en dan betreft het niet iemand die vanwege bepaalde zaken (zwaar overgewicht o.i.d.) niet te tillen is?
Ik weet wel van zaken waar de brandweer aan te pas moet komen om iemand uit huis te halen.
Je praat dan inderdaad weer over de uitzonderingen/bijzondere omstandigheden. Op onze meldkamer maken we verschil tussen zorginstellingen en mensen thuis.
Bij ons beschouwen we het als een ambulancetaak. Wij sturen HART ipv ambulancevoertuig. HART heeft luchtkussens waarmee ze iemand makkelijk van de grond kunnen krijgen.
Als het gaat om een (private of publieke) zorginstelling rukken we ook uit omdat er een mens in de problemen zit. Het zorgt wel dat ik de volgende dag een brief schrijf aan mijn baas, de medical director ambulancedienst. Hij zal de zorginstelling waarschuwen omdat het niet ons probleem is en de zorginstelling zelf in staat moet zijn om voor haar eigen opgenomen patienten of bewoners te zorgen.
Bejaarden- en verzorgingstehuizen mogen de ambulance bellen als het gaat om levensbedreigende situaties.
Als het gaat om mensen thuis sturen we een dag later een arts van de ambulancedienst (MDS-unit) om eens te bekijken of er kans op herhaling bestaat. Voorts moet deze huisarts van de ambulancedienst bepalen of er maatregelen genomen moeten worden, bijv. organiseren van homecare of eventueel een opname in een verzorgingstehuis als het duidelijk is dat de familie wel wil zorgen voor een oudere maar niet meer in staat is om het zelfstandig te kunnen doen aangezien iemand zo oud/ziek is dat het werk is voor zorgprofessionals.
Hier hoef je ook niet te verwachten dat de politie dit soort melding gaat afhandelen omdat we hier weten dat de hakken van hoge politiechefs direct in het zand gaan. Zij zeggen gelijk dat de brandweer of ambulancedienst het maar moet afhandelen omdat zij liever criminaliteit/terrorisme bestrijden. Ik zit vaak bij overleg met hoofdofficieren van brandweer en politie. Ik vind zelf ook dat politiechefs een goed punt hebben, hoofdofficieren van brandweer en ambulancedienst zitten eigenlijk op een lijn om de politie zoveel mogelijk met rust te laten (en bij ons zien we steeds meer dat ambulancedienst de politie gaat faciliteren aangezien al onze ambulances surveilleren en het bijvoorbeeld raar is als de politie haar surveillancevoertuigen een kenteken door geeft met verzoek meldkamer te waarschuwen bij aantreffen en de ambulancevoertuigen deze melding niet in beeldscherm krijgen).