Bij felle woningbrand is effect van bluspoging met paar honderd liter water door twee brandweermannen ongeveer gelijk aan de bluspoging van twee agenten die ter plaatse een brandblusser leegspuiten. Beide zijn gefaalde bluspogingen, verschil is dat de gefaalde poging van de politie weinig kost.
Ik denk dat je hier te ver gaat. Een felle woningbrand kan behoorlijk goed met 300 liter water geblust worden. Effectief waterverbruik is echter noodzakelijk. Maar wanneer je dat goed doet en daar op oefent kan je met heel weinig water heel veel doen. Een uitslaande brand in een slaapkamer oid is prima onder controle te krijgen. Voor nablussen is dan nog wel een extra voertuig nodig. Bij een grotere brand is de 300 liter en laag debiet uiteraad wel echt een probleem.
Staat wel tegenover dat het lastig is de veiligheid te garanderen omdat je geen volle kracht kan geven om jezelf te beschermen en maar met z'n tweeën bent. Dat ik voor mij ook de reden om tegen de ontwikkeling van de SIV te zijn. Je kunt beter een volwaardig voertuig direct terplaatse hebben, ook al duurt dat iets langer.
Ik zie de SIV's veel liever zoals men in Duitsland vaak gebruikt. Busjes met 2 personen met allerlei gereedschappen handelen (bijna) alle kleine meldingen af zoals Dieren in nood, gasluchtjes, stormschades, wateroverlast, Assistentie aan instanties, brandstoflekkages na ongevallen. Op die manier blijven de grote voertuigen van de beroepsposten in de kazerne en voorkom je dat er 6 man een kat uit de boom staan te halen terwijl een omliggende kazerne 10 minuten moet rijden om een woningbrand met slachtoffers te bereiken.
Een voorbeeld van zo'n busje uit Düsseldorf staat hier. Eventueel zou je het concept kunnen voorzien van een combischaar oid. Op die manier kan het voertuig inderdaad vooruit rijden bij verkeersongevallen en daar alvast de inzet aanvangen.
Buitenkant:
http://d.jtruckenmueller.de/7/72/dus/2257/index.htmBepakking:
http://d.jtruckenmueller.de/7/72/dus/2257/inn/index.html