Het zijn de volgende vragen:
1.Wat zijn je taken?
Het verlenen van eerste hulp. Dat kan vanalles zijn, van het plakken van een pleister, een spliter uit een vinger halen, een verbandje aan leggen, iemand doorverwijzen naar de dokter, een ambulance bellen of zelfs iemand reanimeren. Belangrijk is ook dat een EHBO'er in kan schatten of er bijvoorbeeld een ambulance nodig is, of dat het slachtoffer door de EHBO'er zelf verder geholpen kan worden. Daarnaast is de EHBO'er er ook om mensen gerust te stellen en een luisterend oor te zijn. 2.In welke situaties moet een EHBO-er in actie komen?
Met deze vraag kan je heel veel kanten op. Het kan zijn dat je als EHBO'er passantenhulpverlening doet, dat wil zeggen, dat als je bij een ongeluk komt uitgereden, dat je dan gaat kijken of je kan helpen. Sommige EHBO'ers draaien ook diensten op grote evenementen, waar ze dan de bezoekers helpen. Ook bij rampen kunnen EHBO'ers worden ingezet, in de vorm van het SIGMA. Het SIGMA is een groep EHBO'ers met een extra opleiding, die samen met ambulance personeel de eerste opvang van de slachtoffers doen. Zie daarvoor: www.geneeskundigecombinatie.nl . 3.Wat is jouw houding ten opzichte van het slachtoffer
Uiteraard behulpzaam en beleefd. Maar hoe een EHBO'er precies invulling geeft aan zijn houding, is natuurlijk verschillend per persoon.
Houding is een moeilijk iets, en je kunt er op vele manieren naar kijken. Misschien dat anderen hier nog aanvullingen op hebben?4.Wat is het eerste waar je aan moet denken als je in actie komt?
Regel 1 van de EHBO: De eigen veiligheid.5.Wat is jouw houding ten opzichte van de omstanders?
Hangt er helemaal vanaf hoe ze zich opstellen. Als ze in de weg lopen probeer je ze met lichte drang op afstand te houden, bijvoorbeeld in samenwerking met de politie. Soms kan je omstanders ook vragen om je te helpen, door ze gerichte opdrachten te geven. Bijvoorbeeld voor het bellen van een ambulance, het tegenhouden van het verkeer, of het halen van hulp. Omstanders kunnen ook familie of vrienden zijn van het slachtoffer. In dat geval probeer je hun ook op te vangen, maar de hulp aan het slachtoffer gaat voor. Ben je met meerdere EHBO'ers, dan kunnen de anderen de omstanders opvangen.6.Hoe zorg je voor je eigen veiligheid?
Om te beginnen niet zomaar op een slachtoffer afstormen, kijk bijvoorbeeld eerst of je de straat wel veilig kunt oversteken, of er geen ander gevaar is door bijvoorbeeld omvallende muren, brand en dergelijke. Als er een slachtoffer valt in een flinke vechtpartij, dan spring je er uiteraard niet meteen middenin. Kijk goed om je heen en blijf alert, zeker als je alleen met het slachtoffer bent. Verplaats eventueel het slachtoffer als er gevaar dreigt voor jou en het slachtoffer. Indien er gevaar dreigt voor jou als EHBO'er dan zul je zelf moeten afwegen of je wel/niet gaat helpen.
Je eigen veiligheid gaat voor, dan die van de omstanders en in de laatste plaats die van het slachtoffer.7.Heb je nog een tip waar je op moet letten bij “ongelukken”?
Je eigen veiligheid. Snel alarmeren van hulpdiensten en duidelijk doorgeven waar je bent, wat er aan de hand is, hoeveel slachtoffers, ernst van de verwondingen en ook de leeftijd van de slachtoffers. Verder gezond blijven denken. Men zegt wel eens 'Bezint eer ge begint!', misschien is dat nog wel het belangrijkste. Voorkom paniek bij jezelf, omstanders en het slachtoffer.Succes met je opdracht!