Dan zijn we eens benieuwd. Zou de top van VRRR dan toch hier meelezen en een HART team hebben opgericht...? Dat zou nu echt eens goed nieuws zijn voor Nederland.
Ze hebben volgens de brandweer dit :
Hoogte- en diepteredden De Gezamenlijke Brandweer heeft altijd gewerkt op grote hoogte en diepte, maar dat gaat er anders aan toe sinds de oprichting van het hoogtereddingsteam aan de Elbeweg. Het materiaal, zoals lijnen en hardware was niet te vergelijken met wat de mannen nu ter beschikking staat. Gaandeweg vroegen de bedrijven steeds meer op het gebied van hoogte- en dieptereddingen. Dit heeft tot een bijzonder specialisme geleid.
Hoogtereddingsteam in 2005 officieel opgericht
In 2005 werden de eerste stappen gezet in de ontwikkeling van het specialisme. Dit leidde tot een duurzame en intensieve samenwerking op het gebied van training, oefening, opleiding, consultancy, materiaal en kennis met Ascent Rope Access. Ascent levert trainingen op het gebied van veilig werken, redden en hulpverlening op hoogte en andere moeilijk toegankelijke plaatsen. De start van de samenwerking in 2005 was van beide kanten een pilot. De mannen van de Elbeweg zetten binnen Nederland als eerste de stap van ‘veilig werken op hoogte’ naar ‘redden op hoogte’. Stap voor stap is de expertise van de manschappen aangescherpt. Jaarlijks krijgen ze een profcheck en regelmatig worden nieuwe mensen opgeleid.
Kazerne Elbeweg wordt ingezet bij alle hulpverleningsacties op hoogte en diepte. Het hoogtereddingsteam is zowel binnen als buiten het verzorgingsgebied gegarandeerd binnen 24 uur inzetbaar. De mannen zijn specialist in het bereiken van moeilijk toegankelijke plaatsen (hoogte, diepte, besloten ruimtes) en kunnen slachtoffers zowel horizontaal als verticaal uit hun benarde positie evacueren.
Grenzen verleggen
De mannen van de Elbeweg verleggen graag hun grenzen en het liefst naar boven. Het hoogtereddingsteam is in kennis en vaardigheid stapje voor stapje gegroeid. Het team geeft regelmatig demonstraties, zoals bij de heropening van de Kazerne Rozenburg in 2005, de ingebruikname van de kazerne Berkel Rodenrijs in 2006, tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam en bij diverse aangesloten bedrijven.
Het vak hoogteredden is sterk in ontwikkeling. Niet alleen professionaliseert het materiaal en de uitrusting. Hulpverleners worden daarnaast voor steeds moeilijkere problemen gesteld. Zo worden bijvoorbeeld windturbines steeds hoger, kleiner en nauwer. Dat bleek op 13 september toen het hoogtereddingsteam, politie, GGD en de traumaheli hulp verleenden aan een 33-jarige medewerker van Eneco. De man had tijdens werkzaamheden aan een windmolen op de Europaweg zijn hoofd gestoten tegen een metalen bind. Hierdoor raakte hij buiten kennis. Het hoogtereddingsteam van de kazerne Elbeweg heeft de man met takels uit de windmolen gehaald.
In de jaren dat het hoogtereddingsteam bestaat, zijn diverse incidenten door het hoogtereddingsteam tot een goed einde gebracht. Zo werd in 2006 op de Spijkenissebrug een bromfietser uit een beknelling gehaald en werden in dat zelfde jaar twee mannen uit een vastgelopen glazenwasserlift gered in de Karel Doormanstraat (Rotterdam).