Maargoed dat in oma's werkomgeving met 30 slachtoffers met twee vingers in de neus word gehandeld is inmiddels duidelijk.
In Nederland is dit echter op veel locaties een grote opgave om de incidentlocatie in een zeer korte tijd te bereiken, met goed opgeleid personeel, om alle slachtoffers te voorzien van hulpverleners. Ik weet dat we in het noorden al moeite hebben om een tiental ambulances naast elkaar te krijgen in het golden hour.
Je zult dan zien dat een mee gealarmeerd NHT veel eerder ter plaatse kan zijn dan verscheidene ambulances die vanuit buurtposten moeten komen. Waarbij ik wel gelijk een opmerking wil maken over de zeer weinig ter beschikking gestelde voertuigen door het rode kruis. Als je snellere inzet wenst, en vervolgens met minder voertuigen de dekking waarborgt ben je in mijn ogen scheef bezig.
Omdat oma in een werkomgeving zit waar de boekhouder niet met zijn kruideniersmentaliteit regeert. In Groningen en Friesland hoeft het geen enkel probleem te zijn om snel professionals ter plaatse te krijgen. In het noorden van Nederland heeft men ambulancediensten, je kan al het ambulancedienstpersoneel betalen voor bereikbaarheidsdiensten in de vrije tijd en een alarmcode afspreken om op te komen bij grootschalige ongevallen en/of rampen.
In het Noorden van het land zijn ook huisartsen, wijkverpleegkundigen, in Groningen zit een universiteit en een academisch ziekenhuis. Het zegt dat er ook veel geneeskundestudenten, co-assistenten en medisch specialisten in opleiding wonen.
In Nederland wil men alles bestuurlijk afregelen waardoor men het te omslachtig vindt om te overleggen met bijvoorbeeld de huisartsen, wijkverpleegkundigen of universiteit om te bepalen wat zij kunnen beteken bij grootschalige ongevallen en/of rampen.
In mijn werkomgeving hoeft niet alles gratis en zo goedkoop mogelijk te zijn en zijn er geen heilige huisjes als het gaat om de best mogelijk zorg te bieden aan iedereen die zorg nodig heeft bij grootschalige ongevallen en/of rampen.
Een ongeval met 30 slachtoffers is in het hele land, dus ook in afgelegen gebieden, met twee vingers in de neus af te handelen door de reguliere ambulancezorg. Als men 30 gewonden al wil kwalificeren als extreme omstandigheden mag je best eens kritisch afvragen of het wel zo normaal is in een rijk en beschaafd land.