Zorgen om politiesterkte op platteland

Auteur Topic: Zorgen om politiesterkte op platteland  (gelezen 2038 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Gepost op: 29 januari 2016, 20:51:47
Zorgen om politiesterkte op platteland - RTL NIEUWS

https://www.youtube.com/watch?v=_eo_1T_kVLs
RTL Nieuws
Gepubliceerd op 29 jan. 2016
Citaat
Burgemeesters op het platteland vrezen dat er straks te weinig agenten zijn. Overal op het platteland sluiten politiebureau's. Ook verdwijnt ongeveer 20 procent van de agenten.


Samen sterk in de hulpverlening!


enrico1972

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,591
  • Openbare Orde en Veiligheid
    • Instagram Enricoveilig
Reactie #1 Gepost op: 29 januari 2016, 21:23:25
Even heel erg gechargeerd gezegd "Ik weet nu waar ik snel me geld kan gaan verdienen" als dit allemaal zo doorgaat.
In dit land dient u de wet- en regelgeving te kennen en deze na te leven. Houd u zich hier niet aan, dan weet u ook wat de risico's zullen


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #2 Gepost op: 29 januari 2016, 22:05:56
Zorgen over politiezorg? We denken graag mee

Laatste update: 29-01-2016 | 11:30

Twente - De politie in Oost-Nederland wil dicht bij de burgers staan en heeft zich zo georganiseerd dat we snel ter plaatse zijn als het nodig is en we dichtbij de burgers staan, zodat we goed weten wat er speelt. Die verankering werkt en levert sinds enkele jaren goede resultaten op, zeker ook in Twente. De jaarcijfers laten dat ook zien.

Toch is er onrust ontstaan over de kwaliteit van de politiezorg in Oldenzaal, Losser, Dinkelland en Tubbergen. De burgemeesters hebben in een brief laten weten zich zorgen te maken over de sterkte en de nabijheid.

 De politie is in gesprek met de burgemeesters over de vormen en kwaliteit van de dienstverlening. Ook naar aanleiding van deze laatste brief wordt hier met de burgemeesters over gesproken. De formatie is overigens drie jaar geleden in overleg met de burgemeesters vastgesteld.

We hebben op 21 juli ook al eens gepubliceerd over dit onderwerp. De link vindt u op deze pagina.



Politiewerk anno 2015: minder in bureau, meer op straat, dichter bij u


Laatste update: 21-07-2015 | 09:02

Twente - Het is niet te hopen, maar stelt u zich eens voor dat u in nood verkeert en dat u de politie dringend nodig heeft. Dan hebben we maar één ding voor ogen: snel ter plaatse zijn en u te hulp schieten. De cijfers laten zien dat dat steeds beter lukt.

In diverse media is de laatste dagen hierover bericht en dat kan leiden tot onduidelijkheid. Als de betreffende journalisten ons hadden gevraagd naar onze visie, hadden we prima kunnen uitleggen hoe het zit. Daarom praten we u graag even bij in dit bericht.

Goede resultaten
In Oost-Nederland -zowel in de stad als op het platteland- zijn we snel ter plaatse en daar zijn we trots op.

Onze meldkamers hebben goed overzicht over welke agent zich waar bevindt en kunnen dus heel goed schakelen en politiemensen inzetten. Dat hoeven niet alleen surveillanten te zijn; iedereen (technisch rechercheurs, verkeershandhavers tot en met de politieleiding toe) is beschikbaar. De politie is altijd dichtbij.

Steeds meer aan het werk op straat
Stel, u belt de politie omdat er een verkeersongeval met gewonden is geweest. De centralist stuurt dan de dichtstbijzijnde politie-ambtenaar. Die zitten niet in een bureau geduldig te wachten op een melding maar zijn eigenlijk altijd aan het werk op straat en inzetbaar; de technische hulpmiddelen (IPads, smartphones) maken dat ook steeds meer mogelijk.

Strakke keuzes maken, want we moeten het doen met het huidige aantal mensen
Nou zijn er plaatsen waar er gelukkig niet veel incidenten zijn en dan zijn er vanzelfsprekend minder agenten in de buurt. In dat geval kan het in geval van nood soms iets langer duren voor we ter plaatse zijn; als we dat aan mensen uitleggen, snapt iedereen dat eigenlijk wel.

Als we echter altijd iemand aanwezig willen hebben in elk klein rustig dorpje, dan kost dat heel veel capaciteit, die hard nodig is voor andere dringende zaken. We moeten immers elke keer weer kiezen voor zaken waar we het hardst nodig zijn. Overigens maken we die keuzes niet alleen; we praten daarover met de burgemeesters.

We verlenen niet alleen hulp ter plaatse maar ook onderweg
Politie: minder op bureau en meer op straat
 

Onze bijstand begint niet pas op het moment dat we aankomen op de plaats des onheils: onderweg bieden we ook al hulp. Bovendien is de kans groot dat de brandweer en een ambulance aanwezig zijn.

Forse uitbreiding van wijkagenten
Het aantal wijkagenten is enorm toegenomen (en gaat nog meer toenemen) zodat we in elke buurt en dorp nog beter zichtbaar en bereikbaar zijn.

Hulp vragen kan op verschillende manieren
De tijd dat je in geval van nood naar het politiebureau rent om de aanwezige wachtcommandant te waarschuwen, ligt ver achter ons. We zijn bereikbaar via telefoon (0900-8844 en bij dringende gevallen: 112) en via mail. Je kunt op die manier ook een afspraak met de wijkagent maken om zaken te bespreken.

Verschillende manieren om aangifte doen
Er zijn veel manieren om aangifte te doen. Bij enkele zaken kun je via www.politie.nl aangifte doen en bij andere zaken is eigenlijk heel veel mogelijk. Bel ons en we maken een afspraak met u. Of u komt naar een bureau, of we komen naar u... wat u maar wilt. In dringende gevallen laten we er geen gras over groeien en nemen we snel de aangifte op; we doen dat  in overleg met u.

U weet ons op de moderne manieren trouwens goed te vinden: dat merken we aan het gebruik van die middelen (zoals het doen van aangifte via www.politie.nl) en aan het zeer beperkte aantal bezoekers van de bureaus.

Politiewerk 2015: minder in bureau, meer op straat, dichter bij u.
Een bureau heeft een functie, dat steken we niet onder stoelen of banken. Maar hulpvragen, het doen van aangiften en de reactietijden hebben hier niet zo veel mee te maken. We zijn er voor u en we zijn er snel.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #3 Gepost op: 29 januari 2016, 22:08:13
Grote zorgen over bezuinigingen politie bij burgemeesters Dinkelland, Losser, Oldenzaal en Tubbergen

29 januari 2016

De burgemeesters van de gemeenten in Noordoost Twente werden geconfronteerd met de scherpe daling van 26 formatieplaatsen binnen drie jaar op de huidige 118 formatieplaatsen in het basisteam van de politie in dit werkgebied. De burgemeesters Cazemier, Sijbom, Schouten en Stegers hebben hun grote zorgen over deze ‘niet acceptabele ontwikkeling' geuit in een gezamenlijke brief aan de Politie Oost-Nederland. Bij de vorming van de nationale politie is de burgemeesters toegezegd dat de kwaliteit van de dienstverlening op hetzelfde niveau zou blijven.

Ernstige verschraling politiezorg
Het werkgebied van het basisteam Noordoost Twente wordt gevormd door een overwegend landelijk gebied met veel kleine kernen, een groot buitengebied en ligging aan de landsgrens met daarin de grensovergang van de A1. Deze factoren bepalen het karakter en de werkwijze van dit basisteam. Plattelandsgemeenten krijgen vaker te maken met grootstedelijke problematiek zoals vormen van georganiseerde criminaliteit en ondermijning. Aanrijtijden staan in het landelijk gebied nu al onder grote druk. De politieorganisatie in Noordoost Twente beschikt over onvoldoende materieel en menskracht om het gebied binnen de geldende normen te bedienen. Door het sluiten van de bureaus in de gemeenten Dinkelland, Losser en Tubbergen en het instellen van bureau Oldenzaal als centrale locatie vraagt het juist meer vervoersbewegingen. Daarnaast zorgt het toevoegen van studenten aan de formatiesterkte tot minder inzetbaarheid, omdat zij niet volledig inzetbaar zijn.

Voldoende blauw op straat houden
De burgemeester in hun brief: "Tegen deze achtergrond zijn wij van mening dat alles in het werk moet worden gesteld om de wijkteams levensvatbaar te houden, voldoende blauw op straat te houden, het overschrijden van aanrijtijden te voorkomen en het serviceniveau voor onze burgers te handhaven. De voorziene teruggang in de omvang van ons basisteam staat op gespannen voet met de voorgestane dienstverlening door de politieorganisatie in ons gebied. Uit oogpunt van onze verantwoordelijkheid voor handhaving van openbare orde en veiligheid achten wij deze ontwikkeling niet acceptabel. Wij nodigen u uit om op korte termijn op districtelijk- en basisteamniveau met ons in gesprek te komen om met elkaar op te trekken ten einde de uitholling van onze politieorganisatie door verdere bezuinigingen in de formatiesterkte een halt toe te roepen."

Motie gemeenteraad Oldenzaal
Deze boodschap wordt ondersteund door de Oldenzaalse gemeenteraad via deze motie:
Motie Tegen aanstaande bezuinigingen basisteam Noordoost Twente
Samen sterk in de hulpverlening!


Jeroen1982

  • Medewerker GGP
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 187
Reactie #4 Gepost op: 29 januari 2016, 22:56:53
Dit speelt al sinds jaren en wordt nu alleen maar erger.
Waar het "vroeger" al zo was dat als je op de noodknop drukt voor een assistentie collega, je echt wel een half uur kan wachten voordat je eenheden er bij hebt, zal dit straks meer oplopen. Dit maar als voorbeeld.

Daarnaast het sluiten van de bureau's. waardoor een complete eenheid vanwege transport naar het "dichtstbijzijnde" celletje met een enkeltje ongeveer 45 minuten onderweg is, die 45 minuten moeten ze ook terug voordat ze weer inzetbaar zijn.

NP leuk bedacht, en heeft ook zeker voordelen, maar de uitkleding gaat te ver.