Ambulance aanvraag door EHBO

Auteur Topic: Ambulance aanvraag door EHBO  (gelezen 40532 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

Expert

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,568
Reactie #200 Gepost op: 2 augustus 2016, 18:29:24
Citaat van: Grumpy91 link=msg=1440137 date=1470091180

Kan ik begrijpen. Maar als je weet dat de kans heel groot is dat die persoon anders komt te overlijden? Dan alsnog?


Welke handeling zou die persoon dan moeten uitvoeren om te voorkomen dat die persoon komt te overlijden? Het enige dat ik mij kan voorstellen is het verkrijgen van een chirurgische luchtweg.

Daar stel ik heel weinig mensen toe in staat om dat te doen.


Expert

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,568
Reactie #201 Gepost op: 2 augustus 2016, 18:31:39
Citaat van: senseihomer link=msg=1440140 date=1470091429

Ik kan me heel moeilijk voorstellen dat een EHBO -er niet zal begrijpen dat een (IC / SEH verpleegkundige) dit wel doet vanuit diens expertise en opleiding, en hij (als EHBO-er) niet. Als zo iemand dat wel denkt ook te kunnen, dan denk ik persoonlijk dat die het ook wel zou gaan doen, zonder het voorbeeld van de verpleegkundige


Het is mij een beetje te wazig. Kom eens met een concreet voorbeeld.


batoutofhell

  • Verkeersregelaar
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 490
Reactie #202 Gepost op: 2 augustus 2016, 18:46:55
Wetgeving, rechten en plichten

Het hebben van een EHBO-diploma betekent niet dat iemand medische plichten of bevoegdheden heeft. De wet beschouwt eerstehulpverleners als "leken". Voor hen, maar ook voor iedere andere Nederlandse burger, geldt de wettelijke verplichting om naar eigen vermogen (eerste) hulp te verlenen aan een medemens in nood.[1]

Medische (be)handelingen door "leken" (onder normale omstandigheden) zijn wettelijk verboden en worden beschouwd als een misdrijf. Alleen door de BIG-wet geregistreerde artsen en verpleegkundigen hebben speciale medische bevoegdheden en plichten, die bovendien alleen gelden op hun eigen medisch terrein; een tandarts mag bijvoorbeeld geen niersteen vergruizen. Zelfs medische eerstehulpverlening, zoals Advanced (Pediatric) Life Support (ALS/APLS) of Pre Hospital Trauma Life Support (PHTLS), mag alleen uitgevoerd worden door bevoegd en bekwaam ambulancepersoneel, (huis)artsen, SEH-personeel en gespecialiseerde verpleegkundigen. Met andere woorden: een internist of oogarts is ook een leek op eerstehulpgebied ondanks zijn uitgebreide medische kennis op zijn vakgebied.

Van iemand die in het bezit is van een eerstehulpdiploma, mag wel aangenomen worden dat hij/zij beter in staat is om bij levensbedreigende stoornissen en letsels eerste hulp te bieden totdat medische hulp gearriveerd is.


BRON:Wikipedia


Grumpy91

  • Rode Kruis hulpverlener, werkzaam in zorgsector
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,145
  • If you can Dream it, you can do it!
Reactie #203 Gepost op: 2 augustus 2016, 18:49:53
Citaat van: batoutofhell link=msg=1440300 date=1470154059
Maar ik neem als leek en (nog) niet in het bezit van ehbo zijnde, toch wel, dat jullie in ieder geval luisteren wat een agent/brandweerman of ehbo'er te melden heeft. Volgens mij kan het bijvoorbeeld een verschil maken als jullie verteld word dat een so tijdelijk buiten westen is geweest. Of al heeft geklaagd over pijn ergens.

Dat je daarna alsnog dingen zelf wilt constateren snap ik helemaal.  Jullie doen het elke dag en zijn ervoor opgeleid. Anderen niet.

En ik neem ergens aan, dat een ambulance die naar een evenement uitrukt, vaak al meer informatie heeft gehad via de meldkamer dan bij een ongeluk ergens langs de weg.
Ik probeer als ik als EHBO'er op een evenement sta altijd een zo compleet mogelijk beeld te geven aan de meldkamer, zodat zij dit door kunnen geven aan de ambu. Of dit nu gaat via zelf 112 bellen of een evenement waar de OVD-G aanwezig is (dan hoeven we niet te bellen maar bereikt hij de meldkamer via de portofoon, en ook die geeft een zo compleet mogelijk beeld van het slachtoffer)
Citaat van: Embalage link=msg=1440301 date=1470154633
Uiteraard gebruiken wij alle zintuigen. Het verhaal van omstanders nemen we hierin mee.
Hou het kort en bondig. Eventueel heb ik aanvullende hypothesetoetsende vragen.
Daarna verwachten we dat je ons ons werk laat doen en weg gaat/stap terug doet.
..............

Maar dan moet ik als EHBO'er wel de kans krijgen om mijn korte en bondige overdracht te doen naar de ambu vpk. Dat diegene het bevestigd wilt zien enzo prima. Het is dan zijn/haar patiënt. Ik zal ook zeker een stap terug doen, maar zal ook aangeven dat ik wel nog met de hand en spandiensten kan helpen. Of de vpk/chauffeur hier gebruik van maakt is een 2e. Als de ambu met/zonder slachtoffer weg gaat, dan ga ik ook. In herkenbare kleding ben ik dan op een evenement
Hulpverlener, vrijwilliger, beheerder Social Media bij Rode Kruis locatie Roermond.    Al mijn bijdragen zijn volledig op eigen titel


Willem D.

  • Kritisch forumlid
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 764
  • EHV-er / BHV-er
Reactie #204 Gepost op: 2 augustus 2016, 19:07:45
Citaat van: Embalage link=msg=1440299 date=1470153667
Je belt de loodgieter omdat dat een vakman lijkt te zijn en jij de kennis en het materiaal niet hebt.
Als je hem je verhaal gedaan hebt, dan laat je hem rustig zijn werk doen en ga je je er niet tegenaan bemoeien.
Anders had je het beter zelf kunnen oplossen ipv hem te bellen.

Politie en brandweer zie ik ook als leek. Ook deze vertrekken gewoon bij de patiëntenzorg op verzoek, als ik daarom vraag. Medisch inhoudelijke informatie neem ik niet zomaar over, dat wil ik graag zelf bevestigd zien.
Politie en brandweer hebben hier mi niet voor geleerd. Zij hebben hun eigen specialisme.
Dat bedoel ik dus. Informatie inwinnen door de vakman bij de a-techneuten om vakkundig het probleem aan te pakken. Assisteren door toegang te verlenen tot of openen/sluiten van kranen ed.
Trek parallel daar aan de bereidheid van de EHBO-er om te assisteren bij .....
Citaat van: Embalage link=msg=1440301 date=1470154633
Uiteraard gebruiken wij alle zintuigen. Het verhaal van omstanders nemen we hierin mee.
Hou het kort en bondig. Eventueel heb ik aanvullende hypothesetoetsende vragen.
Daarna verwachten we dat je ons ons werk laat doen en weg gaat/stap terug doet.

Vermoeiende verhalen met een hoop foutief gebruikte medische terminologie, heroïsche acties en vooral veel "kijk eens wat een goede BLS+ of ALS- hulpverlener ik ben" gaan bij mij het ene oor in en het andere uit. Het roept bij mij en vele collega's een grote aversie op.
Het voegt niets toe aan de patiëntenzorg en je zet alleen jezelf voor schut.
"een hoop foutief gebruikte medische terminologie". Door wie worden deze EHBO-ers opgeleid die medische terminologie hanteren?
In elk geval niet door alle landelijke EHBO certificeerders. En ook niet door de gemiddelde instructeurs-eerstehulp, die zijn overwegend niet-medisch opgeleid. Dus ergens in de leken EHBO keten wordt hen medische terminologie bijgebracht om te gebruiken.
De grote hamvraag is dan door wie? Dat zijn de rest van de instructeurs die wel medisch zijn opgeleid.

"kijk eens wat een goede BLS+ of ALS- hulpverlener ik ben"
Aan wat voor houdingen, gedragingen en uitspraken van EHBO-ers moet ik dan denken?
Graag een compilatie.
Ik heb een eigen mening, geen groepsmening. Elke toevallige overeenkomst is mooi meegenomen. Loopt mijn mening parallel met die van jouw, dan zijn we


Golly

  • Medisch Milieukundig Adviseur en GAGS i.o. bij een GGD/VR
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,307
  • Hulpverlenen bij Rampen en Evenementen
    • Rode Kruis Den Haag
Reactie #205 Gepost op: 2 augustus 2016, 19:11:19
Na heel veel lezen  ga ik ook een duit in het zakje doen  :-*

Als een hulpverlener die dagdagelijks in de zorg werkt en daar medische of verpleegkundige zorg verleent in de vrije tijd (aldanniet georganiseerd) eerste hulp verleent heeft deze hooguit de ehbo koffer en/of een AED met pocketmask tot zijn/haar beschikking. Ik ben wel benieuwd wat genoemde zorgverlener dan meer aan handelingen kan uitvoeren? Dit is m.i. een essentiële vraag in het "strafbaar zijn bij handelen als je alleen eerste hulp handelingen verricht" verhaal.

Eerste Hulpverleners doen op hun niveau (en dat is heel divers) (bijna) allemaal ontzettend hun best om de beste zorg/service te bieden aan het slachtoffer/de patiënt. Je moet bovendien een onderscheid zien tussen georganiseerde hulpverlening en passantenhulpverlening. In de georganiseerde hulpverlening mag meer kennis en servicegerichtheid van de hulpverlener verwacht worden en zal de insteek anders zijn, kwa middelen en houding.

In de georganiseerde hulpverlening komt het regelmatig voor dat "we" overleggen met de MKA over een casus, of verzoeken om een ambulance want... (noem het bestellen, vragen, smeken, anything, we bedoelen voorgaande, als de MKA centralist niet wil dan wil ie niet  ;D ). Vaak verloopt dit prettig omdat al bekend is wat er van de beller verwacht wordt, er is vaak wat meer ervaring met 112 bellen, daar de hulpverlener vaker met dit bijltje hakt.
Ook komt het zeer regelmatig voor dat de crew van de ambu graag gebruik maakt van de extra handjes, zeker wanneer het slo in de eerste hulp post zit/ligt. Je merkt hierin 2 stromingen, crews die een persoon (situatie permitting) meteen de auto mee in nemen en het zelf afhandelen (prima, eh ruimte is weer beschikbaar O0) en de crews die de hulpverlening in de hulppost opstarten en aldanniet gebruik maken van de aanwezige handjes om zaken aan te geven, even iets vast te houden, etc. Veel eerste hulpverleners waarderen dit 2e vaak enorm omdat er veel te leren valt van de crew, op het vlak van benadering, samenwerking, over ziektebeelden etc. Ik kom zo terug op het issue van beroepsgeheim. Ik heb zelf ontzettend veel geleerd van het volgen van een casus tot aan vertrek naar ziekenhuis/thuis. Dit betekent niet dat ik dan alle handelingen ook wil uitvoeren, al zijn er inderdaad collega ehbo-ers die het adagium see one, do one, teach one iets te letterlijk nemen, en je merkt dat je daar enorm voor moet uitkijken.
Kern is denk ik immer en altijd, waarom wil ik dit vragen/doen, is dat zinvol?

Ik ben van mening dat elke eerste hulp verlener die in georganiseerd verband werkt een geheimhoudingsverklaring moet tekenen. Alle gegevens die geregistreerd worden moeten vallen onder de CBP regels voor medisch dossier. Dossiervorming is net zo belangrijk als bij ALS clubs, er moet terug te zoeken zijn wie een slachtoffer geholpen heeft, wat het letsel/de ziekte was, wat deze gedaan heeft en welke adviezen er meegegeven zijn. Met die gegevens moet zorgvuldig worden omgegaan en veel clubs hebben daar echt nog slagen te maken. Ook die van mij.

De samenwerking gaat vaak uitstekend, RAV/ALS verlener, EH, Beveiliging, etc vullen elkaar aan en verlichten elkaars werkbelasting. Laten we niet voorbijgaan aan alle situaties waar het goed gaat.

Overigens worden in de eh cursussen die ik ken hulpverleners opgeleid om een label (diagnose zo je wil) te plakken en daar hun handelingen op te baseren. Voorbeeld: Oh, iemand die snel ademt is aan het Hyperventileren --> Stapjes onder hyperventilatie uitvoeren. Of Oh, iemand heeft een wond, laten we die wond behandelen.
De opleidingen stimuleren dus diagnostiseren, want zonder label weet men niet wat er moet gebeuren. Dat is exact waarom een methodiek als een (afgeslankte) ABCDE goed is om te leren (en moeilijk is om te leren), je richt je dan op de verschijnselen (symptomen) en de hulp die je daarbij kunt bieden (chinlift, stabiele zijligging, CPR, etc) voor levensbedreigende letsels, en je leert dat je niet per se een label hoeft te plakken om te kunnen helpen. Dit voorkomt ook vastlopen omdat het niet in een duidelijke categorie past.

Just my 2 cents  ;)
Vrijwillig: Evenementenhulpverlener, TL Noodhulpteam, Onderzoeker Nederlandse Rode Kruis


Grumpy91

  • Rode Kruis hulpverlener, werkzaam in zorgsector
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,145
  • If you can Dream it, you can do it!
Reactie #206 Gepost op: 2 augustus 2016, 19:21:54
Citaat van: Golly link=msg=1440315 date=1470157879
..................................
Ik ben van mening dat elke eerste hulp verlener die in georganiseerd verband werkt een geheimhoudingsverklaring moet tekenen. Alle gegevens die geregistreerd worden moeten vallen onder de CBP regels voor medisch dossier. Dossiervorming is net zo belangrijk als bij ALS clubs, er moet terug te zoeken zijn wie een slachtoffer geholpen heeft, wat het letsel/de ziekte was, wat deze gedaan heeft en welke adviezen er meegegeven zijn. Met die gegevens moet zorgvuldig worden omgegaan en veel clubs hebben daar echt nog slagen te maken. Ook die van mij.
..........................

Binnen het Rode Kruis heb je al geheimhoudingsplicht. Dit staat in je vrijwilligers overeenkomst wat ik weet. Dat is ook de reden dat ik op 1 casus gisteren niet verder in kon gaan.
Hulpverlener, vrijwilliger, beheerder Social Media bij Rode Kruis locatie Roermond.    Al mijn bijdragen zijn volledig op eigen titel


guest15549

  • Gast
Reactie #207 Gepost op: 2 augustus 2016, 19:24:20
Citaat van: owning31 link=msg=1440209 date=1470128159
De arts van het umcg zal waarschijnlijk nog flink op z'n donder krijgen door het bespreken van patiënten in de trein.
Als ehbo-er mag ik gewoon na een EHBO-dienst de ingevulde formulieren meenemen naar de kroeg om daar gezellig de mensen uit het dorp te bespreken die vanalles onder de leden hebben.

In de praktijk zal er weinig gebeuren maar juridisch gezien mag het natuurlijk niet. Je verwerkt namelijk bijzondere persoonsgegevens en daar is een zekere voorzichtigheid geboden.


Citaat van: Marnix link=msg=1440224 date=1470132898
Ik kan mij voorstellen dat je als EHBO-er aan iemand die zich "niet lekker" voelt lekenvragen stelt, zoals "heb je normaal gegeten" of "heb je eventuele gebruikelijke medicijnen ingenomen", zonder daarbij in te gaan op welke medicijnen dat dan zouden zijn. Daar kun je toch niets mee.
Je voorkomt daarmee dat je een ambulance gaat bellen voor iemand die vergeten is te ontbijten...
Er is ook een verschil tussen het aanhoren en het opschrijven.




Voor de goede orde, ik ben slechts een jaar EHBO'er en ik doe ernaast niets op professioneel medisch gebied, maar kan iemand mij uitleggen in welke situaties het echt noodzakelijk is om medische gegevens op te schrijven of om er naar te vragen? Ik kom niet verder dan vragen naar diabetes in sommige gevallen en eventueel gebruik van bloedverdunners bij een bloeding. En dan nog lijkt het me niet nodig om dat op een formulier op te schrijven,


Expert

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,568
Reactie #208 Gepost op: 2 augustus 2016, 21:53:44
Ik denk dat we discussie eens moeten afpellen naar de kern.

Wat moet de EHBO'er doen:

Neem als hulpverlener de volgende basisregels Eerste Hulp in acht.
  • Let op gevaar
  • Na wat er is gebeurd en daarna wat het slachtoffer mankeert
  • Stel het slachtoffer gerust en zorg voor beschutting
  • Zorg voor professionele hulp
  • Help het slachtoffer op de plaats waar hij ligt of zit
  • 1-1-2 bellen

Meld dan:
  • Aantal slachtoffers
  • Welk vermoedelijk letsel
  • Via welke ingang / route de hulpdiensten het beste kunnen rijden
  • Zorg voor vrije toegangswegen voor de hulpdiensten naar het (de) slachtoffer(s)

Volg de aanwijzingen van de hulpdiensten en geef antwoord op hun vragen. Nadrukkelijk…,  Punt!

Wat moet de EHBO'er vooral niet doen:
  • Inmelden bij de MKA
  • Zuurstoftoediening
  • Saturatiemeting
  • Masker-Ballonbeademing
  • Infusen klaarmaken
  • Bloeddruk meten
  • ECG aansluiten
  • Bloedsuiker meten
  • Nadenken over ABCD systematiek
  • AMPLE uitvragen
  • Nekspalken aanleggen
  • Immobilisatie op een wervelplank
  • Patiëntenregistratie bijhouden

Bovenstaande opsomming heb ik niet zelf bedacht. Het is een bloemlezing van de onderwerpen die op dit forum serieus de revue zijn gepasseerd in het verleden en hebben gezorgd voor heel heftige discussie. Al deze onderwerpen hebben niks te maken met EHBO. Het leidt af van de taak en basisregels die men toepassen in afwachting van professionele hulp.


Ambubroeder

  • Ambulance verpleegkundige
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 292
  • Be the change you want to see
Reactie #209 Gepost op: 2 augustus 2016, 22:02:48
Citaat van: Expert link=msg=1440339 date=1470167624
Ik denk dat we discussie eens moeten afpellen naar de kern.

Wat moet de EHBO'er doen:

Neem als hulpverlener de volgende basisregels Eerste Hulp in acht.
  • Let op gevaar
  • Na wat er is gebeurd en daarna wat het slachtoffer mankeert
  • Stel het slachtoffer gerust en zorg voor beschutting
  • Zorg voor professionele hulp
  • Help het slachtoffer op de plaats waar hij ligt of zit
  • 1-1-2 bellen

Meld dan:
  • Aantal slachtoffers
  • Welk vermoedelijk letsel
  • Via welke ingang / route de hulpdiensten het beste kunnen rijden
  • Zorg voor vrije toegangswegen voor de hulpdiensten naar het (de) slachtoffer(s)

Volg de aanwijzingen van de hulpdiensten en geef antwoord op hun vragen. Nadrukkelijk…,  Punt!

Wat moet de EHBO'er vooral niet doen:
  • Inmelden bij de MKA
  • Zuurstoftoediening
  • Saturatiemeting
  • Masker-Ballonbeademing
  • Infusen klaarmaken
  • Bloeddruk meten
  • ECG aansluiten
  • Bloedsuiker meten
  • Nadenken over ABCD systematiek
  • AMPLE uitvragen
  • Nekspalken aanleggen
  • Immobilisatie op een wervelplank
  • Patiëntenregistratie bijhouden

Bovenstaande opsomming heb ik niet zelf bedacht. Het is een bloemlezing van de onderwerpen die op dit forum serieus de revue zijn gepasseerd in het verleden en hebben gezorgd voor heel heftige discussie. Al deze onderwerpen hebben niks te maken met EHBO. Het leidt af van de taak en basisregels die men toepassen in afwachting van professionele hulp.

Toevoeging op de absoluut niet(wat mij betreft een van de zwaarstwegende zelfs!):
CWK palperen en eventueel vrijgeven.