"Traditionele brandweervrijwilliger verdwijnt"

Auteur Topic: "Traditionele brandweervrijwilliger verdwijnt"  (gelezen 3690 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

pompbediende

  • Meerdere functies
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,263
Reactie #10 Gepost op: 2 juli 2016, 18:31:32
Wat zou het goed zijn als deze man in carnavals-outfit is in een plattelandsgebied komt te werken!! Hij zou zijn ogen uitkijken hoe creatief en welwillend de rest van brandweer Nederland in heel veel gevallen wel de auto het gehele jaar op straat krijgt  >:(  waarom komt de media altijd weer terecht bij dit soort figuren die totaal geen idee hebben dat er naast een heel klein deel repressief maar actief is als beroepskracht. Het stoort me enorm dat dit soort figuren spreekt als brandweer Nederland. Volgens mij is nog veel te winnen qua bezetting in de vrr, maar de wil moet er ook zijn vanuit de leiding! Als we de dagdienst zouden verdelen over de posten die overdag een bezettingsprobleem hebben en ook op de uitruk zetten kunnen er veel dure huurpanden weg  O0
Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #11 Gepost op: 2 juli 2016, 18:35:17
Citaat van: pompbediende link=msg=1434050 date=1467477092
Als we de dagdienst zouden verdelen over de posten die overdag een bezettingsprobleem hebben en ook op de uitruk zetten kunnen er veel dure huurpanden weg  O0
In het huidige computertijdperk, intranet en andere ICTfoefjes maakt het tegenwoordig inderdaad geen zak meer uit waar men zit. De kazernes staan er al, de kazernes hebben vaak ook een kantoorgedeelte. Maarja, dat is weer te simpel geredeneerd.


Brandpreventje

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,469
Reactie #12 Gepost op: 2 juli 2016, 19:35:33
Grotendeels met de bijdragen hier eens.

Ook in Hollands Midden zie je dat alle dagdienstmedewerkers (onderhoud, beheer e.d.) preventie en overige kantoorpersoneel naar een klein aantal locaties zijn overgebracht. Laat dat nu bijna alleen maar locaties zijn waar de paraatheid al gewaarborgd  is door 24-uurs dienst. Heel dom natuurlijk! Nu zijn er meerdere posten die door deze ontwikkeling in problemen komen met de paraatheid. Gelukkig heb ik het idee dat dit steeds meer beseft en gerealiseerd wordt door de korpsleiding en dat op kazerneniveau al lijntjes worden gelegd met het personeel wat over dag in dienst is van de brandweer en gevraagd wordt om een dag op een kazerne te zijn ivm onderbezetting.

Onderschat trouwens niet dat er heel wat mensen zijn die eenmaal gewend aan de vergoedingen van de brandweer hier nogal aan vast houden ook al is dat niet meer van deze tijd. Er waren personeelsverenigingen die zoveel geld kregen, waren er piketvergoedingen of zijn er collega's die alleen nog maar lid zijn voor de vaste vergoeding en een uurtje kunnen schrijven voor de (te late) opkomst.

Bij Hellevoetsluis heb ik onderbuik gevoel dat men hier de kont tegen de krib hebben gegooid nav het afschaffen van de piketvergoeding alleen dat dit verschrikkelijk misgelopen is bij de fatale woningbrand. Alleen durft men daar niet eerlijk voor uit te komen en gooien we het op meerdere alarmontvangers die niet goed hebben gefunctioneerd. Ik geloof niets van dat verhaal, er speelt daar meer denk ik.


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #13 Gepost op: 2 juli 2016, 20:47:39
Citaat van: Brandpreventje link=msg=1434057 date=1467480933
Onderschat trouwens niet dat er heel wat mensen zijn die eenmaal gewend aan de vergoedingen van de brandweer hier nogal aan vast houden ook al is dat niet meer van deze tijd.

Ik heb begrepen dat de commandant van dienst en de (hoofd)officieren van dienst bij de brandweer nog steeds de piketvergoeding ontvangen. Ga je het ze maandag even vertellen dat het niet meer van deze tijd is?


guest12562

  • Gast
Reactie #14 Gepost op: 2 juli 2016, 22:04:29
Citaat van: pompbediende link=msg=1434050 date=1467477092
Wat zou het goed zijn als deze man in carnavals-outfit ..................

Ow met al die zelf bedachte sterretjes ben je blijkbaar directeur, idd carnaval valt vroeg dit jaar, maar goed daar hebben we het hier niet over.

Het is inderdaad jammer dat ook deze directeur de werkelijke problemen welke in zijn regio spelen via een ander onderwerp wil verdoezelen.
Ondanks dat dit een mooi onderwerp van discussie kan zijn, zou het middels een andere context naar voren moeten komen en zou er in discussie ook moeten worden geluisterd naar de mensen die het op straat moeten doen, welke dus dag en nacht paraat staan in dit geval zonder een piket vergoeding welke deze directeur wss wel heeft.

Als ik naar zijn bijdrage in de krant kijk en daar gaat het in dit topic over zijn er best wat punten waar denk wat in zit, maar dan moeten de punten die hierboven worden genoemd ook worden meegenomen. Ondanks dat ik het hele vrijwilligers verhaal niet altijd zo rooskleurig zie, ik zie namelijk ook veel problemen met dagbezetting en vrijwilligers die minder beschikbaar zijn, zowel in de dag als in de weekend situatie. Men maakt gewoon andere keuzes dan vroeger, dat geldt voor de personen in kwestie maar ook voor de werkgevers.

De oplossing part time brandweerman vind ik ook we aardig gevonden, want hoe gaan we dat vormgeven? Als je nu naar de huidige CAO perikelen kijkt ben ik heel benieuwd hoe de veiligheidsregio dit financieel wil gaan regelen? Is daar al eens over nagedacht, voordat het wordt geroepen, zonder dat men voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten?

Met brandweerwagens rondjes gaan rijden is de oplossing? Dat is een opmerking van iemand die niet weet wat de indeling van de dag is van een beroepsbrandweerman. Er moet genoeg gebeuren op de kazerne, incl. het oefenen, preventief rondjes rijden is niet echt efficiënt, maar ik heb er wel gevoel bij, maar vraag me wel af hoe ik dan kan gaan voorspellen waar wat gaat gebeuren, is daar al over nagedacht? Of wordt het zoals er staat gok het incident?

Ik zou ook graag een rapportage lezen van die proef in Hoek van Holland, ik heb zeker gevoel bij het samenwerken tussen ambu en brw, maar hoe heeft dit gewerkt dan in Hoek van Holland en waar is er winst gehaald en voor welke dienst?

Brandweer kazerne staat bij de beroeps ook altijd open, als we er zijn natuurlijk, want vaak zijn we onderweg om te oefenen, te sporten of andere werkzaamheden, dus ja welkom, maar niet altijd op de kazerne aanwezig.

Rookmelders ophangen is ook een mooi voorbeeld, maar daar ga ik niets meer over zeggen dat is al vaak genoemd. Misschien dat kantoor personeel dat kan gaan doen, dan ervaren ze eens hoe het werkt.

Ik ben er wel van overtuigd dat er meer operationeel beroeps personeel moet komen en minder ondersteunende diensten, de weegschaal is de verkeerde kant opgeslagen.
Er zullen ook oplossingen moeten worden gezocht middels het tijdelijk inhuren van gekwalificeerd personeel. Dit om posten waar problemen met bezetting zijn te garanderen, zet die desnoods flexibel in op verschillende dagen op verschillende posten, maar wees daar duidelijk in, in de contracten.
Geld wat bij de ondersteunende diensten weggehaald wordt kan gebruikt worden om operationele bezetting te garanderen.
Maak de lijnen weer korter haal er lagen tussenuit, wederom geld wat beter geïnvesteerd kan worden in operationele mensen en materieel.

Genoeg om te bepraten, maar ook luisteren en concrete afspraken maken en nakomen.


wjr307

  • Hoofdbrandwacht en ChauffeurPompbediende en Oefenleider
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 444
Reactie #15 Gepost op: 3 juli 2016, 20:44:44
dacht dat wij de enige waren waar sinds regionalisering bezetting probleem was doordat dagdienst naar andere centrale locatie verhuisd is maar speelt dus op meer plekken... hier ook 2e ts moet binnen blijven doordat sinds regionalisering 2e bv niet meer beschikbaar is (was gemeentelijk in dagdienst geregeld). wat nog het ergste is is dat er qua manschappen en chauf wel genoeg mensen zijn en dus de uitruk aan hun neus voorbij moeten laten gaan..