Klopt, sec gezien beoordeelt de politie of iemand 'verward' is of gewoon een misdadiger. Waar het nu spaak loopt is dat wanneer de politie beslist dat iemand 'verward' is, wij moeten gaan boeien - vervoeren - en eigenlijk heel de zorg over de patiënt hebben tot het moment dat de psychiater heeft beoordeeld en de GGZ instelling hem overneemt. Dit proces kan zomaar 3 uur (of langer) duren, bovendien hebben we helemaal geen bevoegdheden hiertoe. Het boeien, insluiten etc. gebeurt allemaal op een uitsluitingsgrond (overmacht).
Wat ook heel veel capaciteit kost: verwarde personen die reeds zijn opgenomen in een instelling, maar in een psychose raken of agressief zijn. Personeel kan ze nooit de baas en de politie mag komen opdraven notabene op het terrein van de instelling om de patient in de isoleercel te zetten. Ik heb nog wel gekkere voorbeelden, die ik niet in het openbare gedeelte ga plaatsen.
Wat te denken van de weglopers; een verwarde man die met een RM in Apeldoorn zit, van het personeel een uurtje naar buiten mag (of zelf ontsnapt) en vervolgens niet meer terugkomt.
Wordt vermist gemeld bij de politie, kost allemaal capaciteit. Vervolgens wordt de beste man door de politie aangetroffen in Middelburg, 3x raden wie hem naar Apeldoorn mag terugbrengen??