Honderden medewerkers van de Politie en de Brandweer, tientallen medewerkers van de Ambulancezorg en Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR), medewerkers van de Koninklijke Marechaussee en andere hulpdiensten van binnen en buiten de regio nemen op woensdag 12 april 2006 deel aan de grootschalige en realistische multidisciplinaire rampenoefening, genaamd operatie ‘Veilige Haven’.
Operatie ‘Veilige Haven’ vindt plaats in de regio Rotterdam-Rijnmond met zwaartepunten op de locaties Risc (Maasvlakte) en Hoek van Holland. Deze locaties zijn zeer geschikt om onder zware, realistische omstandigheden te testen of C2000 – het nieuwe digitale communicatienetwerk, wat het analoge netwerk vervangt – overeind blijft.
Deze website brengt u het laatste nieuws over de operatie ‘Veilige Haven’. Alles over hoe techniek en mens op 12 april samen komen leest u als u door
www.operatieveiligehaven.nl navigeert.
Dat goede communicatie tussen politie, brandweer, ambulancezorg en andere hulpverleningsdiensten in ons land van levensbelang is bij rampen, hebben de vuurwerkramp in Enschede en de cafébrand in Volendam onmiskenbaar aangetoond. C2000 is hiervoor hét systeem. Verschillende regionale tests hebben al uitgewezen dat C2000 werkt. Als klapstuk voor de eindevaluatie van C2000 vindt een grootschalige, realistische en landelijke test plaats; het multidisciplinaire slotscenario (MDS). Hoe je het ook wendt of keert: hulpdiensten die landelijk aangesloten zijn op één modern netwerk kunnen burgers bij ongevallen en rampen sneller en efficiënter van dienst zijn. Operatie 'Veilige Haven' is dé ultieme test.
Operatie Veilige Haven is de technische beproeving van het digitale communicatiesysteem C2000 en dus geen anti-terreuroefening. Het algemene doel is door middel van een grootschalige, multidisciplinaire oefening, bij een zware landelijke belasting van het netwerk, aantonen dat het uitvoeren van communicatie (spraak, alarmering en data) met behulp van C2000 binnen de bestaande werkprocessen zonder verstoring uitgevoerd kan worden.
Om dit doel te behalen, zijn verschillende criteria en meetpunten ingesteld. Een criterium is het grote aantal deelnemers om het grootschalige en multidisciplinaire karakter van de oefening te onderstrepen. Verder worden de deelnemers zinvol ingezet. Dat betekent dat zij alle bij de ten behoeve van het scenario gekozen incidenttypen behorende taken op basis van de huidige werkprocessen en -procedures ook daadwerkelijk zullen uitvoeren. Daarnaast is ervoor gekozen om niet alleen het netwerk en het daarbij behorende gebruik van randapparatuur bínnen de regio Rotterdam-Rijnmond te toetsen, maar ook daarbuiten. Daaraan wordt onder meer invulling gegeven door gebruik te maken van bijstandseenheden van buiten de regio en zendmasten die buiten de regio zijn geplaatst. Tevens zal sprake zijn van grootschalige verplaatsingen van deze eenheden binnen en tussen de betrokken regio's.
De meetgegevens worden uit diverse bronnen gehaald. Deze bronnen zijn de systemen (logfiles van het C2000-netwerk, een spraakkwaliteit-meetsysteem en logfiles van diverse meldkamersystemen), de waarnemingen van waarnemers (zowel in het veld als op de meldkamers van de deelnemende regio's) tijdens de oefening en de bevindingen van deelnemers zoals die worden geïnventariseerd na de oefening. Tenslotte zal de oefenregie worden ondersteund door speciaal daarvoor ontwikkelde hard - en software.
De regio Rotterdam-Rijnmond is een gebied dat met haar havens, veel zware industrie en bijna 1,2 miljoen inwoners een kwetsbare regio is en dus bij uitstek geschikt is voor een testcase die representatief is voor het hele land. Ondertussen blijft de normale inzet van politie, brandweer en ambulances gewaarborgd.
Operatie 'Veilige Haven' speelt zich op 12 april 2006 af onder realistische omstandigheden; er wordt een echt scenario uitgespeeld. Uiteraard kan het scenario niet volledig bekend gemaakt worden. Een tipje van de sluier kan in ieder geval wel opgelicht worden.
Het begint in de ochtend met de melding van olieraffinaderij Riscoil dat er bij de verlading van een tankwagon een explosie heeft plaatsgevonden. Bij deze explosie en de daarop ontstane brand zijn diverse gewonden en mogelijk doden gevallen. Een grote zwarte rookwolk drijft over de Waterweg richting zee. Na ongeveer een half uur komt Hoek van Holland door een veranderende windrichting in de rook te liggen. Een groot gedeelte van Hoek van Holland zal moeten worden geëvacueerd (bestuurlijk is het uitvoeren van een daadwerkelijke evacuatieoefening niet wenselijk). Op de Noordzee is de Stena Discovery aanvarende met Engelse voetbalsupporters. Deze supporters komen voor het bijwonen van de halve finale van de Champions League PSV - Chelsea. Na overleg zal de Stena Discovery aanmeren in Hoek van Holland. Er breken rellen uit op het schip en ook daar vallen slachtoffers.
De regio Rotterdam-Rijnmond organiseert operatie 'Veilige Haven' op verzoek van het landelijk gebruikersoverleg (Operationeel Bestuurlijk Overleg) en de projectdirectie C2000 van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). De Stuurgroep Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond is de formele opdrachtgever voor de operatie.
Deze stuurgroep bestaat uit de heer M.J.D. Jansen (burgemeester Krimpen aan den IJssel), de heer A.J. Meijboom (korpschef Politie Rotterdam-Rijnmond), de heer J.D. Berghuijs (directeur Regionale Hulpverleningsdienst Rotterdam-Rijnmond), de heer J.A.M. Hartman (directeur AmbulanceZorg Rotterdam-Rijnmond) en de heer J.J.M. de Witte (programmadirecteur Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond). Samen met de werkgroep Opleiding, Training en Oefening, neemt het Programmabureau Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond de organisatie voor haar rekening. Zij werken nauw samen het ministerie van BZK en de Directie Mobiele Diensten (DMD) als beheerder van het netwerk en leverancier van alle diensten die aan de OOV-sector worden aangeboden. Daarnaast wordt uitvoerig afgestemd met alle betrokken deelnemende organisaties/disciplines, zowel binnen als buiten de eigen regio. Verder is gebruik gemaakt van de expertise van de specialisten van niet alleen de meldkamers van de bij de oefening betrokken regio's, maar ook een aantal meldkamers die niet direct betrokken zijn bij de oefening. Dit laatste met name om de landelijke representativiteit van de oefening te borgen. Tot slot werken ook diverse leveranciers mee aan operatie 'Veilige Haven', waaronder TNO voor externe beoordeling van de opzet en de resultaten.
De resultaten van de oefening zullen worden gerapporteerd aan het Ministerie van BZK en dienen als aanvulling op de landelijke eindevaluatie C2000.
Bij de grootschalige multidisciplinaire veldoefening vindt inzet plaats van niet alleen gebruikers, maar ook van gelieerden, ter ondersteuning van de activiteiten van de gebruikers. De volgende deelnemers kunnen genoemd worden:
- Ongeveer 400 politiemensen van diverse disciplines;
- Ongeveer 200 brandweermensen (2 compagnieën, waarvan 1 bijstand);
- 40 ambulances/ 4 geneeskundige combinaties van de Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR);
- 3 incidentenbestrijdingsvaartuigen van het Havenbedrijf;
- 2 chemisch adviseurs;
- Eenheden van de Koninklijke Marechaussee.