Voorstel: Gratis branddeken en veiligheidshandboek voor elke woning

Auteur Topic: Voorstel: Gratis branddeken en veiligheidshandboek voor elke woning  (gelezen 5775 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Frank Lingen

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 533
Gratis branddeken en veiligheidshandboek voor elke woning

Ik stel voor, dat de Nederlandse overheid gratis een branddeken bezorgt bij elke woning. Daarbij kan ook een uitgebreid veiligheidshandboek worden bezorgt bij ieder woonhuis. Daardoor zal het aantal branden en ongelukken vermoedelijk dalen, en zullen de hulpdiensten vermoedelijk worden ontlast.

Bij die verspreiding kunnen ook twee mooi vormgegeven plastic stickers worden gegeven met enkele veiligheidsadviezen, bijvoorbeeld: "Bel 112, als politie, brandweer of ziekenauto snel nodig zijn.“ En: "Voorkom brand, ongelukken, pesten en geweld.“    

Stel dat de overheid goedgekeurde branddekens kan inkopen voor 4,50 euro per stuk. En stel dat de productie van het uitgebreide veiligheidshandboek in sobere uitvoering, inclusief twee stickers, mogelijk is voor 5 euro. En stel dat de huis-aan-huis-verspreiding van die producten samen 50 cent per woning kost. Dan zijn de totale kosten per woning 10 euro. Die bezorging kan zonder verpakking met een begeleidende brief per brievenbus.

Nederland telt ongeveer 7 miljoen woningen. Bij de hierboven geschatte bedragen, zou het hele project dus ongeveer 7 miljoen maal 10 euro kosten. Dat is eenmalig totaal ongeveer 72 miljoen euro. Dit inclusief eenmalig één miljoen euro voor overhead, effectonderzoek en evaluatie, en eenmalig een miljoen voor begeleidende voorlichting via radio, tv en internet. (Deze bedragen zijn schattingen.)

Daar staat tegenover, dat er naar verwachting minder leed en schade zal zijn in de komende tientallen jaren, en dat hulpdiensten en zorginstellingen vermoedelijk decennia lang minder zwaar belast zullen worden. En burgers worden door dit project vermoedelijk gestimuleerd, om zich verantwoordelijk te gedragen, en om elkaar te helpen bij problemen.

Per saldo verwacht ik dat dit project winst zal opleveren op allerlei probleemgebieden, zelfs als een deel van de verspreide veiligheidsmaterialen achteloos door burgers zou worden weggegooid, of ongebruikt zal blijven liggen.

Als een huishouden al een branddeken heeft, dan kan de gratis branddeken van de overheid als reserve worden bewaard in auto, motorfiets, boot, caravan, vakantiehuisje, bedrijf, schuur, zolder, of slaapkamer. Of men kan die branddeken van de overheid gebruiken als oefenmateriaal voor kinderen, of weggeven aan kennissen, clubs, vakantieparken, ziekenhuizen, of scholen, enzovoort.

Het veiligheidshandboek moet overtuigende motiverende, duidelijke en nauwkeurige informatie geven met afbeeldingen over de volgende onderwerpen:
- preventie en bestrijding van branden in gebouwen en voertuigen
- effectief informeren en helpen van hulpdiensten door burgers
- preventie van ongelukken in woningen en beroepen
- preventie, herkenning en behandeling van ziekten
- preventie van, en onderlinge steun bij psychosociale problemen. bijvoorbeeld huiselijk geweld, opvoedingsproblemen, burenruzies, verslavingen, pesten, depressie en eenzaamheid
- preventie en oplossen van ernstige huishoudelijke en financiële problemen en dakloosheid
- preventie van, en onderlinge hulp bij verkeersongelukken.
- SOA-preventie en anticonceptie
- EHBO-instructie
- motiverende gedragsadviezen over de openbare ruimte, zoals bij grote evenementen en uitgaan, en in openbaar vervoer en winkelcentra.  
-  preventie van criminaliteit en andere vormen van immoreel gedrag, bijvoorbeeld een oproep tegen geweld, vandalisme en oplichting.
- wat te doen bij een overstroming, aanslag, bosbrand of chemisch ongeluk

Als de stroom eens zou uitvallen, en mensen kunnen daardoor geen gebruik maken van internet, kunnen ze nog wel het veiligheidshandboek raadplegen.

Op een internet-forum kunnen deskundige burgers worden uitgenodigd om onbetaald bij te dragen aan de inhoud van dat veiligheidshandboek via een website met wiki-software. De eindredactie moet daarbij in handen komen van een team van top-experts uit verschillende veiligheidsdisciplines, aangevuld met reclame-experts.

Het gebruik van uitstekende forum-software, plus hosting van een internet-forum op een veilige externe server kost slechts ongeveer honderd euro per jaar.

In een vervolg-project kan een aparte versie van het veiligheidshandboek worden gemaakt in eenvoudig Nederlands voor mensen met taal- of leerproblemen. Ook kan er een aparte versie worden gemaakt in het Turks en Arabisch voor oudere allochtonen.

Die aparte versies kunnen apart worden besteld door burgers via telefoon of email. De kosten hiervan zijn niet begrepen in de bovenstaande berekening, want die kosten hoeven pas te worden betaald door de overheid  bij uitvoering van dat vervolg-project.

Als het project goed bevalt, kan er over vijf jaar eventueel een tweede deel van het veiligheidshandboek worden verspreid door de overheid, met meer diepgaande informatie over dezelfde onderwerpen, plus een lijst met nieuwe inzichten, ontwikkelingen en web-adressen.

Deze preventie-projecten kunnen het beste worden uitgevoerd in samenwerking via internet met veel andere landen. Dit geeft namelijk meer deskundigheid en kostenbesparing door schaalvergroting, en door inpassing van bestaande deskundige voorlichtingsteksten.

Bij die internationale samenwerking kan de communicatie het best kostenbesparend worden uitgevoerd via internet, in plaats van via kostbare reizen en buitenlandse conferenties. Bij deze projecten kan ook worden samengewerkt binnen het verband van EU en VN.


Ik stem links.


Bas1988

  • Assetbeheerder HWA, Specialist HWA, verkeersregelaar, EHBO-vrijwilliger
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 185
Reactie #1 Gepost op: 30 april 2016, 15:12:38
Citaat van: Frank Lingen link=msg=1421389 date=1461956583
Gratis branddeken en veiligheidshandboek voor elke woning [...]

Toch maar even reageren, want in bredere zin voel ik hier een discussie over zelfredzaamheid opkomen?

Ik ben maar een leek als het op de rode tak aankomt, toch even een poging om wat kanttekeningen te zetten bij je idee, zonder al te veel aannames te doen die ik niet kan onderbouwen:

Om te beginnen zal het aantal branden niet dalen dankzij een blusdeken. Wel zou je kunnen veronderstellen dat minder (kleine / keuken) branden zullen doorzetten. Daarnaast denk ik dat het aantal ongelukken niet zal dalen als mensen een veiligheidshandboek in huis hebben (er zijn diverse onderzoeken gedaan naar het effect van informatiefolders, in sommige gevallen kan het zelfs een gevoel van onveiligheid vergroten zonder een positieve bijdrage te hebben (voorbeeldje: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17591379) )

Stickers zijn reclamemateriaal. Iedereen weet dat je geen 0611 moet draaien als je in nood bent. Leuk voor bij een onderwijsproject, maar waarschijnlijk zonder effect als het gaat om huis-aan-huis verspreiding.

Dan: goedgekeurde branddekens... Voor het gebruik bij kleine brandjes tot het formaat van een voetbal is een blusdeken geschikt. Maar gebruik voor bijvoorbeeld een vlam in de pan raad de Brandweer af. (https://www.brandweer.nl/brandveiligheid/brand/juiste-blusmiddel/@37835/gebruik-blusdekens/).

En om verder de gaan op het effect van de blusdeken even wat harde cijfers: Van woningbranden is in 66% van de gevallen menselijk handelen de oorzaak. Falende apparatuur staat op een 2e plaats met 15%. Bouwgerelateerde oorzaak is 11% en onbekende oorzaak 13%.
Om met menselijk handelen te beginnen: 40% van woningbranden ontstaat in de keuken, het grootste deel daarvan is gerelateerd aan koken. Daar is een blusdeken in de meeste gevallen niet geschikt om een beginnende brand te blussen, vanwege aanwezig vet / olie.
Andere oorzaken zijn roken (sigarettenpeuk in de prullenbak, die vervolgens in brand gaat), kaarsen en onjuist gebruik van apparatuur (falende apparatuur). Een prullenbak is vaak groter dan een voetbal, en lang niet altijd van metaal waardoor de bak al snel in zijn geheel kan branden. Falende apparatuur heeft voor een groot deel betrekking op wasmachines, wasdrogers, koelkasten en vriezers, televisies. Al die apparaten zijn te groot om te blussen met een blusdeken, dus ook in die categorie valt de blusdeken voor een groot deel af.
(link naar het onderzoek: http://www.ifv.nl/kennisplein/Documents/nibra-publicatiereeks-10-oorzaak-en-gevolgen-van-woningbranden.pdf )

Dan even over je bedragen: waar heb je die vandaan en op gebaseerd? Zonder onderbouwing kan 10 cent verschil per stuk al een heel groot verschil worden als je dat met de 7,7 miljoen huishoudens vermenigvuldigt (dat is bijvoorbeeld al €770 000,-). Schattingen hebben meestal een achtergrond, een schatting zonder basis is meer een gokje in mijn ogen...

Minder letsel en minder schade lijkt mij mooi. In beide gevallen zie ik hier eerder een rol voor de verzekeraars dan voor de overheid.
Minder belasting voor de hulpdiensten zou ook mooi zijn, maar zoals ik al aangeef: slechts een heel klein deel van de woningbranden kan opgelost worden met enkel een blusdeken.

Kijkend naar het veiligheidshandboek: mensen gaan op dit moment ook al snel naar de SEH voor iets waarvoor ze ook naar de huisarts kunnen gaan. En als ze het niet eens zijn met de huisarts gaan ze voor een deel alsnog naar de SEH. Voor kleine ongelukjes is er een pleister (daar heb je denk ik geen veiligheidshandboek voor nodig), voor iets grotere ongelukjes de huisarts nog iets groter of bijvoorbeeld iets gebroken dan kan men op eigen kracht naar de SEH, en voor als het bloed eruit spuit bel je 112.
Ook hier zie ik eerder een rol voor de (zorg-) verzekeraars dan voor de overheid.

Om burgers te stimuleren zijn uitgebreidere campagnes nodig die zich richten op positieve gedragsverandering. Een sticker, boekje en blusdeken zijn zeer waarschijnlijk niet voldoende (https://web.stanford.edu/~kcarmel/CC_BehavChange_Course/readings/Bator_PSA_2000.pdf )

Burgers die elkaar helpen in het geval van problemen? Er is veel onderzoek gedaan naar "the bystander effect".
Wat wel een positieve invloed heeft op elkaar helpen is weten wat je moet doen in een bepaalde situatie.

Per saldo vraag ik mij af hoe groot de invloed van het door jou voorgestelde pakket is. Leesstof legt 50% van de mensen naast zich neer, en in het geval van een calamiteit gaat men niet eerst even het boekje erbij pakken. De blusdeken is in veel gevallen niet geschikt als blusmiddel. Over het effect van stickers kan ik weinig vinden.

De door jou voorgestelde inhoud van het calamiteitenhandboek is interessant, mits iemand geïnteresseerd is, gemotiveerd word om het te lezen, en het onderwerp actief in beeld blijft bij die persoon. Ik zou een dergelijk boek wel lezen, maar het blijft een boek.
Lezen van een ehbo boekje maakt je geen ehbo-er, theorie is 1 ding, praktijk is een totaal andere zaak.

Een dergelijk boek zou misschien wel een leuk idee zijn voor in een noodpakket?
Overigens heeft de overheid al een instructieflyer voor noodsituaties: http://az157155.vo.msecnd.net/media/39239/c_157_instructiekaart_basis_nl-1.pdf

Leuk dat je nadenkt over wie dat calamiteitenhandboek kunnen samenstellen, maar dat zal waarschijnlijk (gezien de grootte van het project) een aanbesteding gaan worden.

Een versie voor mensen die de Nederlandse taal niet machtig zijn zou wat mij betreft voldoende zijn in het Engels.
(weet iemand of er een Engelstalige versie is van de instructiekaart? Een Engelstalige vertaling van Crisis.nl lijkt mij geen slecht idee)

Na 5 jaar een boek met meer diepgaande informatie over calamiteiten lijkt mij niet nuttig.
Je moet direct weten wat je moet doen in het geval van een calamiteit, voor alles waar enige expertise voor nodig is zijn er de diverse hulpdiensten.

Schaalvergroting naar andere landen lijkt mij niet aan de orde zolang elk land de hulpverlening op een eigen manier georganiseerd heeft.

Samengevat: leuk idee, maar de haalbaarheid en het effect zijn denk ik een stuk kleiner dan dat het idee in eerste instantie deed vermoedden. Als ik kijk naar het geschatte kostenplaatje dan denk ik dat er voor dat bedrag beter geïnvesteerd kan worden in andere zaken.
Daarnaast zie ik niet in waarom de overheid het boekwerk en de blusdeken zou moeten vergoeden. In eerste instantie zullen de verzekeraars namelijk de kostenbesparing hebben (aangenomen dat die er is) vanwege minder schade door branden en een betere zelfredzaamheid bij kleine verwondingen.
common sense is not so common...


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #2 Gepost op: 30 april 2016, 15:44:55
Citaat van: Frank Lingen link=msg=1421389 date=1461956583
Gratis branddeken en veiligheidshandboek voor elke woning

Ik stel voor, dat de Nederlandse overheid gratis een branddeken bezorgt bij elke woning. Daarbij kan ook een uitgebreid veiligheidshandboek worden bezorgt bij ieder woonhuis. Daardoor zal het aantal branden en ongelukken vermoedelijk dalen, en zullen de hulpdiensten vermoedelijk worden ontlast.
Wie gaat die blusdekens betalen? En hoezo denk je dat dit wel gaat werken, als het al een gedoe is om de gemiddelde nederlander te doen geloven dat een WERKENDE rookmelder effectief kan bijdrage aan een brandveiliger leven in huis.
Citaat van: Frank Lingen link=msg=1421389 date=1461956583

Bij die verspreiding kunnen ook twee mooi vormgegeven plastic stickers worden gegeven met enkele veiligheidsadviezen, bijvoorbeeld: "Bel 112, als politie, brandweer of ziekenauto snel nodig zijn.“ En: "Voorkom brand, ongelukken, pesten en geweld.“    

Stickers, mooi iets om kwijt te raken en als je ze al wilt opplakken. waar moet men die dingen opplakken?
Citaat van: Frank Lingen link=msg=1421389 date=1461956583

Nederland telt ongeveer 7 miljoen woningen. Bij de hierboven geschatte bedragen, zou het hele project dus ongeveer 7 miljoen maal 10 euro kosten. Dat is eenmalig totaal ongeveer 72 miljoen euro. Dit inclusief eenmalig één miljoen euro voor overhead, effectonderzoek en evaluatie, en eenmalig een miljoen voor begeleidende voorlichting via radio, tv en internet. (Deze bedragen zijn schattingen.)
72 miljoen, dat wordt aanbesteden wie al die blusdekens gaat leveren. En wie kan er zo even 7 miljoen blusdekens ophoesten?
Citaat van: Frank Lingen link=msg=1421389 date=1461956583

Het veiligheidshandboek moet overtuigende motiverende, duidelijke en nauwkeurige informatie geven met afbeeldingen over de volgende onderwerpen:
- preventie en bestrijding van branden in gebouwen en voertuigen
- effectief informeren en helpen van hulpdiensten door burgers
- preventie van ongelukken in woningen en beroepen
- preventie, herkenning en behandeling van ziekten
- preventie van, en onderlinge steun bij psychosociale problemen. bijvoorbeeld huiselijk geweld, opvoedingsproblemen, burenruzies, verslavingen, pesten, depressie en eenzaamheid
- preventie en oplossen van ernstige huishoudelijke en financiële problemen en dakloosheid
- preventie van, en onderlinge hulp bij verkeersongelukken.
- SOA-preventie en anticonceptie
- EHBO-instructie
- motiverende gedragsadviezen over de openbare ruimte, zoals bij grote evenementen en uitgaan, en in openbaar vervoer en winkelcentra.  
-  preventie van criminaliteit en andere vormen van immoreel gedrag, bijvoorbeeld een oproep tegen geweld, vandalisme en oplichting.
- wat te doen bij een overstroming, aanslag, bosbrand of chemisch ongeluk

Wat een hoop informatie in een boek wat ik door moet lezen, en zaken waarvan ik denk. Waar bemoei je in godesnaam mee? Ik bepaal zelf wel met wie ik lig te n**ken, en welk anti-conceptie ik daar wel of niet voor gebruik.
Wat heb je te maken over mijn huishoudelijke of financiele problemen. Mot ik dat uit een boekkie halen?

Citaat van: Frank Lingen link=msg=1421389 date=1461956583

Als de stroom eens zou uitvallen, en mensen kunnen daardoor geen gebruik maken van internet, kunnen ze nog wel het veiligheidshandboek raadplegen.

Op een internet-forum kunnen deskundige burgers worden uitgenodigd om onbetaald bij te dragen aan de inhoud van dat veiligheidshandboek via een website met wiki-software. De eindredactie moet daarbij in handen komen van een team van top-experts uit verschillende veiligheidsdisciplines, aangevuld met reclame-experts.

Het gebruik van uitstekende forum-software, plus hosting van een internet-forum op een veilige externe server kost slechts ongeveer honderd euro per jaar.


Een stroomstoring. En als dat nu eens in het donker gebeurd? Jammer geen licht om dat boekkie te lezen, dus internet waar dat mooie forum te vinden moet zijn is dan ook al geen optie.

Wat jij wil is prachtig, maar compleet onhaalbaar. De overheid heeft al talloze campagnes gehad om de burger te wijzen op de eigen verantwoordelijkheid, er zijn al tig campagnes geweest over brandpreventie thuis. Op open dagen van brandweer, of andere veiligheidsdagen wordt je zo ongeveer dood gegooid met rookmelders, folders en andere zooi. Maar zolang de burger niets hoeft te doen moet je blij zijn als je een paar burgers zover krijgt om rookmelders op te hangen.
Pas als een burger wordt geconfronteerd met een brand in de eigen straat gaat er een lampje branden, en beseft men dat een brand wel heel erg dichtbij is gekomen. Nouja, dan worden er eens een paar rookmelders gekocht. Alleen jammer dat er elk jaar weer een nieuwe batterij in moet.
Prachtig dat je 7 miljoen blusdekens, met boekjes en stickers wil verspreiden. Maar ook dat soort acties zijn al gedaan. Je komt eigenlijk met de bekende mosterd na de maaltijd. ;)


Frank Lingen

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 533
Reactie #3 Gepost op: 30 april 2016, 19:12:35
Bas: Toch maar even reageren, want in bredere zin voel ik hier een discussie over zelfredzaamheid opkomen?

Frank:  Ik pleit onderliggend voor een sterke rol van de overheid op het gebied van voorlichting en preventie.  

Bas: Om te beginnen zal het aantal branden niet dalen dankzij een blusdeken. Wel zou je kunnen veronderstellen dat minder (kleine / keuken) branden zullen doorzetten.

Frank:  Als dat positieve effect vijftig jaar lang in heel beperkte mate zou aanhouden, door die verspreiding van branddekens, vind ik het geslaagd, want branden veroorzaken veel leed en schade. Twintig jaar zou ook al mooi zijn.

Bas: Daarnaast denk ik dat het aantal ongelukken niet zal dalen als mensen een veiligheidshandboek in huis hebben (er zijn diverse onderzoeken gedaan naar het effect van informatiefolders, in sommige gevallen kan het zelfs een gevoel van onveiligheid vergroten zonder een positieve bijdrage te hebben (voorbeeldje: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17591379) )

Frank: Ik verwacht dat een veiligheidshandboek gemiddeld veel langer bewaard zal worden dan een preventiefolder. Daarbij kunnen onveiligheidsgevoelens hopelijk worden verminderd door een luchtige en inspirerende toon en aantrekkelijke afbeeldingen. Daarvoor zijn reclame-experts nodig.  

Bas: Stickers zijn reclamemateriaal. Iedereen weet dat je geen 0611 moet draaien als je in nood bent. Leuk voor bij een onderwijsproject, maar waarschijnlijk zonder effect als het gaat om huis-aan-huis verspreiding.

Frank:  Er zijn ook mensen die in een noodgeval in niet snel kunnen beslissen om 112 te bellen. Bijvoorbeeld door onervarenheid (kinderen), gebrek aan motivatie en empathie, nonchalance, dementie, ziekte (bijvoorbeeld griep of delier), autisme, dronkenschap, drugs, taalproblemen, verstandelijke handicap, psychiatrische of emotionele problemen zoals depressie, ernstige vermoeidheid, slaperigheid, boosheid, verdriet, paniek, enzovoort. De sticker kan een deel van hen mogelijk helpen, om toch 112 te bellen als dat nodig is.

Bovendien vinden veel mensen het moeilijk om de alarmcentrale snel en effectief  te informeren over een incident. Ook daarover moet het boek duidelijke instructies geven, die gelezen moeten worden voordat het een keer nodig is.

De stickers kunnen bijvoorbeeld worden opgeplakt in een wc, kinderkamer, schuur, agenda, bureaulade, kantoorpand, winkelpand, werkplaats, laboratorium of boot. Of op een koelkast, telefoon-oplader, binnenkant van de meterkast of keukenkast-deurtje, brandblusser, branddeken-houder, gereedschapskist, laptop, kinderfiets, auto-dashboard, enz.    

Bas: Dan: goedgekeurde branddekens... Voor het gebruik bij kleine brandjes tot het formaat van een voetbal is een blusdeken geschikt. Maar gebruik voor bijvoorbeeld een vlam in de pan raad de Brandweer af. (https://www.brandweer.nl/brandveiligheid/brand/juiste-blusmiddel/@37835/gebruik-blusdekens/).

En om verder de gaan op het effect van de blusdeken even wat harde cijfers: Van woningbranden is in 66% van de gevallen menselijk handelen de oorzaak. Falende apparatuur staat op een 2e plaats met 15%. Bouwgerelateerde oorzaak is 11% en onbekende oorzaak 13%.
Om met menselijk handelen te beginnen: 40% van woningbranden ontstaat in de keuken, het grootste deel daarvan is gerelateerd aan koken. Daar is een blusdeken in de meeste gevallen niet geschikt om een beginnende brand te blussen, vanwege aanwezig vet / olie.
Andere oorzaken zijn roken (sigarettenpeuk in de prullenbak, die vervolgens in brand gaat), kaarsen en onjuist gebruik van apparatuur (falende apparatuur). Een prullenbak is vaak groter dan een voetbal, en lang niet altijd van metaal waardoor de bak al snel in zijn geheel kan branden. Falende apparatuur heeft voor een groot deel betrekking op wasmachines, wasdrogers, koelkasten en vriezers, televisies. Al die apparaten zijn te groot om te blussen met een blusdeken, dus ook in die categorie valt de blusdeken voor een groot deel af.
(link naar het onderzoek: http://www.ifv.nl/kennisplein/Documents/nibra-publicatiereeks-10-oorzaak-en-gevolgen-van-woningbranden.pdf )

Frank: Het boek moet mensen leren en overtuigen om ook andere blusmiddelen aan te schaffen, die niet door de brievenbus passen. En om hun levensstijl en mentaliteit aan te passen. Daarom moeten er ook reclame-experts meewerken aan het opstellen van de teksten en afbeeldingen in het boek en op de bijbehorende website.  

Bas: Dan even over je bedragen: waar heb je die vandaan en op gebaseerd? Zonder onderbouwing kan 10 cent verschil per stuk al een heel groot verschil worden als je dat met de 7,7 miljoen huishoudens vermenigvuldigt (dat is bijvoorbeeld al €770 000,-). Schattingen hebben meestal een achtergrond, een schatting zonder basis is meer een gokje in mijn ogen...

Frank: Alles op zijn tijd. Mijn plan is een concept-voorstel in de eerste fase. Ik nodig iedereen uit om mijn globale en voorlopige schattingen en voorstellen te verbeteren, en waar mogelijk op basis van onderbouwde feiten, met vermelding van weblinks.  

Bas: Minder letsel en minder schade lijkt mij mooi. In beide gevallen zie ik hier eerder een rol voor de verzekeraars dan voor de overheid. Minder belasting voor de hulpdiensten zou ook mooi zijn, maar zoals ik al aangeef: slechts een heel klein deel van de woningbranden kan opgelost worden met enkel een blusdeken.

Frank: Burgers kunnen via dat boek ook leren om branden te voorkomen, en om bijvoorbeeld een tuinslang en brandblusser op te hangen om een brand te blussen.

Bas: Kijkend naar het veiligheidshandboek: mensen gaan op dit moment ook al snel naar de SEH voor iets waarvoor ze ook naar de huisarts kunnen gaan. En als ze het niet eens zijn met de huisarts gaan ze voor een deel alsnog naar de SEH. Voor kleine ongelukjes is er een pleister (daar heb je denk ik geen veiligheidshandboek voor nodig), voor iets grotere ongelukjes de huisarts nog iets groter of bijvoorbeeld iets gebroken dan kan men op eigen kracht naar de SEH, en voor als het bloed eruit spuit bel je 112.
Ook hier zie ik eerder een rol voor de (zorg-) verzekeraars dan voor de overheid.

Frank: Veel bezoeken aan SEH en huisarts worden overbodig na lezing van het veiligheidshandboek. En zolang de zorgverzekeraars dit initiatief niet nemen, vind ik het een taak voor de overheid. Daarbij zou samenwerking van de landelijke overheid met verzekeraars wel verstandig zijn. Dit liefst via kostenbesparende internet-communicatie, in plaats van overleg in kostbare conferentieoorden en sjieke hotels.

Bas: Om burgers te stimuleren zijn uitgebreidere campagnes nodig die zich richten op positieve gedragsverandering. Een sticker, boekje en blusdeken zijn zeer waarschijnlijk niet voldoende (https://web.stanford.edu/~kcarmel/CC_BehavChange_Course/readings/Bator_PSA_2000.pdf )

Frank: Dat is waar. Ook via onderwijs, radio, tv en internet is aanvullend veel preventieve voorlichting nodig.

Bas: Burgers die elkaar helpen in het geval van problemen? Er is veel onderzoek gedaan naar "the bystander effect". Wat wel een positieve invloed heeft op elkaar helpen is weten wat je moet doen in een bepaalde situatie.
 
Frank: En daarover geeft dat boek praktische informatie. In onderzoeken naar het bystander-effect is overigens niet het effect gemeten van voorlichtingsacties, voor zover ik weet.

Het handboek moet mensen ook bewust maken van het bystander-effect en andere relevante sociaal-emotionele mechanismen. Daardoor kunnen de lezers proactief en bewust hun mentaliteit en rol bij ongelukken bijsturen. Van passieve en machteloze omstander naar geïnformeerde, actieve en betrokken medeburger. Mensen kunnen ook leren uit dat boek dat helpen voldoening geeft, en goed is voor prettige en duurzame sociale verbanden.

Bas: Per saldo vraag ik mij af hoe groot de invloed van het door jou voorgestelde pakket is. Leesstof legt 50% van de mensen naast zich neer, en in het geval van een calamiteit gaat men niet eerst even het boekje erbij pakken.
 
Frank: Als bijvoorbeeld slechts tien procent van de Nederlanders door dat boek meer kennis en inzichten zou opdoen, en zijn leefstijl in positieve zin aanpast, vind ik dat een waardevol resultaat. Uit een schriftelijke enquête achteraf, kunnen de effecten van het project worden gemeten op gedrag en opinie van burgers. Daarbij is een representatief getrokken steekproef van 100 respondenten al genoeg. Zo’n beperkt wetenschappelijk onderzoek is niet heel kostbaar.  

Bas: De blusdeken is in veel gevallen niet geschikt als blusmiddel. Over het effect van stickers kan ik weinig vinden.

Frank: Een blusdeken is in veel andere gevallen van een beginnende brand wél een geschikt blusmiddel. En het is niet mogelijk om brandblussers landelijk te verspreiden binnen het genoemde budget. Bovendien zijn brandblussers beperkt houdbaar en zijn branddekens vrijwel onbeperkt houdbaar, en makkelijker te gebruiken dan brandblussers.

Eventueel kan wel een rookmelder worden toegevoegd aan het gratis pakket, maar veel burgers zullen dan mogelijk niet periodiek de batterij vervangen, wanneer dat nodig is. Bovendien moet er dan een rookmelder worden gezocht of gemaakt, die door brievenbussen past.

Voorlichtingsstickers zullen misschien geen enorm effect hebben, maar zijn relatief goedkoop toe te voegen. Er kan naar effect-onderzoeken worden gezocht op dat gebied via Google. Gecombineerde zoekterm hiervoor: sticker behavior effects research prevention education information campaign, enz.

Bas: De door jou voorgestelde inhoud van het calamiteitenhandboek is interessant, mits iemand geïnteresseerd is, gemotiveerd word om het te lezen, en het onderwerp actief in beeld blijft bij die persoon. Ik zou een dergelijk boek wel lezen, maar het blijft een boek.
Lezen van een ehbo boekje maakt je geen ehbo-er, theorie is 1 ding, praktijk is een totaal andere zaak.

Frank: De overheid moet dergelijke veiligheidshandboeken ook als verplichte leerstof voorschrijven voor allerlei opleidingen. En dat moet worden aangevuld met instructie-video’s op internet, die iedereen gratis moet kunnen bekijken. En met internet-forums waar iedereen vragen kan stellen aan top-experts, op relevante gebieden, zoals bijvoorbeeld huiselijk geweld, pestpreventie en gang prevention.

Ik ga er vanuit, dat het veiligheidshandboek door een deel van de Nederlanders ongelezen zal worden weggegooid. Maar als bijvoorbeeld één op de tien Nederlanders er wel iets belangrijks door leert, is dat al winst. En het project genereert hopelijk media-aandacht en discussie.

Het boek moet mensen ook stimuleren om de informatie door te vertellen aan anderen. Want het juichend binnen gehaalde individualisme van de seventies, is bij velen doorgeslagen in desinteresse voor het leed van anderen, en is vaak verworden tot cynisme en immoreel en onverantwoordelijk gedrag.

Bas: Een dergelijk boek zou misschien wel een leuk idee zijn voor in een noodpakket?
Overigens heeft de overheid al een instructieflyer voor noodsituaties: http://az157155.vo.msecnd.net/media/39239/c_157_instructiekaart_basis_nl-1.pdf

Frank: Dat liefst in overleg met buitenlandse top-experts van American Red Cross en FEMA. Daarbij o.a. een folder met beknopte instructies over disaster preparation, PTSS-preventie en stress-management.  

Bas: Leuk dat je nadenkt over wie dat calamiteitenhandboek kunnen samenstellen, maar dat zal waarschijnlijk (gezien de grootte van het project) een aanbesteding gaan worden.

Frank: Nederlandse overheden kunnen leren om veel beter gebruik te maken van internet-forums, voor kostenbesparende burgerparticipatie bij maatschappelijke problemen en projecten. Die werkwijze vraagt wel specifieke web-deskundigheid bij de overheid. En die aanpak vraagt om een ingrijpende omslag in denken bij beleidsmakers, van een analoge naar een digitale samenleving, met internet als cruciaal onderdeel van de infrastructuur.

Bas: Een versie voor mensen die de Nederlandse taal niet machtig zijn zou wat mij betreft voldoende zijn in het Engels.

(weet iemand of er een Engelstalige versie is van de instructiekaart? Een Engelstalige vertaling van Crisis.nl lijkt mij geen slecht idee)

Frank:  Ik ben niet tegen een Engelstalige versie, maar er zijn veel oudere Turken en Marokkanen in bepaalde stedelijke regio’s in Nederland, die geen Engels of Nederlands spreken. Vandaar mijn voorstel voor een versie in het Turks en Arabisch, liefst ook in eenvoudiger bewoordingen en minder ingewikkeld dan de gewone versie van het boek.

Engels sprekende immigranten in Nederland hebben vaak wel toegang tot internet. Dat betreft vaak expats in de grote steden, en Afrikanen en Aziaten.

Bas: Na 5 jaar een boek met meer diepgaande informatie over calamiteiten lijkt mij niet nuttig. Je moet direct weten wat je moet doen in het geval van een calamiteit, voor alles waar enige expertise voor nodig is zijn er de diverse hulpdiensten.

Frank:  Maar de Nederlandse hulpdiensten zijn overbelast en het aantal burgers dat jaarlijks in problemen komt, is schrikbarend hoog. Denk daarbij aan woningbranden, verkeersongelukken, huiselijk geweld, burenruzies, SOA-besmettingen, enz.

Bas: Schaalvergroting naar andere landen lijkt mij niet aan de orde zolang elk land de hulpverlening op een eigen manier georganiseerd heeft.

Frank: Veel buitenlandse overheden hebben al uitstekende voorlichtingsteksten op internet gepubliceerd op de genoemde probleemgebieden. Zie bijvoorbeeld de websites van FEMA, CDC en American Red Cross in de VS. Het kost niet heel veel moeite, om daar de pareltjes uit te zoeken en die te vertalen in het Nederlands, en om ze zo nodig aan te passen aan de Nederlandse situatie.

Daarvoor moet wel toestemming worden gevraagd, en moet misschien geld worden betaald. Dat kan eenvoudig geregeld worden via emails, webchat,  video-conferenties en publieke web-forums.

In een latere fase kan geleidelijk worden geprobeerd om hulpdiensten in de EU meer internationaal te laten samenwerken. Ook bijvoorbeeld bij het kostenbesparend ontwikkelen van nieuwe uniformen in verschillende klimaatversies. Een gezamenlijke Europese voertaal (Engels) zou daarbij erg helpen.  

Bas: Samengevat: leuk idee, maar de haalbaarheid en het effect zijn denk ik een stuk kleiner dan dat het idee in eerste instantie deed vermoeden. Als ik kijk naar het geschatte kostenplaatje dan denk ik dat er voor dat bedrag beter geïnvesteerd kan worden in andere zaken.

Frank: Welke andere zaken precies? En tegen welk geschatte kosten? Ben je in staat en bereid om andere constructieve en vernieuwende voorstellen te ontwikkelen of te vinden? Bijvoorbeeld over brandpreventie, of over preventie van andere maatschappelijke problemen, die ik in mijn voorstellen genoemd heb?

Bas: Daarnaast zie ik niet in waarom de overheid het boekwerk en de blusdeken zou moeten vergoeden.

Frank: Dat hangt samen met mijn politieke overtuiging. Dat is deels subjectief en moreel ideologisch. Ik stem links, en ik wil dat de overheid een actieve rol speelt in het beschermen van de meest kwetsbare burgers. Ik zie daarbij een belangrijke rol voor deskundige voorlichting, gebaseerd op wetenschappelijk effectonderzoek. Het oude normatieve socialistische streven naar "verheffing van het volk“ in moraal en levensstijl, mag wat mij betreft in ere worden hersteld.  

Bas: In eerste instantie zullen de verzekeraars namelijk de kostenbesparing hebben (aangenomen dat die er is) vanwege minder schade door branden en een betere zelfredzaamheid bij kleine verwondingen.

Frank: Als er veel minder schades geclaimd worden bij verzekeraars, verwacht ik dat de premies omlaag gaan, ten gunste van de consument. Er is in principe een verbod op op kartelvorming en op onderlinge prijsafspraken tussen concurrerende bedrijven.
Ik stem links.


Frank Lingen

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 533
Reactie #4 Gepost op: 2 augustus 2016, 13:47:39
Verplichting koppelbare rookmelders

Ik stel voor, dat de landelijke overheid verplicht stelt, om een draadloos gekoppelde rookmelder op te hangen in elke droge ruimte, in woningen. Want daarmee is volgens mij enorme winst te behalen qua brandpreventie en brandbestrijding, tegen beperkte kosten.

De projectgroep RemBrand pleit voor verplichte rookmelders in alle woningen, naast andere maatregelen voor brandveiligheid. Dat staat in hun onderzoeksrapport: 'RemBrand - Brandveiligheid is coproductie', 2015.

Op pagina 30 staat: "Voor het landelijke niveau ziet de agenda voor minder brand, minder slachtoffers en minder schade er dan als volgt uit, waarbij per thema indicatief de belangrijkste acties en actoren zijn aangegeven:

1 Het bekorten van de ontdekkingstijd door het verbeteren van de rookmelderdichtheid. Door het verplichten van rookmelders, het bevorderen van landelijke en lokale voorlichtingsacties, het daadwerkelijk plaatsen van rookmelders en het bevorderen van innovaties op het gebied van snelle branddetectie en -melding. Actoren: Ministerie van BZK / Wonen en Rijksdienst, Verbond van Verzekeraars, Nederlandse Brandwonden Stichting, Brandweer Nederland en gemeenten."

file:///C:/Users/A/AppData/Local/Temp/handreiking_rb-1.pdf

http://www.brandweernederland.nl/wat_doen_we/thema-(brand)veilige/rembrand/@41908/brandweer-plaatst/

Zelfs als er weinig controle zou zijn op die verplichting tot het plaatsen van rookmelders, geeft die verplichting volgens mij vermoedelijk een duidelijker signaal naar de burgers, dan de huidige vrijblijvende aanbevelingen om rookmelders te kopen. Hoewel de reactie van individuele burgers op die verplichting, kan afhangen van de mate, waarin men gezagsgetrouw is, of de neiging heeft, om zich af te zetten tegen overheidsverplichtingen.


Motiverende publieksvoorlichting

Daarom blijft ook overtuigende voorlichting nodig. Onder andere via indrukwekkende video's, die vertoond worden in het onderwijs en via massamedia.

Dergelijke video's moeten worden uitgewisseld met veel andere landen, voor meer deskundigheid en kostenbesparing. De Nederlandse overheid heeft veel teveel de neiging om zelf het wiel te willen uitvinden op allerlei gebieden, waarmee enorm veel geld wordt verspild. Dat komt onder andere, doordat veel Nederlandse beleidsmakers onvoldoende kennis hebben van de Engelse taal. Daardoor werkt de Nederlandse overheid veel te weinig samen met top-experts uit andere landen.


Productvoorlichting

Veel burgers weten nu niet, welke specifieke producten ze het best kunnen kopen op het gebied van brandveiligheid. Dat geldt onder andere voor rookmelders, blusmiddelen, brandveilige bouwmaterialen, enz. Er moet daarbij duidelijk worden gepubliceerd welke merken en typen het meest geschikt zijn, en de beste prijs-kwaliteitsverhouding hebben. En waar die producten te koop zijn.

De landelijke overheid zou daarover veel duidelijker adviezen moeten geven, onderbouwd met test-rapporten en vergelijkend product-onderzoek, zoals we dat kennen van de Consumentenbond. Ook is het nodig dat er internet-fora komen, waar burgers vragen kunnen stellen aan top-experts op die gebieden, in dienst van de overheid.
Ik stem links.


Frank Lingen

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 533
Reactie #5 Gepost op: 7 augustus 2016, 12:22:37
Als de overheid ervoor zou kiezen, om een gratis veiligheidspakket weg te geven voor elke woning, dat de burgers zelf ophalen bij het gemeentehuis, dan kunnen er rookmelders in zitten, ook al passen die niet door de brievenbus.

Burgers die slecht ter been zijn, of ver weg wonen van het gemeentehuis, kunnen dat pakket dan laten opsturen tegen verzendkosten. En burgers die er toch geen belangstelling voor hebben, krijgen het dan niet. Dat voorkomt dat zij het pakket ongebruikt weggooien. En dat systeem van verspreiden drukt de kosten, doordat er dan minder veiligheidspakketten worden verspreid door de overheid.

Een andere oplossing kan zijn, om rookmelders te zoeken of te laten maken, die wél door de brievenbus passen, eventueel met het deksel los van de rookmelder. Het veiligheidspakket wordt dan in losse onderdelen in de brievenbus geschoven.

Het veiligheidspakket kan bijvoorbeeld bestaan uit de volgende onderdelen:
- Eén of twee uitgebreide veiligheidshandboeken, zoals ik eerder beschreef in dit topic.
- Een blusdeken.
- Vier draadloos gekoppelde rookmelders met een lithium batterij, die tien jaar meegaat. Mensen kunnen er dan zelf extra rookmelders bij bestellen tegen bijbetaling.
- Een paar veiligheidsstickers, zoals eerder beschreven in dit topic.
- Oordoppen tegen gehoorbeschadiging bij mechanisch gereedschao, en op dansfeesten.
- Een stofmasker FFP2 met actieve kool, voor verfklussen. http://stofmasker-shop.nl/moldex-2435-ffp2-met-actief-kool-10-stuks.html
- Een veiligheidsbril voor vuurwerk, en elektrisch gereedschap.
- Veiligheidshandschoenen voor gevaarlijke klusjes met een tapijtmes of ander gereedschap.

De kosten van zo'n pakket zijn beperkt, als de overheid miljoenen van die pakketten bestelt. Bovendien verdienen die kosten zich vermoedelijk ruimschoots terug, doordat er de komende decennia vermoedelijk wat minder een beroep wordt gedaan op hulpdiensten, zorginstellingen, ziekteuitkeringen, enz.

Als bewoners één van die producten al bezitten, kunnen ze dat weggeven aan iemand anders, of bewaren als reserve.
Ik stem links.


Bas1988

  • Assetbeheerder HWA, Specialist HWA, verkeersregelaar, EHBO-vrijwilliger
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 185
Reactie #6 Gepost op: 8 augustus 2016, 00:19:59
Ik mis de veiligheidsschoenen en zaagbroek voor mensen met een tuin...  998765
En voor de verfklussen ook een geschikte overall en chemicaliën bestendige handschoenen, want verf, thinner en allerlei andere stoffen zijn soms ook gevaarlijk bij contact met de huid.  98uiye
En een paar helmen: 1 fietshelm (we zijn een fietsland nietwaar?) en 1 bouwhelm (want er moet ook wel eens boven ons hoofd geklust worden.
En misschien zijn condooms ook wel verstandig om uit te delen...
En jodiumtabletjes voor als er iets misgaat in bijvoorbeeld België...
en een rubberboot of tenminste reddingsboei voor als er een dijk doorbreekt...

Los daarvan: rookmelders uitdelen lijkt mij een prima initiatief, als dat koppelbare rookmelders kunnen zijn is dat helemaal mooi, want die dingen kosten nog best wel wat.
Wel denk ik dat er vanuit het bedrijfsleven geprotesteerd kan gaan worden omdat er bijna geen rookmelders meer verkocht zullen worden wanneer die "overal" gratis te verkrijgen zijn.

Voor alle andere artikelen geldt dat mensen die ze willen gebruiken, ze ook overal (voor een vaak klein bedrag) kunnen kopen. Winkels als bijvoorbeeld de Action of Hema, verkopen veiligheidsbrillen, handschoenen, gehoorbescherming, en eenvoudige stofmaskers.
Betere materialen zijn bij (bijna) elke bouwmarkt ook te koop.
Voor de pbm's denk ik dan ook dat de verkopen dalen, terwijl het aantal ongelukken niet (of niet veel) zal dalen.
Want zelfs als men de juiste pbm's heeft, zullen mensen denken: "och, het is maar een klein klusje, dat kan best even zonder".
(geel met reflectie?) 998765
common sense is not so common...


Frank Lingen

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 533
Reactie #7 Gepost op: 8 augustus 2016, 00:36:20
Citaat van: Bas1988 link=msg=1441164 date=1470608399
Voor de pbm's denk ik dan ook dat de verkopen dalen, terwijl het aantal ongelukken niet (of niet veel) zal dalen. Want zelfs als men de juiste pbm's heeft, zullen mensen denken: "och, het is maar een klein klusje, dat kan best even zonder".

Of de ontvangers die veiligheidsartikelen uit het pakket goed gebruiken, kan worden uitgezocht met een kleinschalig onderzoek van een jaar. Daarbij kan een representatieve steekproef worden getrokken van honderd proefpersonen. Die krijgen dan eerst het pakket, en na een jaar krijgen ze daarover een vragenlijst thuisgestuurd.
Ik stem links.


Bert65

  • Heden vervoersbranche, voorheen medewerker Dierenambulance
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,998
Reactie #8 Gepost op: 8 augustus 2016, 00:52:19
Ik weet het niet, misschien ben ik de enige maar heb je al hulp gezocht Frank?
Iedere week heb je wel weer 1 of andere brainwave.