Even terug naar waar de discussie over begon.....
Het OK heeft bij de basisopleiding de handeling bij een slachtoffer dat stikt én nog bij bewustzijn is én op de grond ligt, eruit gehaald. Blijft over: stoten tussen de schouderbladen en Heimlich bij een staand/zittend slachtoffer dat bij bewustzijn is, bortscompressies bij een bewusteloos slachtoffer.
Ik vind dit een goede zaak, omdat ik mij haast niet kan voorstellen dat een slachtoffer dat stikt en op de grond ligt, nog bij bewustzijn is. Natuurlijk zou je dan allerlei soorten casussen kunnen verzinnen, waarbij iemand liggend eet, bijvoorbeeld op het strand, en dan stikt. Maar wat gebeurd er dan? Als dit slachtoffer het benauwd krijgt, zal deze als eerste rechtop gaan zitten om zo te proberen meer lucht te krijgen!
Mijns inziens is zal een slachtoffer dat op de grond ligt en gestikt is, al bewusteloos zijn.
Het heeft dus niets te maken met het 'uitkleden van de hulpverlening' . Inzichten veranderen en bepaalde handelingen blijken in de praktijk gewoon niet handig. ( denk aan voorheen het slachtoffer over een tafel heen leggen.....)
Gelukkig dat het OK dat inziet, en er daardoor regelmatig zaken aangepast worden, daar kom je niet onderuit. De bijscholingen zijn er dus niet voor niets.......