Laten we vooral niet vergeten dat dit verhaal een behoorlijke economische kant heeft waar ik van niemand wat over hoor. Een voorbeeld wat genoemd wordt is dat mensen kunnen helpen bij het schoonmaken en opruimen na een "ramp". Volgens mij hebben wij in Nederland genoeg professionele schoonmaak bedrijven die dit werk doen, al dan niet in opdracht van verzekeraars.
Juist bij natuurrampen is er vaak sprake van overmacht en is schade niet gedekt door een verzekering, dus ook de kosten voor opruimen niet. En het opruimen van straten e.d. komt al voor rekening van de gemeenschap. Dus waarom zou je die gemeenschap niet vragen om mee te helpen?
Begrijpelijk dat hulpverleners op dit forum veel vragen hebben bij dit initiatief. Maar zij zijn ook niet de doelgroep, dat zijn "gewone burgers".
En ook op dit forum is herhaaldelijk gezegd dat Nederland niet voorbereid is op grote rampen, dat men niet meer automatisch op Defensie kan rekenen, dat burgers meer zelfredzaam moeten zijn, etc. Is het Rode Kruis juist niet een organisatie die burgers voor zulke zaken kan mobiliseren?
Natuurlijk is er ook een economische kant, op de eerste plaats voor het Rode Kruis zelf. Als zij deze organisatie van de grond krijgen, dan blijven ze ook betrokken bij de hulpverlening bij grootschalige incidenten, en natuurlijk de geldstromen die daar bij horen...