen. Ik zie uit naar de samenwerking met iedereen die zich daarvoor inzet.’

Blauw bloed
De korpsleiding is bijzonder verheugd met de benoeming van Akerboom, zegt plaatsvervangend korpschef Ruud Bik in een eerste reactie: ‘Er stroomt blauw bloed door zijn aderen. Erik Akerboom kent het politievak door en door en is vertrouwd met het soort vraagstukken waarover wij besluiten dienen te nemen. Verder heeft zijn ervaring bij de AIVD en NCTV voor deze functie vanzelfsprekend veel meerwaarde, evenals zijn huidige Defensieachtergrond. Wij hebben het volste vertrouwen in de samenwerking met hem en in de wijze waarop hij leiding gaat geven aan de verdere vorming van ons korps. De leden van de korpsleiding wensen hem alle succes bij het vervullen van deze veeleisende en verantwoordelijke taak.’
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #22 Gepost op: 22 januari 2016, 12:07:35
Korpschef krijgt koninklijke onderscheiding

Laatste update: 21-01-2016 | 17:35

Den Haag - Op uitnodiging van de minister van Veiligheid en Justitie namen hoogwaardigheidsbekleders en politiecollega’s op donderdagmiddag 21 januari in de Ridderzaal officieel afscheid van Gerard Bouman. Tijdens de ceremonie reikte minister Van der Steur een koninklijke onderscheiding uit aan de vertrekkende korpschef.

In zijn afscheidsrede schetste de minister hoe Bouman met vrijwel niets in handen aan deze gigantische klus begon en prees hij zijn doorzettingsvermogen en karakter: ‘Als we nu achterom kijken, kunnen we alleen maar een diepe buiging maken. Voor hoe je de totstandkoming van de nationale politie hebt geleid. Je hebt deze immense reorganisatie op voortreffelijke wijze in goede banen geleid, vaak onder moeilijke omstandigheden. Niet alleen zakelijk, maar ook privé.’

Officier
Volgens de minister blijkt uit de eerste evaluatie dat niemand terug wil naar de periode van voor de reorganisatie van het politiebestel. Hij prees de verbeterde interne samenwerking en noemde het op peil houden van de operationele resultaten een prestatie van formaat. Zeker als men bedenkt hoe vaak een beroep is gedaan op extra politie-inzet, bijvoorbeeld vanwege de troonswisseling, de Nuclear Security Summit, MH17 en de komst van grote groepen vluchtelingen. Aan het einde van zijn toespraak wees de minister erop dat de rangonderscheidingstekens en het uniform van de korpschef de kast ingaan, maar dat ook in burger Boumans verdienste herkenbaar blijft. Koning Willem-Alexander heeft de eerste korpschef van de nationale politie namelijk benoemd tot officier in de Orde van Oranje Nassau.

Advies
In zijn afscheidstoespraak gaf Gerard Bouman aan vooral vooruit te willen kijken naar de politie die nu in het verschiet ligt. Hij stelde vast dat één korps tegenwoordig net zo slecht weg te denken valt als de euro en noemde dat voor een wezenlijk deel de verdienste van voormalig minister van Veiligheid en Justitie Opstelten. Bouman gaf aan dat de politie qua organisatie en werkwijze flexibel moet kunnen reageren op stroomversnellingen in de samenleving. Tegelijkertijd benadrukte hij de noodzaak om vooral niet willoos mee te bewegen op de golven van dagelijkse opwinding in media en politiek. De politie dient vast te houden aan haar waarden en onverminderd verbinding aan te gaan − wat er ook gebeurt. Bij zijn afscheid gaf Bouman aan zijn opvolger Erik Akerboom slechts één advies mee: ‘Zorg goed voor de mensen in het korps dat ik aan jou overdraag.’
Samen sterk in de hulpverlening!