Dat gaat dus niet, ze inzetten op andere taken houd in dat ze hun huidige primaire taken moeten laten liggen, en ze hebben nu al moeite genoeg de diensten rond te krijgen.
Het zou al geweldig zijn, als er een paar duizend militairen in deeltijd gaan helpen bij de hulpdiensten, en daar leren van die praktijkervaringen.
Er kan een eerst proefproject worden gedaan met bijvoorbeeld honderd militairen in twintig verschillende typen civiele taken, afhankelijk van hun capaciteiten en ervaring. Bijvoorbeeld infanteristen kunnen bos- en duinwachters assisteren, kerncentrales bewaken, en meerijden met politiesurveillances. Militaire commando's kunnen arrestatieteams versterken. Militaire brandweerlieden kunnen de brandweer helpen. En militaire verpleegkundigen kunnen meerijden op ambulances voor bepaalde typen patiënten en incidenten.
Op die manier kan er ook een vruchtbare kruisbestuiving optreden in kennis en ervaring tussen het leger en civiele hulpdiensten. En bij terroristische aanslagen zal het leger en politie zo nodig ook moeten kunnen samenwerken, zoals in Brussel en Parijs.
Natuurlijk moet er goed worden gewaakt dat militairen niet worden overbelast, geestelijk of lichamelijk. Dat kan onder andere, door ze een civiele hulptaak te geven die heel specifiek en beperkt is. Bijvoorbeeld het afzetten van straten rond relsituaties, of het assisteren bij grote alcohol-controles en grensbewaking, of het zoeken naar vermiste personen in natuurgebieden, enz.
het inzetten van defensie personeel op andere taken kost wel degelijk geld. Terwijl er broodnodige oefeningen worden uitgesteld of afgeblazen omdat er geen geld is, waarmee zelf de operationele inzetbaarheid van defensie in het gedrang kan komen of al is.
De inzetbaarheid van ons leger is sowieso heel beperkt, omdat we een klein landje zijn. Gelukkig zijn onze buurlanden vreedzaam. En als we het ooit zouden moeten opnemen tegen Iran, Noord-Korea, Syrië, China, Poetin, of zelfs de VS, zullen we toch moeten samenwerken met andere landen.
weet je ook dat de burger heel anders kijkt naar militairen die voor politiewerk worden ingezet. Men reageert vaak al heftig wanneer er politieagenten (Kmar, AT etc) worden ingezet met automatische wapens, want dan wordt er al gesproken over "zwaar bewapende militairen" die ingezet zijn. Heel generaliserend zijn de burgers niet gewend aan militairen in het straatbeeld, en is dit op dit moment nog niet een optie die snel ingezet kan en zal worden op basis daarvan.
De inzet van militairen in het straatbeeld ligt inderdaad gevoelig bij veel Nederlanders, mede door ons trauma met WOII. Maar we kunnen daar creatieve oplossingen voor zoeken. Je kunt een militair bijvoorbeeld een politieuniform met een militair insigne en pistool laten dragen, als hij de politie helpt.
Of je kunt militairen in militair uniform bijvoorbeeld uit het zicht laten wachten in militaire trucks, bij risicovolle voetbalwedstrijden. En als er dan gewelddadige voetbalrellen ontstaan, kunnen er snel bijvoorbeeld tweehonderd militairen ter plaatse komen, met lange wapenstok, om de ME af te schermen. Ik vermoed dat het grote publiek daar geen bezwaar tegen zal hebben. Of je kunt die militairen daar laten werken in burgerkleding met gele hesjes.
Ook lijkt het me niet bezwaarlijk voor het publiek, als er militairen in legeruniform surveilleren in bossen en zeehavens, en 's nachts op industrieterreinen. En zo kun je nog veel meer oplossingen verzinnen.
Het is ook heel belangrijk hoe de overheid voorlichting geeft over de inzet van militairen. In Brussel en Parijs is het publiek inmiddels gewend aan militairen in het straatbeeld. En ook in Nederlandse bosgebieden levert het nu geen problemen op, dat er militairen rondrijden in de omgeving van militaire kazernes.