Aangezien ik juist bezig ben me voor te bereidden op het tentamen Ethiek van morgen (Verpleegkundige 1e jaar) wil ik hier alsnog (na 7 jaar) mijn blik op laten vallen.
Je kan een kind de aed en ehbokoffer laten halen en een ander laten bellen? Ik denk het niet gezien de leeftijd icm het voorval. Daarbij moet in het achterhoofd worden gehouden dat je enkel start met een reanimatie als er hulp kan arriveren (principe uit de reddingsbrigade, je start geen reanimatie op een onbereikbare plaats aangezien je hem niet mag onderbreken)
Bekeken vanuit het principe van weldoen (je moet goed zijn voor de ander): In dit geval zou je dus zeggen dat je EH gaat verlenen. Aan de kinderen heb ik vanwege de schokering weinig. Ik zal zelf 112 moeten bellen, aed moeten halen en beginnen met reanimeren.
Om goed te zijn voor de kinderen zou ik ze meenemen de flat in en ze daar laten wachten. Maar doe je hier ook goed door ze vervolgens met hun heftige ervaring alleen te laten?
Bekeken vanuit het princiepe van niet schaden (je mag een ander niet schaden): Ik ben volgens de wet verplicht EH te verlenen. Dit doe ik dan dus ook
Bekeken vanuit het princiepe van rechtvaardigheid: Is het rechtvaardig om haar te helpen en alles uit de kast te gaan halen terwijl ik al behoorlijk wat letsels constateer (sowieso hersenletsel, beenbreuken, hoofdwond of schedelbasisfractuur). Dit alles terwijl ze zelf duidelijk aangaf dood te willen? De hartstilstand zou waarschijnlijk veroorzaakt worden door een shock, of is van neurologische aard. Gezien de kleine kans op volledig herstel en haar moeizame acceptatie met haar knie is het belangrijk hier goed over na te denken.
Bekeken vanuit het principe van autonomie (zelfbeschikking): De voorwaarden om op basis van dit principe te handelen zijn o.a. #1: er moet een aanwijsbare wilsuiting zijn (voldaan), #2 er moet voldoende inzicht zijn op haar situatie (ze kan zelf niet goed omgaan met haar aandoening en rouw, is dit bewust of heeft ze onvoldoende inzicht)? #3 Vrije keuze, zonder dwang of zware druk (je kan niet bewijzen dat ze zelf gesprongen is) Wel gaf ze naar haar val aan dat het goed was, en ze de poppen aan jou had gegeven dus waarschijnlijk deed ze het uit vrije wil (voldaan)
Bekeken vanuit de wet WGBO (wet geneeskundige behandelingsovereenkomst) een handeling mag enkel worden uitgevoerd als de patiënt ermee instemt. Indien het een noodsituatie betreft dien je te handelen volgens de volgens jou beste manier (kom je alsnog uit bij dit ethische dilemma). Wel kan je zeggen dat ze niet instemt met behandeling aangezien ze zichzelf bewust schade heeft toegedaan, wat niet wil zeggen dat elke suïcidale geen hulp hoeft, meestal zien ze geen andere uitweg die er welzeker kan zijn.
Daarnaast mag de behandeling alleen als het herstel oplevert voor de patiënt, en gezien de uitwendige letsels alleen al kan je wellicht beweren dat het herstel beduidend minder is dan voor de zelfmoordpoging.
Wellicht zou ik door de adrenaline wat anders doen dan ik hier zeg, maar daarvoor is het een casus. Gezien de overlevingskans en kans op volledig herstel, het bewuste van de zelfdoding en de beschikbare hulpmiddelen zou je je er in dit geval goed aan doen om de kinderen op te vangen en 112 te bellen.
Maar dat blijft het mooie van ethiek, elk antwoord is goed zolang het maar overdacht is:)