Die vat ik niet. Iemand die gereanimeerd moet worden is klinisch dood, maar de Qatarese ambulancedienst noemt het 'imminent death'? Is-ie nou dood of niet?
Bij life threatening en immenent death worden er meerdere ambulancevoertuigen met zwaailicht en sirene ter plaatse gestuurd, binnen 8 minuten moet er een ambulancevoertuig met bemanning bij de patient zijn.
Bij life-threatening is er sprake van een bedreigd leven; er kan iemand vrij simpel dood gaan, voorbeeld: man met ademhaling, niet meer aanspreekbaar, slagaderlijke bloeding.
Bij imminent death, in Nederlands ophanden zijnde dood, is er geen sprake meer van bedreigd leven omdat het leven al weg is. Als iemand geen ademhaling, bloedsomloop en bewustzijn heeft is iemand dood.
Als iemand klinisch dood is is het nog omkeerbaar, als een reanimatiepoging succesvol is heb je iemand uit de dood teruggehaald naar het leven. Als niemand gaat reanimeren volgt spoedig de biologisch dood (niet omkeerbaar en definitief). In de ochtend heb je veel spoedmelding door (vaak oudere) mensen die hun partner in bewusteloos zonder ademhaling in bed vinden. We rukken uiteraard uit maar de meeste mensen uit deze patientengroep zijn al uren biologisch dood op moment van de 999 (112) melding.
Het bovenstaande zegt dus ook dat het strafrechtartikel niet gebruikt kan worden als iemand niet wil reanimeren omdat de wet zegt dat het niet verlenen van hulp pas strafbaar is indien de dood van de hulpbehoevende volgt. Bij hartstilstand volgt de dood niet omdat niemand wil reanimeren, de dood is er al op moment dat de persoon in kwestie hulpbehoevend is geworden.