Wat zou jij doen als je als hulpverlener van de baas tamiflu krijgt..... hou je het zelf of geef je het aan je kind....
http://www.planet.nl/planet/show/id=75098/contentid=629209/sc=5a3e87Vogelgriep in vogelvlucht
Gepubliceerd op maandag 09 januari 2006
Een overzicht van de gevreesde ziekte en de consequenties voor de mens.
Het gevreesde vogelgriepvirus woedt al sinds 2003 in verschillende landen in Azië en recent ook de Balkan. Na Kroatië, Roemenië en Europees Rusland zijn inmiddels in Turkije 26 mensen opgenomen met symptomen die wijzen op vogelgriep. Drie zijn er daar al overleden. Het virus -meestal de H5N1-variant -is dodelijk voor pluimvee, maar dus ook erg gevaarlijk voor de mens. Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie zijn er sinds 2003 76 mensen overleden aan de vogelgriep.
Reden genoeg voor Europa om speciale maatregelen te treffen. Dat een uitbraak funest kan zijn voor pluimveehouders, mag duidelijk zijn. Maar wat zijn de gevaren en gevolgen voor mensen in het algemeen? Een overzicht.
Besmetting en verspreiding
Mensen kunnen het vogelpestvirus niet alleen gemakkelijk verspreiden onder vogels (bijvoorbeeld via transporten of een klein restje vogelpoep onder de schoen), maar kunnen (net als andere zoogdieren zoals varkens en tijgers) zelf ook besmet raken. De huidige H5N1-variant is echter nog geen enorm risico voor mensen. Alleen in uitzonderlijke gevallen zijn mensen besmet geraakt en de gevallen waarbij mensen elkaar hebben besmet zijn nog veel zeldzamer. De vogelgriep is onder vogels wel wijdverspreid. Dat maakt de kans groter dat daar een nieuw virus uit ontstaat dat zich wel kan ontwikkelen tot een zogenaamde pandemie, een wereldwijde epidemie. Wanneer mensen een gewone griep zouden oplopen en ook nog eens met het vogelgriepvirus worden geïnfecteerd, kan er een nieuw mengvirus ontstaan dat de eigenschappen van vogelgriep (erg ziekmakend) en mensgriep (makkelijk verspreidend) combineert.
Symptomen
Concrete symptomen van de vogelgriep zijn snel opkomende koorts, spierpijn, rillerigheid, keelpijn, hoesten en een uitgeput gevoel. Dat komt heel plotseling. Binnen twee tot drie uur voelt iemand zich echt ziek. Na besmetting kan het bij mensen zeven tot tien dagen duren voor ze daadwerkelijk ziek worden. De zwaarste symptomen houden zeker vijf dagen aan. Bij een uitbraak van het vogelpestvirus (H7N7) in Nederland in 2003, kwam een dierenarts uit Rosmalen aan de ziekte te overlijden.
Pandemie
Er zijn nu wereldwijd zo’n 76 mensen overleden aan het vogelgriepvirus; dat is te weinig om te spreken van een pandemie. Als mensen elkaar kunnen besmetten zal de ziekte zich echter in een sneltreinvaart over de hele wereld kunnen verspreiden. Zo'n wereldwijde griepepidemie heet een pandemie. Vergelijkbare rampen waren de Spaanse griep (1918) met naar schatting 25 tot 50 miljoen doden, de Aziatische griep (1957-58) met zeker een miljoen doden, en de Hongkonggriep (1968) met meer dan 40.000 doden. Een hoge VN-functionaris voorspelde eind september dat een vogelgriep-pandemie wel eens tot maar liefst 150 miljoen doden wereldwijd zou kunnen leiden.
Vaccin en Tamiflu
Hoopgevende geluiden klonken begin augustus vorig jaar over een vaccin dat het Franse bedrijf Sanofi-Aventis kweekt in kippeneieren. Akzo Nobels bedrijfsonderdeel Nobilon International, is inmiddels samen met Organon begonnen aan de ontwikkeling van een menselijk vaccin tegen de vogelgriep. Het kan echter nog wel vier jaar duren voordat dit daadwerkelijk kan worden toegepast. Bij een uitbraak zijn landen voorlopig aangewezen op de griepremmer Tamiflu (van het Zwitserse farmacieconcern Roche). Nederland heeft hiervan miljoenen doses klaarliggen, genoeg om bij een uitbraak de mensen te beschermen die betrokken zijn bij het opruimen van de besmette dieren.
Met deze voorraad kan straks 30 procent van de bevolking geholpen worden bij een wereldwijde griepepidemie.
Hoewel het virus voor vogels zelf lang niet altijd ernstig is, en het maar op relatief weinig mensen wordt overgebracht, prefereren de meeste landen preventieve ruimingen van de dieren, in plaats van inentingen. Vaccins die daarvoor worden gebruikt kunnen nog schadelijke virusdeeltjes bevatten. Een levensgevaarlijke virusstam zou zich daardoor extra snel kunnen verspreiden. Daarbij worden gevaccineerde dieren worden misschien niet ziek, maar kunnen nog wel het virus overbrengen.Tot dusver is niet gebleken dat de vogelgriep ook verspreid wordt door voedsel. Wel wordt aanbevolen om eieren en vlees van kippen goed te verhitten. Niet vanwege de vogelgriep, maar vanwege de salmonellabacteriën, die ziekte kunnen veroorzaken.