Gemeenten mogen vaker flexibel camera’s inzetten

Auteur Topic: Gemeenten mogen vaker flexibel camera’s inzetten  (gelezen 3384 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Snickert

  • Veiligheidskundige
  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 6
Gepost op: 14 april 2016, 14:12:49
Gemeenten mogen vaker flexibel camera’s inzetten op verschillende plaatsen, om op die manier overlast van hangjongeren, drugsdealers, straatrovers en zakkenrollers in de gaten te houden. De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met een wetsvoorstel van minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie.  De maatregel gaat op 1 juli 2016 in.
Snel inzetbaar
Nu mogen gemeenten alleen nog werken met vaste camera’s op vooraf bekendgemaakte plaatsen. Ze worden gebruikt voor statisch en langdurig toezicht op plekken met een verhoogde kans op verstoringen van de openbare orde, bijvoorbeeld winkelstraten of uitgaansgebieden. De vaste camera’s, die aan gevels of dakranden van gebouwen hangen, zijn nuttig maar niet snel inzetbaar voor bestrijding van zich verplaatsende overlast.
Maatwerk mogelijk
Daarom wordt de huidige regeling uitgebreid. Volgens de nieuwe regeling kunnen gemeenten zelf bepalen welke vorm van cameratoezicht - al dan niet op vaste plaatsen - wenselijk is. Op deze manier is maatwerk mogelijk en kan de veiligheid in de publieke ruimte verbeteren.
Tijdwinst
Flexibel cameratoezicht moet ook tijdwinst opleveren, omdat niet meer voor elke verplaatsing van een camera een aparte procedure gevolgd hoeft te worden. De burgemeester wijst, nadat de gemeenteraad hem daarvoor de bevoegdheid heeft verleend, een gebied aan waarbinnen de camera’s kunnen worden geplaatst of verplaatst. Dat gebied mag niet groter zijn dan strikt noodzakelijk voor de handhaving van de openbare orde, bijvoorbeeld een plein of enkele straten. Borden moeten het publiek informeren over het toezicht met camera’s. De burgemeester trekt de gebiedsaanwijzing in als het cameragebruik niet meer nodig is.
 Gemeenten konden al vaste camera’s plaatsen, maar mobiele camera’s waren niet toegestaan. Overlast van bijvoorbeeld drugsgebruikers, zakkenrollers en vandalen verplaatst zich veelal, waardoor sommige gemeenten ook flexibele camera's willen gebruiken.
Gemeenten mogen vaker en sneller flexibele camera’s gebruiken, om zo overlast van hangjongeren, straatrovers, zakkenrollers en drugsdealers in de gaten te houden. De Eerste Kamer stemde in met een voorstel van minister Van der Steur.
Borden die bezoekers van een gebied informeren over het toezicht met camera’s zijn nog steeds nodig


Aldus verschillende nieuwsbronnen en het CCV.

Zelf ben ik wel benieuwd naar wat er precies juridisch veranderd.
Zijn er mensen die hier verstand van hebben?




zwelgje

  • Burger met bijzondere interesse in wetgeving en organisatie structuren
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,077
Reactie #1 Gepost op: 15 april 2016, 11:23:51
Niet dat ik mij als deskundige voor wil doen, maar dit lijken mij juridisch de belangrijkste verschillen:

Voorheen mochten gemeenten bij het instellen van camera toezicht alleen gebruik maken van vaste camera's. Dit zijn dus camera's die niet eenvoudig verplaats kunnen worden, bijvoorbeeld bevestigd aan een gevel of lantaarnpaal.
In de nieuwe wet vervalt de beperking van vaste camera's waardoor ook andere camera's ingezet mogen worden, bijvoorbeeld drone's of camera auto's.

Daarnaast moest de gemeenteraad een besluit nemen over in welk gebied cameratoezicht ingesteld gaat worden en de duur. Ook moest een formeel plaatsingsbesluit genomen worden over elke individuele camera. Hiertegen kon per besluit bezwaar worden aangetekend.
In de nieuwe wet volstaat het dat de gemeenteraad een besluit neemt over het instellen van cameratoezicht voor een bepaald gebied en de duur. Binnen dat gebied kunnen camera's dan geplaatst en verplaats worden zonder dat hier een besluit per camera voor nodig is.

Wat niet veranderd is de juridische grondslag van cameratoezicht op zich. Ook moet er nog steeds duidelijk kenbaar worden gemaakt in het betreffende gebied dat er sprake is van cameratoezicht en mogen beelden in principe maximaal 4 weken bewaard worden.
Op politie.nl staat een eenvoudige samenvatting van deze aspecten van cameratoezicht: https://www.politie.nl/themas/cameratoezicht.html

(Let wel dat instanties als de Politie ook andere bevoegdheden hebben waarbij camera's gebruikt mogen worden. Deze vallen dan niet onder de verantwoordelijkheid van de gemeente en niet onder deze wetgeving.)
Als je niet veel onthoudt, kan je ook niet veel vergeten


Snickert

  • Veiligheidskundige
  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 6
Reactie #2 Gepost op: 18 april 2016, 12:53:39
Goeie opmerkingen!
Hartelijk dank.

Momenteel ben ik een overzicht aan het maken, mochten meer mensen hier interesse in hebben dan zal ik dit plaatsen.


A-installatie

  • Nieuwe gebruiker
  • *
  • Berichten: 2
    • Bewakingscamera
Reactie #3 Gepost op: 4 september 2016, 16:04:59
Hoi Snickert,

Ben reuze benieuwd, stuur maar door  ;)


guest15549

  • Gast
Reactie #4 Gepost op: 4 september 2016, 20:45:33
Het is geregeld in artikel 151c van de Gemeentewet.

Allereerst moet de gemeenteraad toestemming verlenen aan de burgemeester. Die kan vervolgens in het belang van de handhaving van de openbare orde besluiten om camera's tijdelijk in te zetten op een openbare plaats, dit moet worden afgestemd met het OM en/of de politie. Zodra de camera's niet meer nodig zijn voor het handhaven van de openbare orde moeten ze worden verwijderd.

Waar het om draait is dat het besluit bevat binnen welk gebied de inzet van camera's is toegestaan. Er hoeft niet te worden beschreven hoe veel camera's er worden ingezet of waar deze camera's staan.