Wat is adequate ambulancezorg?
De wet en regelgeving heeft het over de juiste zorg op de juiste plaats op het juiste moment. Hoe die zorg moet worden verleent stat niet omschreven.
Met andere woorden: er dient binnen 15 minuten na een noodoproep medische hulp ter plaatse zijn. Er staat nergens inde wetgeving dat dit een ambulance moet zijn.
Er wordt nogal heftig gereageerd dat dit een lapmiddel is om de 15 minuten grens terug te brengen. Ik denk van niet. Ik ben het dan ook niet eens met ambuman dat ambulancezorg alleen adequaat is als er ook vervoerd wordt. Brengt hij dan iedere patiënt naar het ziekenhuis? Adequate ambulancezorg is afstemming op de praktijk. En daar hoort ook niet vervoeren bij. Of de inzet van een snelle reactie macht als vooruitgeschoven post in afwachting op een ambulance.
“De diensten” laten het zeker niet over zich heen komen, maar door middel van allerlei initiatieven probeert men juist grip op de situatie te houden om te voorkomen dat er een wildgroei gaat plaats vinden.
Het alleen werken is zo slecht nog niet. Je mist wel een maatje waar je tegen kan kletsen, maar er zijn genoeg plekken om koffie te drinken. Veiligheid is iets wat je afspraken over kan maken.
Ambulancezorg blijft een belangrijke kerntaak, maar daarnaast bestaan er meerdere mogelijkheden om verantwoorde zorg te verlenen. De First dan wel Rapid responder is daar een voorbeeld van. In de UK is dit al een vast verschijnsel, in Duitsland is het in opkomst.
De hulpvrager is de grote winnaar: deze krijgt, op tijd, de zorg die hij nodig heeft. Uiteraard is het beter om op elke hoek een ambulance neer te zetten, maar dan wordt het systeem onbetaalbaar.
Het systeem van met name de Rapid Responder verdient zichzelf terug door het terugdringen van het aantal niet noodzakelijke ambulanceuitrukken.
De inzet van First Fesponders (niet-ambulance personeel,. BLS + niveau) en Rapid Responders (Ambulanceverpleegkundige, ATLS niveau) is additief aan het ambulancewerk. In voorkomende gevallen zal de Rapid Responder zelf behandelen, waardoor de ambulance vrij blijft voor de “echte”noodgevallen.
Ambulance Nederland is bezig met een beleidsdocument en een landelijke richtlijn ontwikkeld over deze vorm van hulpverlenen, zodat iedere partij weet waar hij aan toe is en aan welke regels men zich dient te houden.