Dan heb je ook niets aan de bewezen effectieve interventies voor jeugdigen.
Veel jeugdige daders vallen niet onder de categorie zware veelplegers.
Masterclass Effectiviteit van straffen
Bron:
https://ssr.nl/index.php?mact=ItemAdmin,cntnt01,FE_showitemdetails,0&cntnt01itemid=556&cntnt01categoryid=1&cntnt01pagealias=nieuws-2&cntnt01returnid=nieuws-2&hl=nl_NLSamenvatting van dit artikel:
Welke sanctie werkt in welke situatie voor welke verdachte het best? Tijdens de SSR-masterclass "De effectiviteit van straffen en maatregelen", werd op 27 mei 2016 de actuele wetenschappelijke kennis op dit gebied gepresenteerd. De wetenschappers riepen op tot meer onderzoek: “We zijn er nog lang niet.”
Wat werkt?
"Behandeling van een dader werkt beter dan vrijheidsstraf, als je kijkt naar recidivecijfers", zegt criminoloog en universitair docent Tamar Fischer.
Werkstraf
Daders die een vrijheidsstraf krijgen opgelegd, gaan beduidend vaker opnieuw in de fout, dan degenen die een werkstraf moeten uitvoeren. Volgens Fischer ging het in Nederland in 2008 om verschillen in recidive van zo’n 20 procent binnen twee jaar na het delict: respectievelijk 55 en 35 procent.
Veranderlijk gedrag
Een goede, gerichte behandeling van daders verkleint de kans op herhaling. Maar welke behandelmethoden werken het best? Voor welke dader, in welke situatie? Fischer noemt een aantal relatief succesvolle methoden: systeemtherapie, begeleiding naar scholing en werk, cognitieve gedragstherapie en behandeling van verslaving. Ze verkleinen de recidive gemiddeld met 8 tot 20 procent. Het is ook goed om iemand te helpen van zijn drugsverslaving af te komen, of om te werken aan zijn antisociale houding.
Hoop
Straf criminelen, maar geeft ze ook hoop op een toekomst. En blijf mensen langer volgen en behandelen, vriendelijk, positief en respectvol, en toon hen mogelijkheden. Dat bepleit Fischer.
Kwakzalverij
Universitair hoofddocent Rechtseconomie Ben van Velthoven zegt: "Er is weinig wetenschappelijk verantwoord onderzoek gedaan naar de effecten van straffen. In de medische wereld zouden ze dat kwakzalverij noemen. Ik roep de rechters en officieren hier aanwezig op om samen met ons wetenschappers meer experimenteel onderzoek te doen. Dat is broodnodig.”
Vrijheidsstraf blijkt vooral effectief, omdat je criminelen een aantal jaar van de straat houdt. Maar weegt dit insluitingseffect op tegen de magere en soms zelfs averechtse effecten op de recidive?
Prijskaartje
Vrijheidsstraffen zijn erg kostbaar, stellen wetgevingsadviseur Rutger Kroon en onderzoeker Frank van Tulder van de Raad voor de rechtspraak. Zij vinden het effectiever om de pakkans en de strafkans van criminelen te vergroten. "Ook de inzet van mediation in strafrecht lijkt veelbelovend", zegt Kroon. “Uit recent onderzoek blijkt dat in 75 procent van de strafzaken mediation zorgt voor een overeenkomst tussen slachtoffer en dader."
Mediation
PvdA-kamerlid Jeroen Recourt pleit voor mediation en herstelrecht (restorative justice) in het strafrecht. Vooral in zaken waar slachtoffer en dader elkaar weer tegenkomen.
Slimmer straffen
SP-er Michiel van Nispen pleit vooral voor meer zinvolle therapie in gevangenissen en meer begeleiding bij terugkeer in de maatschappij. Effectievere straffen leveren ook geld op, zegt SP’er Van Nispen. “Kijk bijvoorbeeld naar een betere uitvoering van de bijzondere voorwaarden voor invrijheidstelling. Breng de reclassering weer terug in de gevangenis.”
ISD-maatregel
Welke straf is het meest bewezen effectief: een gevangenisstraf, een ISD-maatregel of een TBS-maatregel? Dat bespreekt WODC-wetenschapper André Van der Laan op deze studiedag. Hij maakt daarbij gebruik van de Kennisbank Justitiële Interventies, die het WODC heeft opgezet. De intensieve ISD-maatregel zet het meeste zoden aan de dijk, concludeert hij. Vergeleken met een reguliere gevangenisstraf ligt de recidive significant lager. Het loont om delinquenten intensief te behandelen, ze dagstructuur te bieden, ze van hun verslaving af te helpen. Het vooruitzicht van het zware ISD-regime bij een bepaald aantal delicten schrikt veelplegers af, beaamt een rechter uit de zaal.