Ook 'Andere tijden' heeft ooit aandacht besteed aan Marbon, met interviews met betrokkenen : http://anderetijden.nl/aflevering/623/Marbon
Een interessant overzicht !
Nasleep bij de brandweerEen week na de ramp bij Marbon wordt er in het programma AVRO's Televizier een discussie gevoerd met een aantal brandweer-commandanten. Er is rumoer ontstaan bij de brandweer, veel personeel vraagt zich af of zij wel de aangewezen dienst zijn om calamiteiten bij gevaarlijke bedrijven op te lossen.
De plaatsvervangend commandant van de Amsterdamse brandweer, D. Nielsen *), wuift in de uitzending de problemen weg: "Ik geloof niet dat dit brandje van blijvende invloed is, dat we bang moeten wezen dat het het moreel van het korps aantast." Zijn woorden zijn olie op het vuur. Freek Biginski, op dat moment personeelsvertegenwoordiger bij de brandweer, is woedend. Hij is de avond van de ramp langs geweest bij diverse families om ze uitermate slecht nieuws te brengen en vindt het onbegrijpelijk dat de leiding zo weinig inzicht in de nieuwe tijd heeft: "Meteen na de klap had men toch nog de arrogantie om te denken dat men dit soort dingen de baas kon." Burgemeester Samkalden moet er aan te pas komen om het hoog oplopende conflict tussen leiding en personeel te sussen. Uiteindelijk zet de ramp wel aan tot verschillende veranderingen bij de brandweer. Er worden zogenaamde aanvalsplannen opgesteld, die op elke brandweerwagen te vinden zijn**). Marbon heeft tot op heden de twijfelachtige eer nummer 1 te zijn in de boeken van Amsterdam. Explosiemeters komen standaard op de wagens, de brandweerlieden krijgen identificatieplaatjes. En misschien wel het allerbelangrijkste: door Marbon treedt er een mentaliteitsverandering op. Individuele brandweerlieden worden voorzichtiger, ze vertrouwen veel minder dan voorheen op bedrijfsdeskundigen. Ze lopen bij een melding niet meer zomaar een bedrijfsterrein op, dat mogen ze ook niet volgens het aanvalsplan. Wat niet verandert, is de interne opvang. Die is er niet in 1971 en het zal nog vele jaren duren voordat die wel komt, na weer een andere ramp met dodelijke slachtoffers. Het merendeel van de brandweerlieden die bij Marbon betrokken zijn, is vol lof over collega's die op ziekenbezoek komen, maar daarna gaat het leven en het werk door. Voor evaluatie is geen tijd. Ze merken echter bijna allemaal dat de ramp lange-termijn-gevolgen heeft. Ze worden onredelijk, agressief, achterdochtig en het duurt jaren voordat dat over is. Bij een enkeling gaat het nooit meer over, die belandt in het psychiatrische circuit.
*) Commandeur Nielsen was een MTSer bouwkunde hoofd afdeling preventie en kennelijk niet al te tactisch/meelevend in zijn uitlatingen.
**)Amsterdam heeft er de nodige lering uit getrokken o.a. middels de aanvalsplannen, zijn er tegenwoordig bij de andere regio's en dan met name voor de kleiner korpsen ook
al dan niet bijgewerkte en deugdelijke/actuele aanvalsplannen met alles wat daarbij en daaraan hoort mbt grotere en/of gevaarlijke objecten.