Een en ander heeft ook te maken met het niveau van de instructeur.
Voor bls is beduidend minder opleidingstijd nodig dan voor een eerstehulp-instructeur omdat veel meer vaardigheden en achtergrond kennis moet worden opgedaan.
PBLS vind ik een verdieping omdat de betreffende vaardigheden subtieler en kennis groter moeten zijn dan die van BLS.
De handelingen die als niet-standaard worden aangeduid worden in de praktijk niet benoemd in het OK boekje. Daar is de kous niet mee af om deze als uitgangspunt te beschouwen. Het OK bepaalt als niet-medische organisatie niet wat standaard en wat als zogenaamd (?) EHBO+ handelingen zijn. Zolang er geen "instituut" is voor de leken EHBO in Nederland zijn dergelijke standaarden niet vast te leggen want elke EHBO organisatie geeft daar zijn eigen invulling aan.
Sommige noemen EHBO handelingen buiten het OK boekje een grijs gebied, andere weer niet. Het staat nergens in wet-en regelgeving omschreven en de overheid heeft zich voor de leken EHBO in 2005 teruggetrokken door de EHBO over te laten aan de markt.
Ik ben van mening dat een dergelijk grijs gebied dus helemaal niet bestaat. Tevens willen velen niet verder denken dan standaard gebruikelijk. Dat is de kop in het zand steken omdat je veel mist in je ontwikkeling en slagvaardigheid als EHBO-er.
Als de richtlijnen en eindtermen duidelijk zijn bij een EHBO organisatie en een eerstehulp-instructeur voldoet hieraan, wat is dan grijs gebied?
Mee eens dat bepaalde handelingen enig, meer, veel of sterk risico hebben, echter met een gedegen training en achtergrondkennis kunnen gevaren worden onderkend en wordt hiernaar gehandeld. Wat is daar mis mee.
Het bewust zijn van de gevaren van handelingen is op zich al drempel om deze handelingen met zorg uit te voeren, dus wordt er bewust mee omgegaan. Roekeloosheid rijgedrag vind ik ook terug in het normale leven dus dat is een "normaal" verschijnsel ondanks dat desbetreffend persoon een rijbewijs heeft behaald.
Dat niet elke EHBO-er geschikt is om handelingen met enig risico's uit te voeren dat mogen duidelijk zijn, er zijn nu eenmaal verschillen in denkniveaus en het inzicht in het nemen van verantwoordelijkheden.
De wetgever is duidelijk als het gaat om medische handelingen, alle medische handelingen moeten door bevoegd en bekwaam worden verricht en zijn duidelijk omschreven.
Voldoet ook de professional niet aan een van deze twee simpele basis voorwaarden op zijn vakgebied dan is hij/zij toch een leek. Het onder direct toezicht uitvoeren van is een ander verhaal.
EHBO-ers worden bij elke mij bekende EHBO organisatie in Nederland uitsluitend met niet-medische handelingen opgeleid en gecertificeerd volgens de betreffende richtlijnen en eindtermen van die organisatie.
Het Rode Kruis, LPEV, FAI, MFA, Nikta, Nedcert en EFR hebben allen hun eigen richtlijnen en eindtermen. De verantwoordelijkheid van die opleidingen ligt dan ook daar.
Dat sommigen het dan niet eens zijn met die betreffende richtlijnen en eindtermen, dat is jammer.
Het verdiepen in de richtlijnen en eindtermen en het op een rijtje zetten hiervan van verschillende certificerende EHBO organisaties zal wellicht menig ogen openen. In de keuken kijken bij andere EHBO organisaties kan de ogen openen.