.De WBP, zo ver was ik ook. Maar als het niet zonder meer toegestaan is... in welk artikel is dit dan geregeld? Aangezien hij zelf verklaard na wat gelezen te hebben er van overtuigd is dat hij op deze wijze zijn eigendom mag beveiligen.
Allereerst is gewoon Art 441b van het wetboek van strafrecht van toepassing die het filmen van personen met een vaste camera in de openbare ruimte verbiedt, tenzij dit duidelijk van te voren is aangekondigd.
Ik neem aan dat je buurman geen borden heeft opgehangen aan de randen waar men in beeld komt?
Daarnaast geldt een beeldopname van een herkenbaar persoon als een persoonsgegeven. Het opslaan van die beelden geldt als een verwerking. Hierdoor valt dit mogelijk onder de wet bescherming persoonsgegevens en mogen die gegevens niet verwerkt worden zonder toestemming van de betrokken personen.
Uitzondering binnen de Wbp is het hebben van een gerechtvaardigd belang en beschermen van eigendommen valt daar onder. Dus mag je buurman op zich zijn auto filmen maar de rest van de openbare ruimte niet. Een hele straat filmen omdat zijn auto daar staat mag dus niet. De auto en een minimaal stukje straat mag weer wel.
En daarbij, hoe kan het zijn dat het niet toegestaan is maar wel eventueel toegelaten kan worden als bewijs in een strafrechtelijk onderzoek?
Omdat het een het ander niet uitsluit. Voor bewijs in strafrechtelijk onderzoek gelden regels die er vooral op gericht zijn om de rechten van verdachten te waarborgen. Zolang het filmen vrijwillig gebeurt en niet in opdracht van bijv de Politie worden die rechten niet geschonden en is het bewijs toelaatbaar. De Politie krijgt dat bewijs namelijk zonder daar zelf iets voor te hoeven doen en schendt zodoende de rechten van mogelijke verdachten niet.
( Dit is even kort door de bocht, elk geval kan anders zijn en er zijn nuances)