Ik ben afgehaakt bij dat een politiebus leeg is.
Jij snapt het niet, je moet hem natuurlijk wel eerst leeghalen!!!
Een gewone VW Transporter politiebus kan eenvoudig geschikt worden gemaakt voor een experiment met een Multifunctioneel HulpTeam (MHT). Daartoe kan het interieur achter de voorstoelen worden verwijderd. Dat wil zeggen de achterbank, bagagekist, enz.
Daarna wordt er een houten rek van horizontale planken (20x60mm) verticaal tegen de zijwanden gemonteerd, zoals gebruikelijk bij transportbussen. Vervolgens worden er lange schroefogen geschroefd in de bovenkant van die planken, zodat niemand zich er aan kan verwonden.
Aan die schroefogen worden met RVS musketon-haken zoveel mogelijk grote rugzakken met uitrusting opgehangen, aan de beide zijwanden van de bus.
Die rugzakken kunnen verschillende kleuren hebben, die hun inhoud aangeven. Bijvoorbeeld zwarte rugzakken met politiematerialen, gele rugzakken met medische producten, rode rugzakken met brandweer-hulpmiddelen en oranje rugzakken met gereedschap. Een grijze rugzak voor elektronica, en een blauwe rugzak voor kantoorartikelen.
Die rugzakken zitten dus vastgeklikt aan het houten rek, en kunnen niet op de patiënt vallen, zelfs niet als de bus zou omvallen. Elke rugzak wordt wordt ook van onder vastgezet, met vaste horizontale elastieken banden aan het houten rek, voor meer stabiliteit van het voertuig.
Op elke rugzak worden grote bagage-labels bevestigd, waarop de inhoud staat vermeld. Tijdens een eerste experiment kunnen goedkope boodschappentassen worden gebruikt in plaats van rugzakken.
Bij de zijdeur wordt het vertikale houten rek 30 cm naar binnen geplaatst, zodat daar de rugzakken snel vanaf de buitenkant kunnen worden gepakt.
Bij de achterdeur worden dwars op de lengterichting van de bus twee klapstoelen naast elkaar bevestigd met autogordel. Daar kunnen twee mensen zitten, die de patiënt op de brancard verzorgen.
Tegen het dak wordt van binnen horizontaal een afneembaar bagage-net bevestigd, met musketon-haken op verschillende punten. Daarin kunnen dekens, extra kleding, afdekzeilen, springzeil en reddingslijnen worden meegenomen, en andere zachte materialen, waartegen men niet het hoofd kan stoten.
Er worden twee brandblussers meegenomen, met elk twintig kilo bluspoeder, op twee uitschuifbare steekwagentjes.
In het midden van de bus blijft in de lengte ruimte voor één standaard inklapbare brancard op wieltjes, die er via de achterdeur in wordt gereden.
Heel handig hoor. Je koopt gewoon een paar Dirk van de Broek Boodschappen tassen (rood), waar je de brandweer spullen instopt, een paar Albert Heijn tassen (blauw) voor de politiespullen en een paar witte boodschappen tassen (geen idee van welke winkel) waar je de ambulance spullen in knalt. Die hang je dan aan de musketon haken op, zodat er nog een brancard tussen past en waar een patiënt makkelijk op past tussen al die tassen, en de agent en/of brandweerman en/of militair en/of als de patiënt geluk heeft, een ambulancebroeder, al naar gelang wie er toevallig in het voertuig zit, uiterst comfortabel op de uitklapstoeltjes zit en alle ambulance spullen onder handbereik in de witte boodschappen tassen heeft zitten, zodat de patiënt op uiterst comfortabele en professionele wijze vervoerd en verzorgd wordt.
Ondertussen maakt het voertuig nog even een omweg naar een autobrand. Eenmaal ter plaatse pakt de agent, die immers ook via e-learning van buitenlandse top experts een basis cursus "blussen" heeft gevolgd, een brandblusser en de rode Dirk van de Broek tassen waar de rest van zijn spullen in zit. Zonde om daar een TS6, een TS4 of zelfs maar een TS2 voor in te zetten! Als er nog iets afgezet moet worden kunnen de witte tassen gepakt worden, waar de afzetlinten etc in zitten.
Het is gewoon even een kwestie van wennen, maar na een paar maanden gaat iedereen het vast heel gewoon vinden! En het mooie is, het kost bijna niets, omdat je immers de ombouw door vrijwilligers laat doen, dus alleen wat planken, spijkers en tassen en je bent klaar!