Zelf heb ik zo wel mijn vermoedens wat hier de reden van is en ben het hier ook volkomen mee eens, maar ik zou heel graag wat gedetailleerder lezen wat de risico's zijn. Het lijkt me dat die achtergrond informatie leerzaam en nuttig is om duidelijk te maken waarom niet gespecialiseerde professionele hulpverleners hier niet mee aan de slag moeten gaan.
Neurovasculaire compressie, compartiment syndroom, infecties, thrombusvorming, schaafwonden, brandwonden bij sommige spalken, dermatitis, necrose, enz. Het is niet ridicuul om te stellen dat met name kwetsbare patienten (kinderen, zieken en ouderen) kunnen komen te overlijden door een slecht aangebrachte spalk (toxische shock) of ledematen verliezen omdat amputatie noodzakelijk is geworden om het leven te redden.
Je moet voor je deze spalken aanbrengt de neurovasculaire status beoordelen maar het ook blijven monitoren als de spalk aangebracht is. Het lijkt een appeltje-eitje verhaal echter is het niet zo simpel. Als de poot een beetje blauw begint te worden heb je een veneus probleem, begint het bleek/wit te worden een arterieel probleem; het zijn allemaal dingetjes die je maar net moet weten en een gemiddelde EHBO-er weet het niet en hoeft het ook niet te weten.
Er is ook geen protocol te maken om goed te kunnen spalken omdat het echt maatwerk is; je moet rekening houden met de leeftijd van je patient en onderliggende problematiek, bijv. diabetes, chronisch vaatlijden, ondervoeding, etc.
Kortom het is uiterst relevant om alleen te gaan spalken op deze wijze als er ook echt noodzaak is (juiste indicatiestelling). De eerder aangehaalde gebroken arm kan en mag gewoon in de draagdoek/mitella richting huisarts/SEH op eigen gelegenheid. Het is belangrijk om de juiste spalk en eventueel juiste maat spalk te gebruiken. Last but not is het van groot belang dat iedere professionele spalk ook op de correcte wijze wordt gebruikt.
Wat absoluut niet kan maar wel verleidelijk is is een bot een beetje recht te drukken zodra je merkt dat het net niet de spalk past.
Bij hele zware ongevallen als iemand heel veel botten heeft gebroken moet je het spalken overlaten aan een ambulanceteam omdat zij ook zorg kunnen dragen voor goede pijnbestrijding. Het kan zelfs voorkomen dat een ambulanceteam een patient even laat liggen omdat ze de hulp van een MMT-arts willen bij het spalken en de patient op de brancard te krijgen.
Het is in ieder geval volkomen misplaatst om te denken dat deze spalken handig en praktisch zijn voor de EHBO-er en het geen kwaad kan voor de patient.