Ik vraag me ook wel eens af hoe ze daar in kleinere ziekenhuizen in het weekend mee om gaan. Mijn vriendin heeft bijvoorbeeld wel eens weekenddienst, dat is 24 uur (van 8:00 tot 8:00 de volgende dag) natuurlijk werken ze niet non-stop. Meestal maar een stuk of 2 a 3 ingrepen. Maar als je pech hebt zou je er zomaar 4 of 5 kunnen hebben, en als je dan veel pech hebt komen ze niet netjes achter elkaar maar zit er steeds 2 of 3 uur tussen. Dan kun je een paar kleine dutjes doen, maar na een tijd wordt dat toch onverantwoord zou ik zeggen.
Ik heb er geen enkel probleem als ziekenhuizen het OK personeel minder uren laten werken of vaker aflossen. Ik vind het ook prima als anesthesiologen na 12 uur werken zeggen dat ze het mooi geweest vinden en een collega het gas er op blijft houden.
Ik heb er een probleem mee als chirurgen gaan janken over lang werken en een nog groter probleem met assistent-chirurgen die maximaal 48 uur per week mogen werken terwijl het aantal opleidingsjaren gelijk blijft. In de USA zijn ze begonnen met reductie van werktijd voor chirurgen, daarna ging men het ook in de EU doen. Een chirurg in opleiding die maximaal 48 uur per week werkt heeft tijdens de opleiding 85% minder operaties geassisteerd vergeleken met chirurgen van mijn generatie.
Je moet tijdens je opleiding al ontzettend veel OK uren maken om op een verantwoorde manier zelfstandig als medisch specialist aan de slag te kunnen gaan op de OK. De jonge generatie chirurgen zijn door het gebrek aan OK-uren een soort leunstoelchirurgen.
Als ik geopereerd moet worden door een vreemde chirurg wil ik weten hoeveel OK-uren hij heeft, als het er minder dan 20.000 zijn blijft hij van mij af.
In Qatar willen ze al een hele tijd geen jonge Amerikaanse chirurgen meer in dienst nemen omdat ze zorgen voor een onevenredig hoog percentage heroperaties en complicaties. Ik denk dat men in de USA zelf ook tot deze conclusie is gekomen aangezien er nu weer besloten is om het aantal uren voor assitent-chirurgen te verhogen.
Minimaal aantal ingrepen (Residency Review Committee eis) ingaande academisch jaar 2018