Nieuwe kazerne voor Brandweer Harskamp
maandag 1 december 2008 10:57
HARSKAMP - Begin januari 2009 gaat de oude brandweerkazerne op de splitsing Dorpsstraat-Edeseweg in Harskamp tegen de vlakte en gaat aansluitend de bouw van een nieuw pand voor de vrijwillige brandweer Harskamp van start.
door Erik van Middendorp
De eerste plannen voor een nieuwe brandweerkazerne dateren al van acht jaar geleden. Het onderkomen voldeed toen al niet meer aan de geldende ARBO eisen. Dat het allemaal zo lang heeft moeten duren, had volgens commandant Klarens van Kruistum 'diverse oorzaken'. Een bouwcommissie bestaande uit commandant Van Kruistum, Teus Roelofsen, Jan van de Craats en Dik Pater lukte het uiteindelijk na acht jaar om samen met Dik Navest van Brandweer Ede de gemeente Ede voldoende te overtuigen van de noodzaak van een nieuwe brandweerkazerne én wél op de huidige locatie.
,,Het is inderdaad een moeizaam traject geweest'', beaamt Van Kruistum. ,,In eerste instantie wilde de gemeente ons weg hebben op de huidige centraal gelegen locatie, maar dat zagen wij absoluut niet zitten. Een betere plek voor een brandweerkazerne is er domweg niet te vinden in Harskamp. Vervolgens kregen we te maken met een langdurige bestemmingsplanprocedure. De financiering leverde uiteraard ook nog de nodige problemen op en als klap op de vuurpijl kregen we ook nog eens te maken met een vleermuizenonderzoek. Voor je het weet, ben je dan jaren verder.''
Als alles meezit kunnen de vijftien vrijwilligers van het Harskampse brandweerkorps in oktober 2009 hun nieuwe onderkomen betrekken. Tot die tijd verhuist men naar de Molenweg 10b in Harskamp waar een ruimte van Gereedschappenfabriek Van den Brink gebruikt wordt als tijdelijke uitvalsbasis.
Klassieke uitstraling
De nieuwe brandweerkazerne krijgt een klassieke uitstraling gelijk aan het naastgelegen nieuw te bouwen appartementengebouw. Het totaalplan waarin naast de huidige brandweerkazerne ook de voormalige politiewoning is betrokken, is samen met Martin van den Brink ontwikkeld. De brandweerkazerne is ontworpen door De Jong en Lafeber Architecten uit Bennekom en wordt gebouwd door Bouwbedrijf G. Pater uit Lunteren.
Dik Navest van Brandweer Ede gaat ondanks zijn aanstaande functionele leeftijdsontslag het hele traject tot het einde toe begeleiden. De bouw van het appartementengebouw gaat later in 2009 van start. Op de begane grond komen de remise voor de tankautospuit, de omkleedruimte, toiletten, kantine, berging en een trappenhuis. Op de eerste verdieping zijn een instructieruimte, kantoor, douche en toiletfaciliteiten voor zowel dames als heren, berging en de CV ruimte gesitueerd.
De nieuwbouw en inrichting worden gefinancierd door de gemeente Ede. De aankleding van het gebouw wordt verzorgd door de vrijwilligers. Het plan voldoet volgens de commandant uiteraard aan alle geldende ARBO eisen en is ingericht op een mogelijke toekomst met brandweervrouwen. ,,We hebben op dit moment nog steeds voldoende aanmeldingen van mannen die opgeleid willen worden als vrijwilliger, maar richting toekomst sluit ik niet uit dat dames ons korps komen versterken. Landelijk zie je dat deze trend steeds meer doorzet.''
Naast brandbestrijding vervult het Harskampse brandweerkorps ook op het gebied van hulpverlening een belangrijke regionale rol. Zo maakt een Automatische Externe Defibrillator (AED) - een apparaat dat door middel van elektrische schokken het hartritme weer op gang kan helpen - deel uit van de uitrusting van de tankautospuit.
Landelijke top
Het nieuwe onderkomen is volgens Van Kruistum bepaald geen overbodige luxe. ,,Door de veranderende ARBO eisen en uitbreiding van het takenpakket van de vrijwillige brandweer heb je als brandweer gewoon een perfect uitgeruste kazerne nodig waar het tevens goed toeven is. Ons korps heeft gemiddeld 35 tot 45 uitrukken per jaar, oefent wekelijks en presteert uitstekend op landelijk niveau. De afgelopen jaren zijn we in de landelijke finale tweemaal tweede geworden te midden van de top van vrijwillige en beroepsbrandweerkorpsen in Nederland. De motivatie en prestatiedrang is groot bij ons. Een nieuw onderkomen is dan ook een prima stimulans om op deze weg voort te gaan.''