Mi inderdaad de juiste beschermingsmaatregelen. Conform de WHO adviezen.
Inderdaad, wat misschien nog wel belangrijker is is de desinfectie van het patientcompartiment na de inzet.
Ik vond het in 2012 raar dat ambulancepersoneel zelf even een sopje door de ambulance moet halen om de boel te ontsmetten. Ik heb hoorde toen van ambulancemensen dat ze het overal op de wereld zo doen. Ik heb ze toen gezegd dat ik het bizar vind omdat een operatiekamer na gebruik onder handen wordt genomen door professionele schoonmakers.
Het OK personeel haalt hooguit even een lapje over zichtbare vervuiling. Het schoonmaakpersoneel is niet alleen goedkoper maar ze zijn ook speciaal getraind om te kunnen schoonmaken op het operatiekamercomplex. Ze weten in welke volgorde ze moeten reinigen en desinfecteren en uiteraard ook welke middelen geschikt cq ongeschikt zijn.
In Qatar en Dubai hebben we al jaren de regel dat ambulancepersoneel zorgt dat ze de ambulance netjes fris en schoon houden maar iedere dag gaat er ook een ploeg professionele schoonmakers (OK-schoonmakers) door het patientcompartiment waardoor we zeker weten dat iedere minstens 1 maal daags professioneel is gedesinfecteerd.
In landen met MERS-CoV weet je niet eens altijd dat je een besmette patient in je ambulance hebt gehad. Je moet dan zorgen dat de ambulancedienst het virus niet verder gaat verspreiden door het via zieke mensen de ziekenhuizen binnen te brengen zoals in Riyadh, Saudi Arabie gebeurde met fatale gevolgen voor patienten, artsen en verpleegkundigen. In Dubai zijn paramedics gestorven aan MERS-CoV omdat niemand wist dat men besmette patienten in de ambulance had gehad.
In landen waar men geen MERS-CoV heeft is het ook geen schande om 1 maal daags de ambulances te laten desinfecteren zoals men ook normaal vindt bij operatiekamers.