Op zaterdag 1 oktober vindt in Utrecht een rampenoefening plaats op het terrein van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht). De oefening heeft meerdere doelen: een aantal medische handelingen en protocollen van het ziekenhuis worden geoefend en registratie van slachtoffers en geëvacueerden in de omgeving van het ziekenhuis. Belangrijkste onderdeel is het testen van de Slachtoffer Volg Systematiek (SVS): een methode voor digitale uitwisseling van gegevens van slachtoffers van een ramp of calamiteit. Deze methode levert een belangrijke bijdrage aan een effectieve rampenbestrijding in Nederland.
In de oefening rijdt een tankauto met resten zwavelzuur tegen een polikliniekgebouw van het UMC Utrecht. De mensen die als gevolg daarvan gewond raken, worden opgevangen in het Calamiteitenhospitaal. Daarnaast wordt (fictief!) een studentenflat in de buurt ontruimd: evacués worden opgevangen in stadion Galgenwaard. Gewonden worden gespeeld door lotusslachtoffers, de evacués worden gespeeld door medewerkers van de gemeente en van het Nederlands Rode Kruis.
Tijdens de hele oefening vindt er digitale uitwisseling van gegevens plaats over getroffenen, via SVS, tussen het Calamiteitenhospitaal en het Centraal Registratie en Inlichtingen Bureau (actiecentrum CRIB) van de gemeente Utrecht. Voor de Slachtoffer Volg Systematiek wordt gebruik gemaakt van een ‘cybercenter’ waarin de elektronische gegevens (data) worden verzameld en gedistribueerd. De Slachtoffer Volg Systematiek is als pilot binnen de Veiligheidsregio Utrecht i.o. opgezet en wordt na deze oefening verder uitgebouwd. De ontwikkeling ervan wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en wordt mogelijk in de toekomst ook landelijk ingevoerd.
De Slachtoffer Volg Systematiek levert een belangrijke bijdrage aan een effectieve rampenbestrijding in Nederland: de Regionaal Geneeskundig Functionaris, die verantwoordelijk is voor de coördinatie van ongevallen en rampen in zijn regio, beschikt hiermee over de benodigde informatie om de gewondenspreiding aan te sturen en het bevoegd gezag van informatie te voorzien. Gemeenten kunnen hiermee hun beleidsteam beter en sneller informeren en kunnen verwanten sneller voorzien van informatie over slachtoffers.
Deelnemers oefening
Aan de oefening nemen zeven partijen deel: het Calamiteitenhospitaal (samenwerkingsverband Centraal Militair Hospitaal en UMC Utrecht), gemeente Utrecht, Regionaal Ambulancevervoer Utrecht (RAVU), Regionaal Geneeskundige Functie Regio Utrecht (RGF), Traumacentrum Midden Nederland, Universitair Medisch Centrum Utrecht en de Veiligheidsregio Utrecht i.o.
BRON Gemeente Utrecht