Ik stel voor, dat brandweervoertuigen van de beroepsbrandweer zich met hun bemanning optimaal verspreiden over hun werkgebied, gedurende een deel van hun wachttijden. Ze kunnen daar wachten op meldingen, op vaste wachtlocaties.
Daardoor zullen de aanrijtijden volgens mij veel korter worden, dan wanneer verschillende brandweerwagens altijd samen wachten in brandweerkazernes.
Vooral op het platteland in Nederland zijn kortere aanrijtijden cruciaal, omdat de aanrijtijden van brandweer (en andere hulpdiensten) daar vaak véél te lang zijn. Daardoor branden er nu onnodig veel gebouwen af, wat gigantisch veel geld kost, en wat enorm leed oplevert bij de slachtoffers.
De brandweerlieden kunnen op de bovengenoemde wachtlocaties wachten in de brandweerwagens, of met mooi weer buiten op opvouwbare tuinstoeltjes. Ondertussen kunnen ze kijken naar instructieve internet-video’s over hun werk. Dat kan via smartphones met enkelzijdige hoofdtelefoons.
Ook kunnen ze daar via speciale internet-fora vragen beantwoorden van burgers over brandweer-onderwerpen, oefenen met EHBO, brandweerboeken lezen, discussiëren over brandweertechnieken, sporten, brandpreventie-adviezen geven aan voorbijgangers, vrijwillige brandweerlieden werven, enz.
De bovengenoemde wachtlocaties kunnen worden gestationeerd bij belangrijke verkeerskruispunten en bruggen, en centraal in woongebieden. Op elk van die wachtlocaties kan een kleine basispost worden neergezet, in de vorm van een toiletgebouwtje, met kleine keuken en overdekt terras.
Zo’n basispost kan eventueel tegelijk worden gebruikt door politie, ambulance-personeel, boswachters en buschauffeurs. Daarin en daar omheen kunnen eventueel ook bepaalde brandweeroefeningen gedaan worden. Of er kan worden geslapen, afhankelijk van de grootte van het gebouwtje.
Daarnaast kan er als basispost gebruik worden gemaakt van andere overheidsgebouwen, zoals zwembaden, scholen, politiebureaus, ambulance-posten, bibliotheken, buuurthuizen, en militaire kazernes. Er kan daarvoor mogelijk ook een beroep worden gedaan op campings (buiten de vakantieperiodes), vakantiebungalow-parken, ziekenhuizen, bedrijfsterreinen, enz.
Dit plan kan eventueel ook werken met vrijwillige brandweerlieden. Die kunnen kunnen dan hun brandweerpak in hun eigen auto bewaren, en kunnen direct met eigen auto naar de brand rijden vanaf hun werk of woning. Dat gaat vermoedelijk sneller dan via de brandweerkazerne. De brandweerauto's worden dan op de verspreide wachtlocaties bemand door elk één beroepsbrandweerman.
Brandweerauto's met hun bemanning kunnen tijdens wachttijden ook bedrijven en instellingen bezoeken, voor het geven van brandpreventie-adviezen. Ook dat bevordert een betere geografische verspreiding over hun werkgebied, en geeft daardoor kortere aanrijtijden bij branden.