Dat hoeft niet, kijk maar naar de psycholance in Amsterdam. Die doet ook ritjes vanaf huisadres naar het zogenoemde spor. Daar vind pas een beoordeling plaats, en het is goed mogelijk dat iemand dan toch weer weg gestuurd wordt.
Wat is spor? Een psychiater die moet beoordelen of iemand in aanmerking komt voor gedwongen opname? Als het goed is stuurt de psychiater de meeste mensen ook weer naar huis omdat de criteria voor gedwongen opname erg streng zijn.
Gevaarlijk gedrag of agressie buiten op straat wordt door leken vaak in het hokje verward/gestoord gedrukt. De psychiater moet o.a. gaan beoordelen of het gedrag direct te maken heeft met de psychiatrische stoornis.
Buitenstaanders zijn goed in staat om het werk van artsen bij lichamelijke klachten redelijk te begrijpen, bij psychiatrie is het erg lastig.
Voorbeeld: Iemand heeft zijn been gebroken, heeft veel pijn en is vreselijk benauwd en kortademig.
De dokter zal na onderzoek vaststellen dat de pijn komt door het gebroken been maar de benauwdheid niet komt door het gebroken been maar door astma. Astma is bij deze beenbreuk een onderliggende ziekte (comorbiditeit).
In de psychiatrie kan het ook. Een bekende groep patienten die regelmatig zorgen voor veel gedoe in de samenleving zijn patienten met schizofrenie. Als deze mensen zelf besluiten dat het goed met ze gaat stoppen ze met slikken van medicatie. Uiteindelijk raken ze weer een psychose.
Deze patient kan zich agressief of levensgevaarlijk gedragen bijv. in een supermarkt. Het kan zo heftig zijn dat omstanders de politie bellen en/of ambulance. Uiteindelijk moet de psychiater vaststellen of het gevaarlijke gedrag een causaal verband heeft met de psychiatrische stoornis om dwangopname te kunnen rechtvaardigen.
Als de psychiater ontdekt dat het gevaarlijke gedrag in de maatschappij niet toe te schrijven is aan de schizofrene psychose maar aan comorbiditeit (onderliggende ziekte) bijv. een antisociale persoonlijkheidsstoornis (vroegen noemden we het psychopathie) is er geen reden tot dwangopname.