Vogelgriep

Auteur Topic: Vogelgriep  (gelezen 115802 keer)

0 gebruikers (en 4 gasten bekijken dit topic.

Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #80 Gepost op: 23 maart 2006, 11:19:59
http://www.destentor.nl/buitenlandstn/article195058.ece

Vogelgriep op de Westelijke Jordaanoever

JERUZALEM (ANP) - In een Israëlische nederzetting in de Westelijke Jordaanoever is vogelgriep ontdekt. Dat maakte het Israëlische ministerie van Landbouw donderdag bekend, aldus Israëlische media. Het gevaarlijke H5N1-virus is aangetroffen op de Israëlische pluimveecoöperatie Moshev Bekaot in de Jordaanvallei ten oosten van Nablus. De autoriteiten zijn inmiddels begonnen met het ruimen van de dieren.
In het zuiden van Israël werd vorige week voor het eerst vogelgriep geconstateerd. Inmiddels zijn al 400.000 kippen en kalkoenen vernietigd. Dinsdag bleek de ziekte te zijn overgeslagen naar de Gazastrook. Israël en de Palestijnse Autoriteiten werken samen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Israël verstrekt onder meer beschermende kleding en medicijnen aan het Palestijnse ministerie van Landbouw.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #81 Gepost op: 2 april 2006, 02:33:20
http://planet.nl/planet/show/id=75098/contentid=697510/sc=2c8ac6

‘Vaccin vogelgriep nog lang niet bruikbaar’
Gepubliceerd op vrijdag 31 maart 2006
De eerste resultaten met een vaccin tegen vogelgriep zijn 'niet indrukwekkend'.

Dit meldt viroloog Ab Oosterhaus in het Reformatorisch Dagblad.

Hoewel er al verschillende vaccins om vogelgriep bij mensen te voorkomen in ontwikkeling zijn, is er nog met geen enkele goed resultaat geboekt. Recente testen met een vaccin ontwikkeld door het bedrijf Sanofi-Pasteur is daar ook een van.

Afweerstoffen
Volgens Oosterhaus, die de resultaten van de test bestudeerde, is ook dit vaccin nog niet goed genoeg om daadwerkelijk te kunnen toepassen bij een eventuele pandemie, een wereldwijde uitbraak. Na het tweemaal toedienen van de maximale dosis van het vaccin (90 microgram) had slechts 54 procent van de 451 proefpersonen voldoende afweerstoffen ontwikkeld.

“Dat is niet indrukwekkend”, aldus Osterhaus in het dagblad. “Als je het H5N1-vaccin van Sanofi-Pasteur op dit moment zou moeten gebruiken bij een pandemie, heb je twaalf keer zo veel nodig. Dat maakt het heel moeilijk om voldoende vaccin te maken.”

Akzo Nobels bedrijfsonderdeel Nobilon International is samen met Organon ook bezig met de ontwikkeling van een menselijk vaccin tegen de vogelgriep. Ook bij hen kan het echter nog wel een jaar duren voordat dit daadwerkelijk kan worden toegepast, omdat eerst moet worden afgewacht hoe het virus reageert op het dierenvaccin.

Tamiflu
Bij een uitbraak zijn landen voorlopig aangewezen op de griepremmer Tamiflu (van het Zwitserse farmacieconcern Roche). Nederland heeft hiervan miljoenen doses klaarliggen, genoeg om bij een uitbraak de mensen te beschermen die betrokken zijn bij het opruimen van de besmette dieren. Met deze voorraad kan straks dertig procent van de bevolking geholpen worden bij een wereldwijde griepepidemie. Het is echter geen geneesmiddel, het remt alleen de griepverschijnselen af.

De huidige H5N1-variant is op dit moment nog geen groot risico voor mensen. Alleen in uitzonderlijke gevallen zijn mensen besmet geraakt via vogels en de gevallen waarbij mensen elkaar hebben besmet zijn nog veel zeldzamer.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #82 Gepost op: 5 april 2006, 23:04:02
http://www.rijnmond.nl/Homepage/Regionieuws/Nieuws?itemid=35563

'Rol huisdieren bij vogelgriep onderschat'
Katten, maar ook andere dieren als honden en vossen kunnen mogelijk een grotere rol bij de verspreiding van vogelgriep spelen dan tot nu toe gedacht.
uitgegeven: 20:04 05-04-2006 gewijzigd: 20:04 05-04-2006

Een team virologen onder aanvoering van de Rotterdamse expert A. Osterhaus waarschuwt de rol van huisdieren niet langer niet te onderschatten en adviseert maatregelen te nemen. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO en andere instanties hebben het risico van katten bij de aanpak van het vogelgriepvirus tot nu toe onderschat, stelde Osterhaus in de woensdag verschenen editie van het tijdschrift Nature. Samen met zijn teamgenoten van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam onderzocht hij besmettingszaken in Thailand, Indonesië, Irak en Duitsland. In deze landen zijn niet alleen kippen en ander pluimvee, maar ook zoogdieren bezweken aan het gevaarlijke H5N1-virus. In een Thaise dierentuin stierven 147 tijgers in 2004 na besmetting. Indonesische, Iraakse en Duitse autoriteiten meldden dode huiskatten. In Duitsland is het virus pas nog vastgesteld in een dode steenmarter. Ook Nederland, waar het virus nog niet is aangetroffen, heeft vorige maand uit voorzorg een dode das laten onderzoeken op aanwezigheid van het virus.

Tot nu toe gaan organisaties als WHO en de VN-landbouw- en voedselorganisatie FAO ervan uit dat katten voor de vogelgriep min of meer een ,,doodlopende straat'' zijn en het virus niet doorgeven. Maar het Rotterdamse virologenteam is daar niet zeker van. Een ongewoon hoog aantal dode katten zou volgens hen een ,,alarmbel'' kunnen zijn dat het virus in de buurt is. Dierenartsen in Irak meldden bijvoorbeeld bij de strijd tegen het virus onder vogels een wijdverspreid, groot aantal dode katten, aldus het onderzoeksteam. Osterhaus en zijn collega's sluiten daarbij niet uit dat katten en andere dieren de ontwikkeling van het virus naar een nieuwe variant 'faciliteren'. ,,De katten kunnen het virus mogelijk helpen zich te ontwikkelen tot een versie die efficiënt van mens op mens overdraagbaar is.''

Het virologenteam pleit daarom voor meer onderzoek naar de rol die katten, honden en wilde vleeseters als vossen, wezels en zeehonden kunnen spelen in de verspreiding van het virus. Zij adviseren de huisdieren in gebieden met de vogelgriep uit de buurt van vogels en hun poep te houden. ,,Ondanks de onzekerheden menen wij dat de mogelijke rol van katten een plaats moet krijgen in de officiële draaiboeken voor de bestrijding van het H5N1-virus.''


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #83 Gepost op: 15 april 2006, 17:54:25
Hoe staat het nu met die kippegriep ???

Ik hoor er niet veel meer over in het nieuws ;)


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #84 Gepost op: 15 april 2006, 17:58:57
Hoe staat het nu met die kippegriep ???

Ik hoor er niet veel meer over in het nieuws ;)

Specialos for jouwos  ;D ;D

http://www.dierennieuws.nl/nw/art/200604/nw42192.htm

Eerste Europeaan test positief op dodelijke vogelgriep   

De eerste Europeaan is besmet met het gevaarlijke vogelgriepvirus. In Denemarken testte een man van 25 positief op een H5N1-test, het virus dat vogelgriep veroorzaakt. Hij werd meteen naar de spoedgevallendienst van het Koninklijk Hospitaal Kopenhagen overgebracht.

Als de besmetting met H5N1 bevestigd wordt zou dat het eerste menselijke geval van vogelgriep zijn in de Europese Unie. De positieve bloedtesten werden afgenomen in het hospitaal van Nykoebing, in het Zuiden van het land. Hij werd met spoed overgebracht naar het Koninklijk hospitaal van de Deense hoofdstad, één van de twee ziekenhuizen die het vogelgriepvirus mogen behandelen. De manier waarop de jongeman besmet raakte is voorlopig onbekend.

Bron: hln

Update: H5N1 bij Deen blijkt vals alarm   

De 25-jarige man die vrijdag naar een Deens ziekenhuis werd gebracht met de symptomen van H5N1, het virus dat vogelgriep veroorzaakt, is niet besmet. Dat blijkt uit testen van het Koninklijk Hospitaal van Kopenhagen, zo heeft een woordvoerder zaterdag meegedeeld.

De man werd met spoed overgebracht naar het Koninklijk Hospitaal van de Deense hoofdstad, een van de twee ziekenhuizen die het vogelgriepvirus mogen behandelen, nadat hij positief had getest in een ziekenhuis in het zuiden van het land.

Indien de besmetting met H5N1 bevestigd was, zou dat het eerste menselijke geval van vogelgriep geweest zijn in de Europese Unie.

Bron: hln

DN redactie (GvB)
DN 15/04/2006


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #85 Gepost op: 15 april 2006, 17:59:37
http://www.vilt.be/nieuwsarchief/detail.phtml?id=9652

 Actieplannen tegen vogelgriep sterk uiteenlopend     14/04/2006      print     
 

      De Europese lidstaten hebben een allesbehalve eendrachtige aanpak uitgestippeld bij een mogelijke uitbraak van de vogelgriep in Europa. Via The Wall Street Journal lekte een studie uit die in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet zal verschijnen en die verregaande verschillen tussen de Europese landen blootlegt. De studie werd gefinancierd door het farmaceutisch bedrijf Roche, de producent van het antivirale geneesmiddel Tamiflu.

      Onderzoekers doorploegden 21 nationale actieplannen en testten de programma's aan de hand van 169 criteria, opgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie. Daaruit blijkt dat er grote verschillen zijn in de mate waarin de Europese landen klaar staan om een eventuele uitbraak van vogelgriep het hoofd te bieden. Sommige landen blijven veel verder te staan dan andere. In sommige gevallen gaat het om verregaande hiaten in de aanpak van een eventuele pandemie. Zo blijkt een derde van de landen geen luik 'diergeneeskunde' in het plan te hebben en minder dan de helft van de landen heeft een uitgewerkt plan klaar om de essentiële dienstverlening blijvend te verzekeren.

      De ranking van best voorbereide landen wordt aangevoerd door Frankrijk, voor Nederland, Groot-Brittannië, Duitsland en Zwitserland. België staat niet in de top vijf, maar bengelt ook niet aan het staartje. Polen, Italië, Letland, Portugal en Litouwen sluiten het lijstje af.

Bron: De Morgen


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #86 Gepost op: 15 april 2006, 18:00:12
http://www.trouw.nl/novumnieuws/laatstenieuws/article282321.ece/Nederlandse+voorbereiding+vogelgriep+scoort+goed

Nederlandse voorbereiding vogelgriep scoort goed
(Novum) - Nederland en Frankrijk zijn het best voorbereid op een uitbraak van vogelgriep. Dat blijkt uit een studie die binnenkort wordt gepubliceerd in het Britse medische tijdschrift The Lancet. De Amerikaanse krant The Wall Street Journal heeft een eerste versie van het onderzoek ingezien.

In het onderzoek zijn de voorbereidingen geanalyseerd van 21 landen op een uitbraak van het H5N1-virus. Frankrijk en Nederland komen als beste uit de bus, onder meer door de voorraden Tamiflu. Dat medicijn is bedoeld voor mensen die het vogelgriepvirus hebben opgelopen. Nederland kan het medicijn aan dertig procent van de bevolking verstrekken, blijkt uit het onderzoek. Frankrijk heeft voor 53 procent van de bevolking Tamiflu op voorraad.

Tamiflu wordt gezien als het meest doeltreffende middel om vogelgriep bij mensen te bestrijden zolang er nog geen specifiek geneesmiddel tegen het virus is ontwikkeld. Het is geen medicijn, maar een virusremmer. Het middel helpt voorkomen dat de ziekte zich verspreidt.

Kritiek op het onderzoek is dat het zich alleen heeft gericht op officiële plannen tegen vogelgriep die bekend waren in november. Daardoor zijn recente maatregelen buiten beschouwing gebleven. Italië, Polen en Portugal zijn volgens de studie het slechtst voorbereid op vogelgriep.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #87 Gepost op: 15 april 2006, 18:00:49
http://www.medischewereld.nl/index.php?newsid=1339&guide=5

Vogelgriep kost duizenden kinderen het leven
 
LONDEN (ANP) - Een uitbraak van een vogelgriep-pandemie zou in Groot-Brittannië 100.000 kinderen het leven kunnen kosten. Dat schrijft de hoogste adviseur van de Britse regering inzake gezondheidszaken aan de staatssecretaris van Onderwijs, zo meldde zondag de krant The Sunday Times.
 
Volgens de adviseur Liam Donaldson is het echter mogelijk om het aantal slachtoffers te halveren door de sluiting van scholen. Hij raadt daarom aan een plan op te stellen om alle onderwijsinstellingen te sluiten voor de duur van een mogelijke pandemie. In totaal zou een pandemie aan 700.000 Britten het leven kunnen kosten, aldus Donaldson.

In het noorden van Groot-Brittannië werd vorige week een dode zwaan ontdekt die de voor mensen gevaarlijk H5N1-variant van de vogelgriep onder de leden bleek te hebben. De vogelgriep wordt tot nu toe niet van mens op mens overgebracht. Wetenschappers zijn echter bang dat het virus muteert en dan wel hoogst besmettelijk wordt.

De Britse regeringsadviseur voor wetenschappelijke zaken, David King, liet zondag overigens weten dat de kans dat een dergelijke mutatie plaatsvindt ,,zeer klein´´ is.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #88 Gepost op: 15 april 2006, 21:50:45
Nog meer vogel 'leed'..... :-X :-X :-X

http://www.destentor.nl/binnenlandstn/article258912.ece

Papegaaienziekte heb je zo te pakken
door JACQUELINE STEENWIJK

15 APRIL 2006 - UTRECHT - Eén besmette vogel kan voldoende zijn om binnen een mum van tijd tientallen mensen met papegaaienziekte te besmetten. Het overkwam cursisten en docenten in Utrecht. Maar ook talloze gasten van een verjaardagspartijtje in Putten. Eén minuut duurt de wandeling door de gang van de Afdeling vogels en bijzondere dieren van de faculteit Diergeneeskunde. Aan beide kanten van de korte gang liggen de behandelkamers waar vogels verblijven. Die ene minuut was voldoende voor een medewerker van de universiteit om de papegaaienziekte op te lopen.

‘Zo besmettelijk is het dus. Je hoeft niet eens in de buurt van een vogel te komen’, zegt hoofddocent Sjeng Lumeij. Eind 2004 haalde de faculteit voor een cursus tijdelijk vijf extra valkparkieten van een handelaar binnen. Ze zagen er gezond uit en de handelaar werd betrouwbaar geacht. Niemand vermoedde dat de vogels de ook voor mensen zeer besmettelijke papegaaienziekte bij zich droegen.

Binnen een paar weken waren veertien mensen besmet. Vier personen moesten in het ziekenhuis worden opgenomen. Een medewerker werd zelfs bewusteloos in huis aangetroffen. Ook de papegaaien van de faculteit zelf werden ziek. ‘Het was al wel opgevallen dat zoveel mensen zich met griep ziek hadden gemeld. Pas toen we gingen testen, bleken ze geen griep, maar papegaaienziekte te hebben.’

Ondertussen waren de verantwoordelijke vogels al gevlogen. ‘Verkocht, zei de handelaar. Aan wie wist hij niet meer.’ Papegaaienziekte komt veel vaker voor dan uit officiële cijfers blijkt. Doordat de symptomen op griep lijken, wordt de aandoening vaak niet herkend, laat staan gemeld. En opsporen is moeilijk doordat mogelijk besmette dieren niet worden geregistreerd.

Papegaaien en parkieten veroorzaken de meeste en de ernstigste menselijke besmettingen.

Op visite bij familie die net een nieuw vogeltje in huis heeft? Pas op! Het lijkt misschien gezond, maar het kan de papegaaienziekte verspreiden, zo bemerkten diverse gasten van een feestje in Putten vorig jaar. De jarige had zojuist een parkiet gekregen. Die bleek besmet te zijn. Diverse gasten kregen papegaaienziekte. Ook bij een bezoek aan een vogelbeurs, -markt of -winkel is alertheid op zijn plaats. Maar zelfs op straat kun je de ziekte oplopen. Die kan ook door eenden en duiven worden verspreid. Al zijn die het minst besmettelijk en zijn de symptomen van een dergelijke besmetting geringer.

De meeste mensen denken bij een besmetting dat ze griep hebben. Ze hebben hoge koorts, rillingen, spierpijnen en een droge hoest. De ziekte gaat vaak vanzelf over. Maar het kan ook overgaan tot een chronische vorm van griepachtige verschijnselen. ‘Wie dat heeft én onlangs in contact is geweest met een vogel waarvan het ziekteverleden onbekend is, kan het best even naar de dokter gaan’, zegt Lumeij. Want de ziekte kan in het uiterste geval dodelijk zijn.

De ziekte wordt overgedragen door een bacterie die zich in de lucht verplaatst. Iedereen die die lucht inademt, kan een infectie oplopen. Toch gebeurt dat lang niet altijd. Officieel telde Nederland vorig jaar slechts 57 menselijke gevallen. Allen waren ernstig ziek. Vermoedelijk nog eens honderden anderen kregen een mildere vorm van de papegaaienziekte die niet werd herkend.

Echte bescherming is er niet tegen de ziekte. Antistoffen die in het lichaam worden aangemaakt tijdens de ziekte bieden maar een tijdelijke en onvolledige immuniteit. Een vaccin maken is dus niet mogelijk. Wel is de ziekte bij vogel en mens goed te behandelen. Mits op tijd ontdekt. ‘Mensen die voor het eerst een vogel in huis halen zien niet of het dier ziek is. Ze herkennen het beeld niet en zien dus geen verband tussen hun eigen ziekte en dat van hun vogel’, zegt Lumeij.

Bovendien is niet altijd aan de vogels te zien dat ze de ziekte bij zich dragen. Maar ook artsen testen nog te weinig of iemand papegaaienziekte heeft. ‘Zieke vogelhouders worden naar huis gestuurd om de ‘griep’ uit te zieken’, weet Lumeij uit ervaring.

Toch zijn ook artsen zich steeds meer bewust van de ziekte. Zo bracht de artsenvereniging VVAA onlangs ook een boekje uit over zoönosen om de samenwerking tussen dierenarts en arts te verbeteren. Ook vinden volgende maand diverse congressen plaats over dit thema.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #89 Gepost op: 20 april 2006, 18:37:59
http://www.telegraaf.nl/binnenland/38578131/Adempauze_in_vogelgriepdreiging.html

do 20 apr 2006, 13:14
Adempauze in vogelgriepdreiging
DEN HAAG - Nederland lijkt dit voorjaar de dans te ontspringen en vrij te blijven van vogelgriep. Minister Veerman (Landbouw) sprak donderdag in de Tweede Kamer met enige voorzichtigheid zijn opluchting uit over het uitblijven van een uitbraak tot nu toe, maar waarschuwde voor onachtzaamheid.

„In de herfst staan we er opnieuw voor”, drukte de minister de Kamerleden op het hart. Een nieuwe vogeltrek brengt dan de dreiging van besmetting in Nederland terug. Waakzaamheid blijft daarom volgens Veerman geboden.

De minister wil de aandacht wat betreft de vogelgriep niet laten verslappen. Wel kunnen de opgehokte kippen, zoals hij al eerder aankondigde en donderdag nog eens bevestigde, naar alle waarschijnlijkheid per 1 mei weer naar buiten. Voorwaarde voor intrekking van de afschermplicht is voor Veerman wel dat de vogelgriepdreiging in de tussentijd niet oplaait.

De maatregelen die in Europa getroffen zijn naar aanleiding van de uitbraak van de varkenspest in de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, wil hij niet afzwakken. Want al is „de druk er een beetje af”, het gevaar van het overslaan van dat virus is nog niet geweken. „We blijven op onze hoede”, verzekerde Veerman.