De politiek zou ook eens kritisch kunnen gaan kijken naar de startvoorwaarden bij de regionalisering van de VRZ. En wellicht geldt dit voor veel andere VR's: Er kan dezelfde brandweerzorg worden geleverd voor hetzelfde, of zelfs minder kosten. Dat betekent geen posten dicht en dus de aanrijtijden verlengen. Dat betekent dus niet met minder mensen op een auto en dus minder slagkracht in de eerste cruciale minuten.
Dat betekent minder overheadpoppetjes en dus- kosten omdat er geen 25 plaatselijke hoofden preventie meer zijn maar slecht ( bijv.) 5. Dus 1 per cluster of andere onderverdeling. Er kan minder aan materiaal worden besteedt omdat gezamenlijke aankoop van voertuigen en kleding de regel wordt. Er hoeft minder aan nieuwbouwkosten / ontwerpkosten van kazernes te worden besteedt omdat er 1 architect komt die een standaardkazerne ontwerpt voor een bepaalde omvang van de bezetting en aantal voertuigen. Er wordt duidelijk en heel regelmatig de controle gehouden over de uitgaven en waaraan het geld wordt besteedt.
Er worden geen nieuwe projecten gestart die elders in het land ook al draaien of waarvan de resultaten toepasbaar zijn op de VR. Dat overnemen en invoeren, of afwijzen scheelt heel veel dure poppetjes in de projectgroepen, commissies, enz. die het wiel opnieuw willen uitvinden.
Ik vertel niets nieuws. Laten de Zeeuwse meelezers dit eens aan de hun bekende politici doorgeven. Of ze daar ook eens snel vragen over willen stellen c.q. naar aanleiding van deze onrust ook gelijk maar alle achtergrondinformatie opeisen. Laat ze dan met de gegeven antwoorden naar de brandweerkorpsen gaan of deze antwoorden kloppen. En zo niet.... werk aan de winkel. En zorg ervoor dat deze politici ook met de werkvloer kunnen spreken, met name de tussenlaag: Postcommandanten e.d. die van boven te weinig 'spullen" krijgen en dat aan de werkvloer kunnen gaan vertellen en hen gemotiveerd proberen te houden.