Ruit ingooien, levens redden?

Auteur Topic: Ruit ingooien, levens redden?  (gelezen 8316 keer)

0 gebruikers (en 3 gasten bekijken dit topic.

oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #40 Gepost op: 21 maart 2016, 06:09:43
Citaat van: honderd link=msg=1413844 date=1458497739
Ja, bijvoorbeeld dat een manschap tijdens een incident 'wegvalt' uit het team in een gebouw vol rook. Deze persoon dient dan bijvoorbeeld blind gelokaliseerd en gered te worden op het piepen van de tally/bodyguard. Ook kan het zijn dat de bevelvoerder weg valt, waardoor iemand anders het bevel en de communicatie op zich dient te nemen. Bij deze oefening weten de manschappen meestal dat de bevelvoerder of manschap weg kan vallen, alleen niet wanneer in de oefening dit gebeurd.

De oefenleider kan ook bij een blinde oefening onverwachts een brandweerman wegtrekken en de piepende tally/bodyguard uitzetten.


hoefhaan

  • IC VPK, Ambulance VPK
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 818
  • maak ze beter!
Reactie #41 Gepost op: 22 maart 2016, 18:48:38
Ambulanceteams hebben eigenlijk maar summier instructies voor dit soort situaties. We mogen in voorkomende gevallen alleen handelen op het moment dat politie of brandweer een veilig verklaring geeft. Dus feitelijk is het zo dat wanneer één van deze disciplines ter plaatse is wij eerst moeten vragen of de situatie voor ons veilig is....

Politie zal dit vooral doen op gebied van (dreigend) geweld, de brandweer in allerlei situaties: een auto die niet stabiel staat, (wij wachten daar vaak op  998765   ;) ) brand, rook, ontploffingsgevaar, instortingsgevaar etc.
Op fabrieksterreinen laten we ons adviseren door veiligheidsdeskundigen aldaar, en bij bv de kerncentrale krijgen we te maken met stralingsdeskundigen. Op het water is de schipper van de KNRM leading.

Voor incidenten met mogelijk gevaarlijke stoffen (waar dit soort brand eigenlijk automatisch al onder valt tot het tegendeel bewezen is) geldt dat we bovenwinds wachten op een afstand van minimaal 100 meter, maar liever nog 500 meter, zeker bij explosiegevaar.

Daar waar brandweer vergaand geschoold is in gevaarherkenning zijn wij dat slechts beperkt en vertrouwen we op de info die we van de bevelvoerder krijgen.

Voor het uitvallen van collega's zijn geen vaste afspraken. Wel is een beetje een ongeschreven regel dat je niet alleen ergens naar binnen gaat. Je wacht tot je collega ook zover is om mee te gaan. Totdat je rapid responder (solo-eenheid) bent....
Trained to save your ass, not to kiss it! :-)  Uitspraken hier doe ik uit persoonlijke titel en niet namens mijn werkgever.


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #42 Gepost op: 6 juni 2016, 07:03:30
EEAST_HART
@EEAST_HART
T1 Melb providing cover at a fire in Cambridge today with @EastEnglandAmb, @cambsfrs , @SuffolkFire & @CambsCops . pic.twitter.com/d4mFfbw1kM



EEAST_HART
@EEAST_HART
A brave @EastEnglandAmb crew and workmen entered the burning building to help evacuate the occupants. Well done. pic.twitter.com/uEX1oRVVg1