Heel veel grotere instellingen hadden tot half 2000 een opgepluste BHV met ademlucht. Gaandeweg de jaren is dit allemaal verdwenen, zelfs in de grotere ziekenhuizen. Het werd te kostbaar en gevaarlijk geacht en er werd snel geschermd met de RI&E waaruit bleek dat het niet nodig zou zijn want er zijn compartimenten en de brandweer is er toch snel. Volgens mij is er ook geen enkel psychiatrisch ziekenhuis meer met een opgepluste BHV-organisatie. Dat is toch gek te noemen gezien de risico's op o.a. brandstichting en nog steeds de aanwezigheid van separeercellen.
Inderdaad, in dit soort instellingen wil je voldoende BHV/personeel hebben met adembescherming. Ze hoeven geen bluskleding te dragen. Als brandweer en ambulancedienst wil je alle mogelijke hulp van het personeel van de zorginstelling om de bewoners in dit soort situaties zo snel mogelijk naar buiten te krijgen.
In Zeeland betrof het een hoekappartement in brand, het zegt dat er in grootste gedeelte van de instelling helemaal geen probleem was door vuur of hitte. Het eigen personeel van de zorginstelling kan met adembescherming blijven helpen bewoners in veiligheid brengen.
Een brandweerchef kan buiten goed opletten wie er in veiligheid zijn, als er personeel van de zorginstelling buiten staat trap je ze gewoon weer naar binnen tot alle bewoners in veiligheid zijn. De chef van de Italiaanse kustwacht accepteerde het ook niet dat de kapitein van de Costa Concordia in de reddingsboot zat terwijl zijn passagiers nog op het zinkende schip zaten. In mijn ogen werkt het ook zo bij zorginstellingen.
Op papier kan je keurig afspreken dat de brandweer het overneemt zodra ze ter plaatse zijn, in praktijk weet je dat je het niet gaat redden als je met je technische hoogstandje (Zeeuwse TS4) aan komt kakken, je gaat het als brandweer niet eens redden met de standaard TS6. Alle hulp is welkom en je kan het niet veroorloven dat zorginstellingen hun probleem ineens bij de brandweer over de schutting donderen zodra het uit de klauwen is gelopen.