Gewoon even out of the box denken, een proefballonnetje oplaten (hopelijk lezen Expert en Oma mee).
Ik gok dat de reden dat de Noordelijke provincies moeten afwijken van de landelijke richtlijnen is dat er maar 1 traumacentrum in de regio is, het UMCG. Waar de rest van het land meer traumacentra beschikbaar heeft in de regio, dus ambulances minder ver hoeven te rijden en er meer capaciteit beschikbaar is. Het dichtstbijzijnde alternatief zou voor het noorden Zwolle zijn, maar vanuit Groningen is dat al bijna een uur rijden.
Er zijn echter wel nog wat kleinere perifere ziekenhuizen in de regio. Hoe lang zou het duren als je van die ziekenhuizen in geval van calamiteiten ook een traumacentrum wil maken?
Stel er gebeurd een grote ramp, je laat het UMCG de eerste slag slaan, maar meteen laat je vanuit een ander traumacentrum in het land bijvoorbeeld 2 of 3 anesthesiologen of chirurgen naar 1 van de perifere ziekenhuizen in het Noorden brengen, bijvoorbeeld Assen of Leeuwarden. Die anesthesiologen/chirurgen zou je bij wijze van spreken gewoon met een traumahelikopter, politiehelikopter of luchtmacht kunnen invliegen, gewoon als taxi-dienst. Het ziekenhuis waar je ze heen vliegt roept zelf uit hun achterwacht het verpleegkundige en ondersteunende personeel op en heeft zelf het noodzakelijke materiaal beschikbaar. Zou je op zo een manier in bijvoorbeeld een uur of twee een extra traumacentrum in de regio kunnen creëren?
Op basis van je aanname heb ik ook een poging gedaan om out-of-the-box te denken. Het is eigenlijk een modificatie van jouw plan van aanpak.
Principe is transport van T1 niet vertragen door te wachten op ongevalslocatie op aankomst van een arts. Zo snel mogelijk vervoeren naar UMC Groningen of Isala Zwolle.
De meldkamer moet zo snel mogelijk beide traumacentra alarmeren bij grootschalig ongeval. De ziekenhuizen moeten anesthesiologen, chirurgen of eventueel oudejaars assistent-chirurgen (ATLS-competent) vrij maken voor rendez-vous met de ambulancevoertuigen. Je zou iets kunnen regelen met politie of desnoods brandweer Zwolle (neem aan dat ze wel busjes of personenvoertuigen hebben met zwaailicht en sirene) voor vervoer van deze artsen.
Het traumacentrum is even een paar medisch specialisten kwijt, echter in de fase dat de patienten nog onderweg zijn naar traumacentrum. Als de patient aankomt in het traumacentrum is de dokter ook weer terug in zijn eigen traumacentrum (is ook geen nadeel als je met je levensbedreigend gewonde patient in je eigen vertrouwde toko terecht komt).
Op bovenstaande wijze haal je ook de druk af van de vier HEMS-teams. Je mag je ook afvragen of het redelijk is om bij een grootschalig ongeval in Groningen twee of drie MMT-helikopters in te zetten waardoor de rest van Nederland geen MMT-dekking meer heeft.