Huh waarom heb je het over 2 minuten? Gewoon zo snel mogelijk uitrukken, reanimeren en eventueel schok toedienen.
De brandweer kiest zelf voor deze extra taak. Als de doelstelling is om maximaal aantal burgerlevens te redden door uit te rukken met een AED heb je ook de plicht om het effectief te doen. Een grote lobbyist, de Nederlandse Hartstichting, heeft het structureel over binnen 6 minuten opstarten van de BLS-reanimatiepoging.
De wetenschap leert ons dat de grootste winst te behalen valt als de AED aanwezig is op publieke lokaties waardoor omstanders bij witnessed arrest binnen 1 - 2 minuten de eerte schok kunnen toedienen.
De brandweerleiding in Nederland weet dat de brandweer 2 minuten niet kan halen, ze weten dat de brandweer 6 minuten niet kan halen, ze weten dat de brandweer 8 minuten niet kan halen. De brandweerleiding moet zelfs gemotiveerd afwijken van de normtijden die van kracht zijn voor de echte brandweertaken (namelijk mensen redden bij brand en brand blussen), de brandweer mag van dezelfde brandweerleiding ergens tussen 8 - 18 minuten komen aankakken.
Als je na 8 - 10 minuten met je AED komt aankakken bij een reanimatie had je ook thuis kunnen blijven omdat de ambulance er dan binnen 5 minuten
moet zijn. Voor de patient maakt het niet meer uit.
Je mag je inderdaad de ogen uit de kop schamen als brandweer Nederland als je keer op de keer de landelijke/lokale media haalt wegens falen bij de uitvoering van je echte, wettelijke brandweertaken maar toch bedenkt dat je de organisatie bent die er even een extra taak bij kan nemen.
Het is normaal om eerst te zorgen dat je eigen zaken op orde hebt voor je de rotzooi van je ambulancevriendjes in de veiligheidsregio kan helpen opruimen.
Voort is het te achterlijk voor woorden als een opperhoofd van de brandweer de bevolking laat weten dat ze zorgen voor 25% overleving bij reanimatie. Het is een absurd hoog percentage. Het zegt dat de brandweer van Utrecht binnenkort eens les moet geven aan ambulancedienst Londen, ambulancedienst Boston, ambulancedienst South Australie en ambulancedienst Qatar en ambulancedienst Dubai. Ik weet namelijk zeker dat geen van de vijf genoemde ambulancedienst een percentage van 12% haalt.
Het kan natuurlijk ook dat de brandweerman van veiligheidsregio Utrecht denkt dat hij bij Albert Heijn werkt waardoor hij als een kruidenier zijn producten staat aan te prijzen. Het staat supermarkten zelfs niet geheel vrij om misleidende reclame te wereld in te trappen, het staat de brandweer ook niet vrij. Voort is de veiligheidsregio/brandweer overheid, in Nederland hebben we het vaak over de betrouwbare overheid.