Hoewel de uitzending van EenVandaag wel erg eenzijdig is moeten we onze ogen er niet voor sluiten dat dit gebeurd. Geld corrumpeert en helaas kunnen ook mensen bij de politie en justitie dit niet altijd weerstaan. Dat blijkt ook wel uit veroordelingen van medewerkers in beide takken. Het lijkt mij volstrekt duidelijk dat er voor dit soort mensen geen plek is binnen de veiligheidsdiensten.
Een effectieve aanpak is om alles onder het vier-ogen principe te behandelen. Dat maakt de kans op fouten veel kleiner. Helaas kost dat capaciteit en geld.
Goede en moedige reactie. Het is gewoon een feit dat er ook binnen politie en justitie gejat wordt. Het is niet iets specifieks voor Nederland en niet iets van deze tijd. Het komt in alle landen voor en gebeurde vroeger ook.
Mijn advocaat en goede vriend wilde niet meewerken aan deze reportage ondanks dat hij het ook vaker heeft meegemaakt dat er geld of goederen verdwenen zijn of niet geretouneerd zijn door politie/justitie na een opdracht van de rechter om de spullen terug te geven.
Hij denkt dat er vaak geen sprake is van diefstal/verduistering binnen de politie maar dat het een zootje is. Hij denkt dat de spullen meestal nog wel ergens liggen maar geen hond weet op welk bureau of in welk hok het ligt. Hij heeft het ook vaak meegemaakt dat de officier van justitie een aantal bewijsstukken boven water wil hebben en er later een mededeling volgt dat het onvindbaar is.
Hij heeft het ook meegemaakt dat goederen nooit retour zijn gekomen. Hij en zijn client het er maar bij hebben laten zitten en er jaren later bij een grote schoonmaak op een politiebureau de spullen toch gevonden worden waarna de politie contact zoekt met de advocaat.
Uiteraard is het in 2016 waanzin in een rijk en modern land. Je hoeft niet te zorgen voor een tweede paar ogen. Je baas moet zorgen voor goede bodycam. Zodra jij een verdachte gaat fouilleren zet je je bodycam aan. De beelden kunnen door een chef live worden bekeken en opgeslagen. Als de verdachte achteraf zegt dat er meer geld in zak zat pak je de beelden erbij. De verdachte, zijn advocaat en eventueel de rechter kan zien hoeveel geld jij uit de zak van de verdachte haalde.
Het is natuurlijk ook vreemd in 2016 als DHL
http://www.dhl.com.qa/en/express/tracking.html precies weet dankzij track and trace waar een pakketje is en de klant online kan zien of zijn pakketje onderweg is naar het sorteercentrum in Nederland, in het vliegtuig onderweg naar Qatar is, aangekomen is in sorteercentrum Qatar en in het busje ligt van de bezorgarabier onderweg naar de klant.
Het zou bij de politie ook normaal moeten zijn dat men in het interne computersysteem direct kan zien waar bewijsstukken of in beslag genomen goederen zich bevinden.