plannen van het ministerie van misterie ?

Auteur Topic: plannen van het ministerie van misterie ?  (gelezen 2135 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

sigmash

  • Gast
Gepost op: 30 september 2005, 08:06:57
Gisteren is op een info-avond aan de SIGMA-leden in Noord- en Midden Limburg door de GHOR gemeld dat er vanuit Den Haag plannen zijn om zaken binnen de geneeskundige combinatie te herzien.
Hier werd serieus en terughoudend over gedaan omdat het nog om plannen ging en men pas zaken aan de vrijwilligers wil communiceren als er besluiten liggen. Prima, dat er van officiele wege geen non-info wordt verspreid, maar.... ik als nieuwsgierig typje vraag me nu af of er hier mensen zijn die wel op de hoogte zijn van de ministeriele plannen.

Het zou raakvlak hebben met:
- uitrusting
- inzet criteria
- verzorgingsgebied en aantal teams

Wie weet er meer ?

grtzzz

Robin




EHBO-er

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,554
  • Ik denk dat ik denk
Reactie #1 Gepost op: 30 september 2005, 10:38:28
http://www.rampenbeheersing.nl/algemene_onderdelen/veiligheidsbericht/extra_editie_0

Adviesraden pleiten voor versterking geneeskundige hulpverlening
De Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) en de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) stellen in advies 'De GHORdiaanse knoop doorgehakt' dat er meer duidelijkheid moet komen over de aansturing van de geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen (GHOR). Ook moet de voorbereiding worden verbeterd en er is meer geld nodig om te oefenen. De Regionaal Geneeskundig Functionaris (RGF) moet meer bevoegdheden hebben om zijn taak te kunnen vervullen en de meldkamer voor ambulancehulp moet een publieke functie worden.

De Raad van Regionaal Geneeskundig Functionarissen en het Beraad van GHOR-burgemeesters, die op landelijk niveau verantwoordelijk zijn voor de geneeskundige voorbereiding op rampen, onderschrijven het advies van ROB en RVZ dat op 8 juli 2004 gepresenteerd werd.


--------------------------------------------------------------------------------

De raden concluderen dat de GHOR een onduidelijke knoop is van publieke en private partijen die moeten samenwerken. Commerciële belangen kunnen daarbij botsen met het algemeen belang. De RGF kan daardoor op dit moment onvoldoende zorgen voor coördinatie tussen de geneeskundige diensten en met de brandweer, politie en gemeenten.

'Het rapport legt de vinger terecht op enkele zere plekken. We hebben veel zaken op papier wel geregeld, maar we kunnen het niet of nauwelijks uitvoeren omdat voldoende bevoegdheden en middelen ontbreken', aldus Dick de Cloe, voorzitter van de Raad van RGF'en. 'We hebben prima plannen liggen voor opleiden, oefenen, kwaliteitszorg en samenwerking met alle betrokken partijen, maar het strandt op de vragen wie er uiteindelijk over gaat en wie de rekening moet betalen. Het wordt hoog tijd dat dat wordt opgelost. Naast de soort rampen die we al kennen zijn er bovendien nieuwe dreigingen als SARS en terrorisme bijgekomen. De tijd dringt dus.'

Meer middelen en duidelijke afspraken
Ook de voorzitter van het Beraad van GHOR-burgemeesters, Ronald Bandell, is blij met het advies. 'Als het openbaar bestuur verantwoording moet afleggen na een ramp, moet zij ook over de geneeskundige voorbereiding iets te zeggen hebben. Dat kan alleen als ze daadwerkelijk kunnen sturen en de middelen krijgen om bijvoorbeeld met traumacentra en ambulancediensten sluitende afspraken te maken over oefenen, inclusief de kosten ervan.' Dat de meldkamer volgens het advies door het veiligheidsbestuur moet worden aangestuurd, is een goede zaak, aldus Bandell. 'Dan kan immers ook de samenwerking met politie en brandweer goed worden geregeld.'


(Bron:  www.GHOR.nl)


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #2 Gepost op: 30 september 2005, 11:36:54
De rapporten van de laatste tijd geven inderdaad aan dat er nog wat pijnpunten zitten in de rampenhulpverlening. De GNK vervult daar een belangrijke rol in.
Dat er de komende tijd wat aan zit te komen is wel duidelijk. Maar dat is een persoonlijke inschatting niet gebaseerd op officiële informatie.


Christian

  • Eerste hulpverlener | instructeur BLS/AED | verpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,440
Reactie #3 Gepost op: 30 september 2005, 23:42:53
Ik heb begrepen dat het 'gewoon' een evaluatie is. De GNK-C is voor 15 jaar opgezet en er wordt gekeken of dit het is wat ze willen, of het materiaal bruikbaar is etc.
Als de GNK-C wordt opgeheven, zal er heus wel iets terug komen hoor. ;)

Christian