Ervarigen met "rapid"responder

Auteur Topic: Ervarigen met "rapid"responder  (gelezen 16284 keer)

0 gebruikers (en 3 gasten bekijken dit topic.

Joffry Ambu-Vpk

  • Ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,455
  • Ambulanceverpleegkundige
Reactie #40 Gepost op: 19 oktober 2005, 17:35:36
je begrijpt er geloof ik niet zoveel van hé. Je laatste opmerking dat er veel geld bij de GHOR zit is weer zo'n brevet van onvermogen en onkunde. Welnu, iedere Nedelander is verzekerd tegen ziektekosten. De ziektekostenverzekeraars hebben dus een verplichting om elke Nl'er binnen 15 minuten spoedzorg te bieden. Betalen wij allemaal premie voor.
De GHOR wordt gefinancierd doo de Rijksoverheid en in veel mindere mate de gemeenten. Zij regelen de GHOR taak en zijn verantwoordelijk voor drie hoofdprocessen: somatische zorg, psychosociale hulpverlening en Preventieve Openbare gezondhedszorg( infectieziekten en medische milieukunde).  Er is in Nederland nog geen enkele regio die haar GHOR taken goed en volledig kan uitvoeren vanwege o.a. het gebrek aan financiele middelen.  Enfin, niet zo kort door de bocht graag!

Tut tut tut tut Robert, kan je ook een wat andere toon proberen aan te slaan??

Bij de weg, de GHOR is er vooral voor de rampengeneeskunde ''somatische'' zorg, dat is dus wel wat anders dan de dagelijkse ambulancezorg, de positie en functie van de GHOR is beetje een status aparte als je het met buitenlandse systemen vergelijkt waar de GHOR-functie ingebed is in de ambulancezorg wat mij trouwens ook logischer en stuk goedkoper lijkt omdat daar al deskundigen van de dagelijkse zorg zitten die in geval van een grotere calamiteit, toch al ter plaatse komen. MIjns inziens is de GHOR een bureaucratisch  creatuur dat moemnteel niet optimaal functioneert in veel regio's. O.a. vaak mooie piketautos in sosa biza striping maar weinig dagelijkse deskundigheid, het bureauridder gehalte is vaak erg hoog...  ;)
HBO-V, ACLS, IC, SOSA, PHTLS, PALS, LOV. PO AMLS en nog wat andere semi-interessante afkortingen. Ambulanceverpleegkundige instructeur (P)BLS AED, rod


Ambuman

  • Gast
Reactie #41 Gepost op: 19 oktober 2005, 18:15:26
Juist en omdat de Rijksoverheid er achter zit (en in mindere mate de gemeenten) zit er veel geld in die pot.
Het is zoals Joffry zegt: als er geen geld is waar komen al die dure piketwagens (die bijna nooit actief ingezet worden) dan vandaan??? Waar worden al die bureaucraten met een of andere bestuurlijke of HRM opleiding dan van betaald die op bureau GHOR vertoeven???

En de Preventieve Openbare Gezondheidszorg wordt niet door de GHOR geregeld. Misschien hooguit in geval van grootschalige ramp/calamiteit.
De GGD heeft als taak de Openbare Gezondheid te waarborgen en niet de GHOR.

En niet rijk????
Vele gemeenten dragen een Euro of vroegere gulden bij aan bureau GHOR voor de financiering. En dat in principe alle gemeenten die binnen de GHOR Regio gevestigd zijn. Dat zijn flinke bedragen en daar worden niet de SIGMA leden die met een pieper lopen van betaald voor hun "piket". Maar wel de hoge pieten van de GHOR (RGF, OVD-G, CVD-G enz.) omdat ze een week in een boodschappenwagen van de GHOR rondrijden (en nooit ingezet worden).


Rescue

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,278
Reactie #42 Gepost op: 19 oktober 2005, 19:49:22
Nee, rampenbestrijdingsorganisatie aan de reguliere ambulance diensten overlaten was een succes...

De ambulancediensten beconcurreerde elkaar en waren voor groten deel in particuliere handen.. (en nog steeds trouwens)
De GGD's waren altijd al verantwoordelijk voor de rampenbestrijding, en hebben met de vorming van de GHOR's daar meer middelen voor gekregen en voor die taak ook bevoegdheden gekregen over de ambulance diensten..
Veel van de mensen hebben dus een dubbele takenpakket.. Dus naast RGF, heeft de betrokken functionaris ook nog andere taken binnen de GGD.. (kan trouwens per regio verschillen..)
Dus zo'n geld verslindende organisatie is dat ook niet..
Tja er kunnen een boel dingen effectiever.. zo als dat ook in de reguliere zorg kan.. Heb nog wel een paar suggesties...


Arnoud

  • Gast
Reactie #43 Gepost op: 19 oktober 2005, 21:11:42
Nou en dan nu maar wachten wat er van de Rapid Responder komt ??

Bij elke melding rijden er dus 2 eenheden, moet dat dan goedkoper zijn ?

Ik zie het "natuurlijk" weer verkeerd !!


Delta

  • AIOS Anesthesie
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,443
  • Arts
Reactie #44 Gepost op: 19 oktober 2005, 21:15:19
Nee, dit is de goedkoopste manier om aan de wettelijke eis van 15 minuten te voldoen.
Arts  www.alphalog.nl


Joffry Ambu-Vpk

  • Ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,455
  • Ambulanceverpleegkundige
Reactie #45 Gepost op: 21 oktober 2005, 00:18:46
Nee, dit is de goedkoopste manier om aan de wettelijke eis van 15 minuten te voldoen.

Wettelijke eis van 15 minutenis volledig achterhaals, het is een paiperen eis die de logica en outcomes van patientenonderzoeken van de laatste 20 jaar absoluut niet meer volgt, een 8 minuten ''grens'' zou al meer in lijn der verwachting liggen, dan wordt een systeem dat a la de USA uit first responder-brandweer-ambulance etc bestaat misschien meer reeel.
Totdat zo'n systeem volledig is uitgekristalliseerd zal de ambulancezorg wel versterkt moeten worden, en dat redt men niet alleen met een paar rapid autootjes.
HBO-V, ACLS, IC, SOSA, PHTLS, PALS, LOV. PO AMLS en nog wat andere semi-interessante afkortingen. Ambulanceverpleegkundige instructeur (P)BLS AED, rod


Dani-L

  • Gast
Reactie #46 Gepost op: 21 oktober 2005, 01:48:34
In de regio ZHZ zal de Rapid Responder AmbulanceZorg als solo-eenheid ingezet gaan worden, voor zover ik de berichtgeving hierover juist interpreteer.

De RRAZ zal vooral in het weekend worden ingezet, met name op zaterdagavond en zondag. De taken zijn:
Vanuit 1 standplaats zorg dragen voor aanwezigheid van ambulancezorg binnen 15 minuten, voorwaardescheppend de paraatheid in een gebied verzorgen, taken van 1ste ambulance/OvDG bij grote incidenten, in afwachting van de komst van de OvDG.

Vanwege hun taak, zullen de RR's AZ worden getraind op het solistisch werken.


Ambuman

  • Gast
Reactie #47 Gepost op: 21 oktober 2005, 09:10:45
" taken van 1ste ambulance/OvDG bij grote incidenten, in afwachting van de komst van de OvDG."

Komt op mij een beetje dubbel over.

Aan de ene kant wil men heel erg hard overstappen richting Amerikaans systeem getuige de First responder projecten (en first/rapid responder klinkt nou eenmaal wat interessanter dan EH-verlener, net als bij de politie, vroeger heette dat agent op een fiets cq wijkagent, we gaan op training in Amerika en het is ineens cool om een lid te zijn van het Biker team, terwijl je hiervoor nooit een agent op een fiets zag).

Maar aan de andere kant gaan we er dan wel dure verpleegkundigen op zetten. Stap dan helemaal over op het Amerikaans systeem a la EMT en paramedic. MAW veel minder verpleegkundigen en de VPK die er zijn solo als aanvulling.

Maar nu gaat ook heel ambulance Nederland weer op de achterste benen, want dat is ook niet de bedoeling.

Het is het allemaal net niet.


Rescue

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,278
Reactie #48 Gepost op: 21 oktober 2005, 09:30:24
Heel ambulance nederland??? je bedoeld sommige personeelsleden,

Het zijn juist de RAV's zelf met dit soort initiatieven komen. Het zijn gemeentes die zelf sneller response tijden willen, omdat de RAV's het in bepaalde uithoeken deze dienst niet kunnen leveren. Of juist nog een nog betere dienst willen leveren..

En dat ze de slimmigheidjes uit het buitenland er bij halen. prima.. als dat maar niet klakkeloos overnemen.


Trophy

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 223
  • keep the rubberside down
Reactie #49 Gepost op: 21 oktober 2005, 19:20:54
Mee eens, waarom zou je de goede dingen niet overnemen. Maar het moet inderdaad geen klakkeloos kopiëren zijn.
Nederland heeft een uniek ambulancesysteem. De First Responder (FR)/ Rapid Responder (RR) zal een vast onderdeel gaan uitmaken van dit systeem.

En omdat we niet klakkeloos immiteren of kopieren blijven verpleegkundigen werkzaam in de ambulancezorg.
Het nadeel van een EMT/ paramedic is dat zij onvoldoende klinische ervaring hebben. Een verpleegkundige is beter in staat om ook in te gaan op (kleine) gezondheidsproblematiek. Een EMT/ paramedic kan in principe alleen reageren op traumata en stoornissen in de vitale functies. Indien nodig zal de verpleegkundige de ambulance afmelden en zelf behandelen. En dan rijden er geen twee voertuigen meer. De ambulance zelf blijft dan beschikbaar voor het “echte werk”.
Er zijn overigens sytemen (o.a. Engeland, Australie) waar de paramedic een zeer uitgebreide opleiding krijgt, zodat zij ook in staat zijn om gezondheidsproblematiek aan te pakken. Maar aangezien Nederland een “nurse based”systeem heeft, denk ik niet dat de paramedic de boel gaat overnemen. Ik denk dat de FR opgeleid gaat worden op een niveau vergelijkbaar met een EMT-B of EMT-I.

Om even op Ambuman te reageren: een EHV-er is iets anders dan een FR/RR. Een EHV-er maakt geen onderdeel uit van de ambulancevoorziening. Een FR/RR is daar wel een onderdeel van. Een RR gaat veel verder dan EHV en kan alvast de ALS opstarten.
Ik denk niet dat je het USA model moet kopiëren. Zonder de EMT te kort te willen doen heeft een ambulanceverpleegkundige nu eenmaal meer in zijn mars. Indien tijden een ziekenvervoer de toestand acuut verslechterd, dan is met een verpleegkundige directe hulp gegarandeerd. Indien er een EMT op de wagen zit, dan moet deze (in zijn BLS ambulance) wachten op de ALS ambulance met pleeg. Wordt het dan goedkoper? Verbeterd daar de zorg mee?.

Misschien dat er in de nabije toekomst wel iets gaat veranderen. Mar voorlopig houden we het op het invoeren van een goed FR/RR systeem, naar Nederlands model (wat dat dan ook mogen wezen).
VSAZ ambulancezorg