Zeer recentelijk heb ik een vrijwillige bijdrage (als figurant) geleverd tijdens brandweerwedstrijden.
Waarvoor natuurlijk dank! In antwoord op jou vragen:
Een brandweerwedstrijd (
ABWC) wordt opgezet door een organiserend korps en krijgt hierbij hulp/richtlijnen van het ABWC. Daarnaast ontvangt het korps een vastgesteld bedrag van het ABWC voor het organiseren van de wedstrijd. Zie ook
handleiding organiseren vaardigheidstoetsen ABWC. Het bedrag is onbekend, maar is naar mijn verwachting niet veel. Bij de meeste wedstrijden wordt dus gesteund op sponsoren, vaak van lokale bedrijven. Je kunt dus helaas stellen dat dit de standaard is, wil de wedstrijdbaan er ietwat uitdagend uitzien en wil het interessant zijn voor publiek om te komen.
De vergoeding van een wedstrijdploeg is per veiligheidsregio verschillend. Dit is opgenomen in de regeling vergoeding (vrijwillig) brandweerpersoneel. De vergoeding is in het gros van de regio's erg minimaal: Geen reiskostenvergoeding, geen voorbereidingsvergoeding (= oefenen & nabespreken) en vaak een maximale vergoeding van 2-3 uur voor de wedstrijd, terwijl de ploeg van 's ochtends tot 's avonds op locatie is. Je kunt de conclusie dus trekken dat een groot deel van de tijd welke in een brandweerwedstrijd gaat zitten vrijwillig is, zonder vergoeding. Een voorbeeld van veiligheidsregio MWB:
Artikel 19:15:1:3 Vergoeding deelname vaardigheidstoets (wedstrijd) georganiseerd door ABWC
a. Reistijd wordt niet vergoed.
b. Niet vergoed worden de uren die nodig zijn voor de voorbereiding van de vaardigheidstoets .
c. Bij deelname aan een vaardigheidstoets wordt per deelnemer aan de spelende ploeg maximaal 3 uur vergoed.
d. Voor de activiteiten vallende onder art. 19:15:1:3 is de vergoeding die behoort bij langdurige aanwezigheid (artikel 19:17) niet van toepassing.
e. Bij deelname aan de organisatie of de jury van een vaardigheidstoets, georganiseerd door de ABWC worden de werkelijk gemaakte uren op de speeldag tot een maximum van 8 uur vergoed. Voor deze werkzaamheden geldt eveneens de vergoeding “laag tarief”.
De veiligheidsregio faciliteert het oefenbeleid met geld en capaciteit. Er is een oefenvergoeding beschikbaar zoals in
deze tabel beschreven, ook hier zijn weer verschillende regelingen op van toepassing. Er wordt (tenminste, hoort gedaan te worden...) bijgehouden welk lid welke oefening gedaan heeft, omdat er een bepaalde geoefendheid verlangt wordt van de leden. Het is aan de bevelvoerder van de ploeg of aan de postcommandant van het betreffende korps om leden erop aan te spreken wanneer ze te weinig oefeningen bijwonen. De invulling van de oefeningen is deels verplicht (Opfris AED, verplichte modules) en deels vrij blok waarbij de bevelvoerder of manschappen een oefening uit kunnen zetten. De leidraad oefenen blijft echter, zoals je al aangeeft, wel door iedereen anders in te vullen.
Instructeurs worden tussen de posten in de betreffende veiligheidsregio uitgewisseld. Ik ben er niet mee bekend of er ook instructeurs tussen de veiligheidsregio's uitgewisseld worden. De postcommandanten van alle posten in de regio hebben meermaals per jaar een overleg, maar manschap op manschap vindt er per post geen overleg consultatie plaats. Er wordt wel geoefend op middel-incidenten met 2x TS van verschillende posten, en ongeveer eens per 2 jaar een pelotonsoefening met 4x TS van verschillende posten. Ook dit is het oefenbeleid wat per regio anders ingevuld kan worden.
Als je het zo bekijkt kun je jouw vragen opsplitsen in twee delen: Brandweerwedstrijden, en Oefeningen in het algemeen. Ik ben van mening dat er voor beiden delen meer geld (tijd) beschikbaar moet komen.
Daarnaast zijn de brandweerwedstrijden niet alleen goed voor de ploegen, maar het zorgt er ook voor dat de brandweer weer dichter bij het 'publiek' komt.