http://www.planet.nl/planet/show/id=67777/contentid=631400/sc=d0ff9dVogelgriep in Kroatië is gevaarlijke variant
Gepubliceerd op zondag 23 oktober 2005
Het vogelgriepvirus dat vrijdag werd aangetroffen bij zes dode zwanen in Kroatië, is van het ook voor mensen gevaarlijke type H5N1. Dat is gebleken uit onderzoek in een gespecialiseerd laboratorium in het Britse Weybridge, berichtte zaterdag de Kroatische avondkrant Vecernji List.
De vogelgriep werd geconstateerd bij zes dode zwanen die zijn gevonden in een meer in het oosten van het land.
Kroatië heeft per direct de transport van gevogelte en het jagen op vogels in het wild verboden. Ook is de slacht en de verkoop van gevogelte in een straal rond 20 kilometer van het meer waar de zwanen zijn gevonden, verboden.
De Europese Commissie heeft vrijdagavond laten weten dat het een importverbod voor gevogelte en vogelproducten uit Kroatië voorbereidt.
Zweden
Bij een dode eend in Zweden is vogelgriep vastgesteld. Dat heeft de Zweedse veterinaire dienst zaterdag bekendgemaakt. Het dier werd vrijdag gevonden ten oosten van de hoofdstad Stockholm. Onduidelijk is nog aan welk type vogelgriep de eend is gestorven.
Het veterinair instituut liet weten dat het in deze tijd van het jaar niet ongebruikelijk is dat 20 tot 30 procent van de eenden het vogelgriepvirus bij zich dragen. Nader onderzoek moet uitwijzen of het hier gaat om de ook voor mensen besmettelijke en soms dodelijke variant H5N1 gaat.
De Zweedse landbouwautoriteiten adviseerden pluimveehouders in de centrale en zuidelijke regio's Svealand en Gotaland vrijdag hun vogels binnen te houden of in een beschermde omgeving te voeren.
Groot-Brittannië wil EU-importverbod wilde vogels
De Britse regering heeft er zaterdag bij de Europese Unie op aangedrongen een algeheel verbod uit te vaardigen op de import van wilde vogels, om de verspreiding van vogelgriep tegen te gaan. De oproep komt een dag nadat was gebleken dat een uit Suriname geïmporteerde papegaai in quarantaine in Groot-Brittannië was bezweken aan vogelgriep.
'Papegaai niet in Suriname besmet’
De papegaai die in quarantaine in Groot-Brittannië is overleden aan de vogelgriep, is niet besmet geraakt in Suriname, waar het dier vandaan kwam. Dat heeft een hoge functionaris van het Surinaamse ministerie van Landbouw, Visserij en Vee zaterdag gezegd.
“Suriname is nog altijd vrij van vogelgriep”, aldus Edmund Rozenblad, die benadrukte dat de afgelopen maanden alle geëxporteerde dieren zijn getest op de vogelgriep. “Alle uitgevoerde vogels hebben Suriname verlaten met een gezondheidscertificaat”, zei Rozenblad.
Volgens Rozenblad is het zeer aannemelijk dat de papegaai het virus in Groot-Brittannië heeft opgelopen, aangezien het dier in quarantaine heeft gezeten met vogels die waren geïmporteerd uit Taiwan. Azië kampt al jaren met uitbraken van de vogelgriep. In Zuid-Amerika zijn nog geen gevallen bekend.
'Vogelgrieppandemie economische ramp'
Terwijl de meeste aandacht van organisaties als de Verenigde Naties gericht is op voorkomen van een vogelgrieppandemie bestudeert de Aziatische Ontwikkelingsbank (ADB) de economische gevolgen voor het geval dat.
Als het vogelgriepvirus zich van mens tot mens gaat verspreiden, kan dat alleen al in de landen rond de Stille Oceaan miljoenen mensen het leven kosten en leiden tot een economische schade van zeker 90 miljard dollar, aldus de ADB zaterdag.
De bank becijferde dat bij een ‘relatief milde pandemie’ de economische schade in landen rond de Stille Oceaan kan oplopen tot 110 miljard dollar als gevolg van het wegvallen van handel, consumptie en investeringen.
“Het verlies van arbeidskrachten als gevolg van overlijden of ziekte kan nog eens 15 miljard kosten”, aldus de bank in een verklaring. Bij een ernstige pandemie kunnen de kosten op korte termijn makkelijk oplopen tot 250 miljard dollar.
Bij een pandemie ‘zullen de meeste economische activiteiten stoppen,
terwijl de zorginstellingen in de meeste landen overspoeld worden’. De ADB benadrukt dat alles moet worden gedaan om een dergelijke wereldwijde epidemie te voorkomen. De bank stelt daarom 58 miljoen dollar beschikbaar om verspreiding van het voor mensen gevaarlijke H5N1-virus te voorkomen.