Partijprogramma’s verraden grote onkunde over veiligheid en defensie

Auteur Topic: Partijprogramma’s verraden grote onkunde over veiligheid en defensie  (gelezen 2051 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Kountain

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 180
  • Koninklijke Marechaussee
Veiligheid staat hoog op de agenda deze verkiezingen. Maar wat betekent dit precies? Dragen de partijen de juiste oplossingen aan? En zijn hun plannen wel uitvoerbaar en realistisch? In samenwerking met terrorismedeskundige Teun van Dongen analyseerde Follow the Money de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen die voor de jaarwisseling minimaal één zetel in de peilingen hebben gehaald.

Na de relatief rustige periode tussen 2008-2013 heeft West-Europa de laatste jaren te maken gehad met een sterke toename van het aantal terreurslachtoffers. Onze zuiderburen bleken niet alleen hofleveranciers van zogeheten foreign fighters voor het nieuwbakken kalifaat in Iraq en Syrië, ze moesten ook nog eens toezien hoe jihadisten de Brusselse wijk Molenbeek gebruikten als terroristische uitvalsbasis voor aanslagen in Europa.

Daar komt bij dat de islamitische strijd- en terreurgroep ISIS in de hele westerse wereld buitengewoon succesvol is gebleken in het verwerven van steun. Waar de Vietnamoorlog de eerste ‘televisie-oorlog’ was, lijkt de strijd van ISIS de eerste die voor een belangrijk deel plaatsvindt op sociale media. Het bekendst zijn de beelden van de onthoofdingen, verbrandingen en andere wreedheden die ISIS-strijders begaan, maar getalsmatig is het aandeel van dit soort beelden in de ISIS-propaganda vrij klein. Minstens zo belangrijk is dat de groep zijn potentiële rekruten een leven van camaraderie, heroïek en avontuur voorspiegelt. Door al deze thema’s via online kanalen breed uit te meten, is ISIS erin geslaagd om duizenden anonieme netizens te mobiliseren. Het feit dat grote groepen jonge moslims in West-Europa zich aangesproken voelen door de boodschap van ISIS, is reden tot zorg, ook nu de kansen van de groep in militair opzicht zijn gekeerd.

Ook het belang van defensie is in het huidige tijdsgewricht eenvoudig te duiden. De nieuwsberichten logen er het afgelopen jaar immers niet om: de Landmacht heeft een tekort aan kogels en de Marine heeft te weinig goed functionerende schepen. En dat terwijl we de krijgsmacht de komende tijd nog wel eens hard nodig zouden kunnen hebben. Zo heeft de NAVO Amerikaanse tanks in Limburg gestationeerd in verband met de toenemende Russische dreiging, en tekent volgens generaal der strijdkrachten Tom Middendorp ‘de gordel van instabiliteit om ons heen zich steeds meer af. We zien dreiging in allerlei vormen. Terrorisme maakt mensen onzeker en soms bang, en mondt ook uit in grote vluchtelingenstromen. Oost-Westdreiging die we lang voor onmogelijk hielden, kunnen we niet meer wegcijferen.’

De NAVO verwacht dat — mede ingegeven door onzekerheden over de vluchtelingencrisis en toenemende Russische assertiviteit — 18 van de 28 bondgenoten hun defensiebudget in 2016 zullen verhogen. Niet alleen verwachten bondgenoten dat Nederland haar steentje bijdraagt, ook is de kaalslag bij Defensie op een punt van ‘buigen of barsten’ gekomen.

...
 


Uitspraken op persoonlijke titel