De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) stelt zich de vraag of er in 2024, als de KNRM 200 jaar bestaat, nog genoeg vrijwilligers te vinden zijn. Daarom organiseert de KNRM het symposium “Vrijwilligers in hulpverlening in 2024” op 29 september 2016 op Urk.Vrijwilligerswerk in de spoedeisende hulpverlening is uitdagend, maar staat ook onder druk. Vrijwilligers vinden er veel voldoening, maar krijgen hogere eisen opgelegd voor opleiden en oefenen, beschikbaarheid, rapportage en overleg. In de combinatie met een gewone baan, het gezinsleven en de recreatieve keuzes is het vrijwilligerswerk tot één van de vele activiteiten, die niet vanzelfsprekend meer bovenaan staat.
Slagkracht
Het symposium helpt mee in de strategie voor behoud en werving van vrijwilligers die zich inzetten voor spoedeisende hulpverlening in Nederland. Hoe kunnen we in de toekomst de vrijwilliger nog steeds blijven boeien en binden, zonder onevenredig veel van hem en haar te eisen? Vragen die niet alleen bij de KNRM leven, maar ook voor andere vrijwillige hulpverleners aan de wal zoals die van Brandweer, Ambulance, Politie, Rode Kruis, Reddingsbrigades en internationale hulpverleners. Want zonder vrijwilligers verdwijnt de slagkracht en professionaliteit.
Veranderende vrijwilliger
Twee sprekers op het symposium, hoogleraar vrijwilligerswerk, civil society en ondernemingen Lucas Meijs en Marjolein van Asselt, raadslid van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, geven inzage in vrijwilligerswerk en de eisen die gesteld worden aan hulpverlening in Nederland. Er lijkt een trend te ontstaan dat vrijwilligers en hulpverleningsorganisaties niet meer aan de eisen kunnen of willen voldoen. Daarbij gaat het om inzet en financiële middelen.
www.knrm.nl