'Drenthe is klaar voor grote ramp of crisis'

Auteur Topic: 'Drenthe is klaar voor grote ramp of crisis'  (gelezen 1887 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Gepost op: 15 juli 2016, 13:42:52
'Drenthe is klaar voor grote ramp of crisis'

https://www.youtube.com/watch?v=WHIRB8DDoZw
RTV Drenthe
 
Gepubliceerd op 14 jul. 2016

Mocht er een grote ramp of crisis plaatsvinden, dan is Drenthe daar klaar voor. Dat zegt directeur Fred Heerink van de Veiligheidsregio Drenthe.

Heerink reageert op het rapport van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) dat onderzoek heeft gedaan naar het functioneren van de crisisorganisatie in Drenthe.

Conclusies
Het COT concludeert dat de crisisorganisatie in de basis goed kan werken, maar dat er wel een aantal aandachtspunten zijn. Zo leunt de organisatie op de ervaring van enkele ervaren mensen en kan het afstemmen van informatie met andere betrokken partijen beter.

Korte lijntjes
Directeur Fred Heerink vindt dat er juist wel korte lijntjes zijn met andere organisaties. "Wij hebben niet een speciaal orgaan om met andere betrokken partijen te overleggen, maar in Drenthe oefenen wij veel en zorgen we ervoor dat iedereen elkaars telefoonnummer heeft. Dat is juist de kracht van de situatie in Drenthe."

Weinig rampen
In Drenthe zijn de laatste jaren geen grote rampen geweest en daarom is het soms lastig als crisisorganisatie te meten waar je precies staat. Toch heeft Heerink er alle vertrouwen in dat we in Drenthe op de goede weg zijn. "We hebben de laatste jaren veel geoefend. En al die kleine crises die we hebben gehad, daar hebben we ook veel van geleerd."

Drentse model
Een belangrijk onderdeel van het onderzoek van het COT was het functioneren van het Drentse model, dat afwijkt van dat van andere veiligheidsregio's. In Drenthe werkt de veiligheidsregio namelijk met twee overleglagen bij een ramp. De eerste laag zijn de hulpverleners ter plaatste. In de tweede overleglaag werkt de burgemeester van de betreffende gemeente samen met de gemeentesecretaris, de communicatieadviseur en de operationeel leider van de hulporganisaties. Andere veiligheidsregio's werken met drie overleglagen.

Navolging
"We zijn blij dat ons model nu getoetst is en dat dit model dus ook gewoon werkt. Er zijn wel een aantal aandachtspunten, maar dat zijn dezelfde als bij andere veiligheidsregio's. Wij gaan dus door met dit model", zegt Heerink. In navolging van Drenthe gaat ook de veiligheidsregio Twente met twee overleglagen experimenteren.


Samen sterk in de hulpverlening!