Expert/Oma,
Ik ben wel benieuwd of door jullie s-ketamine wordt gebruikt bij neurotraumapatiënten. Is dit nog altijd not-done? Daar de literatuur van de afgelopen jaren de vermeende stijging in ICP niet hebben kunnen aantonen.
Terechte vraag. Het argument om geen ketamine te gebruiken bij het neurotrauma is aanvankelijk gebaseerd op een vermeende toename van de ICP. Dat effect is een aantal case-reports beschreven. Flinterdun om als wetenschappelijk bewijs aan te voeren.
Ketamine is een antagonist van de NMDA receptor. De natuurlijk agonist is glutamaat. Deze stof wordt in grote hoeveelheden vrijgemaakt in aansluiting op een neurotrauma. Glutamaat heeft in grote hoeveelheden nadelige effecten op deze cel. Normaliter wordt de cel "op slot" gehouden door een zogenaamde magnesiumplug. Grote hoeveelheden glutamaat zorgen voor een conformatieverandering van de receptor waardoor deze plug uit de celkanaal wordt weggetrokken. Hierdoor kan calcium in grote hoeveelheden vrij de cel instromen en dit heeft drie belangrijke effecten. Intra-cellulaire eiwitten gaan kapot, de celwand degenereerd en tot slot wordt de cel in apoptose gestuurd. Geprogrammeerde celdood.
Ketamine remt als antagonist dit proces en daarmee zou het zelfs neuroprotectief zijn. Wanneer je de patiënt gecontroleerd beademend is het middel niet gecontraïndiceerd. Daarom kan het middel als inductie-middel worden toegepast voor RSI. Bijkomend voordeel is dat bloeddrukdaling bij dit hypnoticum niet wordt gezien.