Hoe zo vind je dat vreemd ?, en waarom denk je dat de gemeente kampen niet mee zal werken ?Ik weet waar de locatie is daar aan de N50.
AMBU Kampen,Even voor alle duidelijkheid:
ik weet niet of je op de hoogte bent van het laatste concept betreffende ambulancezorg op de (ruimere) binnenwateren, maar dit project van Medical Rescue zou daar precies inpassen. De datum van dit laatste concept wat ik nu in handen heb is van 4 december. Hierin staat al dat de regio's Friesland, Rotterdam Rijnmond en Kennemerland enige protocollen heeft met betrekking tot de medische hulpverlening op het water/ strand. Maar de overige regio's . . . . . . . . Voor de regio's rond het IJsselmeer wordt verwezen naar de GHOR, helaas niet is de regulaire hulpverlening. Dus denk ik dat elk innitiatief daar welkom zou kunnen zijn.
RR (maak het jezelf eens makkelijk, in plaats van altijd afzeiken)
Even voor alle duidelijkheid:
de stichting Medical Rescue geeft geen ambulancezorg maar verleend alleen EHBO!!!! :o
Een reddingsstation naasteen brandweer boot, mijn enige vraag is of er binnen het gebied voldoende werk is voor twee boten welke dee taak uitvoeren. Zelf zie ik weinig verschil met een boot van de brandweer behalve dat deze vanaf een trailer moet worden gelanceerd en er mogelijk iets langer over kan doen. Op de meren in de omgevind zal een reddingsstation meer waarde hebben en dan is de oude ligplaats van de chester beter als waar deze nu ligt.
9910001
Even voor alle duidelijkheid:
de stichting Medical Rescue geeft geen ambulancezorg maar verleend alleen EHBO!!!! :o
Simpel, ik denk niet dat de gemeente Kampen er aan mee kan werken om in maart een reddingsstation in de IJssel te laten drijven. Er is altijd nog zoiets als bureaucratie, regelgeveing, geld/financiering/begroting en weet ik wat meer. Weet je hoelang je er in Zwolle over doet om een oude keet, genaamd 'hulpppost' vernieuwd te krijgen? Toch al gauw meer dan 10 jaar!
En ik geloof niet dat MR Kampen op dit moment veel meer kan bieden dan een beetje bewaken bij de kanoclub.
Groeten,
Mark
Even voor alle duidelijkheid:
de stichting Medical Rescue geeft geen ambulancezorg maar verleend alleen EHBO!!!! :o
En de boot van MR? Die ligt prima in Roggebot.En als er in overleg met de KNRM een reddingsstation komt dan zullen we dat tzt vanzelf wel merken.
Het aardige is, we zijn alleen afhankelijk van de financiele middelen, en verder niet echt afhankelijk van andere diensten om dit initiatief uit te breiden.
Door dat we naast operationele doelstellingen ook andere doelstellingen hebben met dit reddingstation
Afhankelijk is in principe geen enkele hulpdienst geloof ik. Ze kunnen allemaal afzonderlijk opereren, wat gelukkig niet het geval is ;)Ik bedoelde in deze context over de financiering en vergunningen voor de nieuwe ligplaats en eventueel in nabije toekomst een nieuwe boothuis etc.. natuurlijk we spreken al met alle hulpdiensten over (incl. rav IJsselvecht) over een overdracht van patienten etc..
SMR zal vast met de andere hulpverleningspartijen gaan praten, om voor een goede afstemming te zorgen...
Ik zou terughoudender zijn met dit soort uitspraken.
Welke voor doelen hebben jullie verder met een nieuw reddingsstation voor ogen?Andere doelen die we hebben met dit reddingsstation is dat dit reddingstation niet alleen een operationele uitruk taak heeft, maar gelijktijdig ook een soort testlab voor waterrescue technieken moet worden. Waarin we diverse methoden en technieken uit verschillende disciplines toepassen op bijvoorbeeld river-rescue.
Ik bedoelde in deze context over de financiering en vergunningen voor de nieuwe ligplaats en eventueel in nabije toekomst een nieuwe boothuis etc.. natuurlijk we spreken al met alle hulpdiensten over (incl. rav IJsselvecht) over een overdracht van patienten etc..
Andere doelen die we hebben met dit reddingsstation is dat dit reddingstation niet alleen een operationele uitruk taak heeft, maar gelijktijdig ook een soort testlab voor waterrescue technieken moet worden. Waarin we diverse methoden en technieken uit verschillende disciplines toepassen op bijvoorbeeld river-rescue.
(...)
Er is nog zoveel te ontwikkelen op dit gebied.. dat we daarin nog heel veel werk hebben voor de komende jaren..
Verder is het belangrijk om goed te definiëren. Om zomaar te melden dat een organisatie medische hulp verleend zegt niets, maar wekt wel verwachtingen. Is het aanwenden van een AED medisch?
Dus: wat is medisch en wat is eerste hulp?
Overigens: leidt het inzetten van first responders en daarmee verkorting van de aanrijtijd tot verhoging van kwaliteit van de zorg? Dat betwijfel ik. Ook dit hangt van veel factoren af. Onder andere van de mogelijkheden en bevoegdheden van de FR. Anders is het alleen maar het dichten van de 15 minuten norm, wat echt geen verbetering is van de kwaliteit van zorg.
Wij van HOGE hebben net een nieuwe cursus afgerond EFR (http://www.emergencyfirstresponse.com/),Henk,
Henk,
vanwaar de keuze voor deze eerste hulp/reanimatie cursus en niet gewoon die van het oranje kruis? Ik heb me interesse hun site bekeken en vooral het aantal cursus uren verbaasde me. http://www.emergencyfirstresponse.com/english/html/courselength.asp
Inhoudelijk zie ik niet zo veel verschil met de Nederlandse opleiding. Gezien de ontwikkelingen dus de vraag waarom deze cursus?
Henk,
Ik vind de zuurstof toediening zonder ballon zijn doel voorbij schieten, juist bij beademen van een drenkeling is beademen met een ballon nuttig.
Ik ga voor altijd de ballon met zuurstof -BVM- en werken met 2 Eerste Hulpverleners.
Kortom ik ben nog steeds op zoek, en in afwachting van de nieuwe module van het Oranje Kruis, heb ik interesse in BVM training.
Die ballon tranining is er van PADI en ook van MFA, beide leren in de zuursttraining beademen met de ballon en zuurstof. Hoe zit dat met jouw nieuwe opleiding en waar vind ik uitlege over de overstap weg van Medical First Aid naar wat jullie nu doen?
1. vertel mij nou eens wat er “medisch” is aan een eerste hulp opleiding. Zie verder mijn
opmerking in mijn eerdere posting.
2. en ja, velen vallen over de domeindiscussie. Niet vanwege het domein op zich, maar door
de onduidelijkheid die hiermee geschapen wordt.
3. er zijn zat ambulancehulpverleners met zeebenen en duikervaring, meer dan je denkt.
4. waarom zou bij een ambulance reddingsboot de hulp eerst van een ander moeten komen?
En hoezo “waar ligt de aansprakelijkheid bij kracht 8 “voor een ambulance reddingsboot?
Hoezo”wie heeft er een vaarbewijs?. Alsof slechts personen die bij de KNRM werken een
vaarbewijs hebben
Geneeskunde is een vakgebied dat zich richt op het functioneren van de cel, van weefsel, van organen en orgaansystemen en de invloed die ziektes of afwijkingen hierin hebben op het menselijk functioneren, zowel fysiek als psychisch. In de geneeskunde wordt gestreefd naar het herstellen van de gezonde toestand, het verzachten van symptomen of het voorkomen (preventie) van (ergere) pathologie. Mensen die zich bekwaamd hebben in dit vakgebied worden arts of geneesheer genoemd.
nl.wikipedia.org/wiki/Medisch - Definitie in context
Met slecht weer geen ambu personeel mee op de reddingsboten, op zee heeft dit ook de voorkeur. Dan maar wat later het ambupersoneel ter plaatse omdat je in deze omstandigheden genoeg moeite hebt om je eigen personeel hierop te trainen. Dit geld eigenlijk voor alle andere hulpverleners alleen mee nemen zolang het weer het toelaat, deze verschillen zijn er per boot en vaargebied. Hierbij kan je zelf ook geen goede EHBO verlenen in deze omstandigheden omdat veel zaken echt onmogelijk worden in een boot die ligt te stuiteren.
9910001
Rescue, wie wordt jullie aansturende instantie? Bij evenementen zal dat anders zijn dan bij MKA geleverde 112-meldingen, of marifoon meldingen vanaf Rescue Den Helder. Ik ga ervan uit dat MR de komende periode in contact zal treden met de aanrijdende RAV's. Gezien de ligging zijn dat twee regio's. En dan zal er bekeken moeten worden binnen welke protocollen men de hulp kan leveren en welke hulp gewenst is binnen de hulpverlening.
Een mooi vergelijkend voorbeeld is het circuit alhier. Binnen de hekken van dit evenementen terrein mag men aan****** wat men wil. Maar als de aanrijdende ambulance de overdracht niet vertrouwd wordt de patient geheel opnieuw gescreend en behandeld. En ter plaatsen op dat terrein zitten vaak collegea, dus mensen van hun eigen proffessie. Laat dus staan als jij als goedbedoelde eerste hulpverlener aankomt met een slachtoffer op een plank met volledige immobilisatie. Suggestie is dan de aanrijdende dienst mee te laten varen. Hier wordt momenteel over gesproken binnen het concept van de ambulancezorg op (ruimere) wateren. Want ook het Ketelmeer of andere grote wateren vallen direct onder de verantwoording van de MKA. Alleen is de repressieve medische hulpverlening hier nog niet aan toe en zullen instanties als KNRM, reddingsbrigades of Medical Rescue een onmisbare schakel in de hulpverleningsketen vormen.
Dit zelfde geldt voor de KNRM indien men uitvaart voor een medivac, zowel binnen als buiten de 12 m zone.
RR (die wel meegaat met een wapper 8 )
Ik heb met interesse de info over de FRS op Urk gelezen en vraag mij af of er nog meer vergelijkbare organisaties zijn.
Ik ben ook benieuwd of de nieuwe wet ambulancezorg meer ruimte voor dit soort initiatieven biedt.
We hebben een belangrijke aanmoediging gekregen namelijk een cheque van 2500,00 euro van de bewonerscommissie van Woningbouw Vereniging Delta Wonen uit Kampen in het kader van hun 100 jarig bestaan..
(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.medicalrescue.nl%2Fimages%2Fsmr20061219001-deltawonen-cheque.jpg&hash=fa825de6aef33a7e7947fba4ea38e91f)
Hiervan gaat het geld naar 5 droogpakken voor vrijwilligers.. Dit zijn droogpakken die ook geschikt zijn voor offensief zwemmen in bijvoorbeeld Swift Water....
Dit zijn droogpakken die ook geschikt zijn voor offensief zwemmen in bijvoorbeeld Swift Water....
Gefeliciteerd Peter en Stichting Medical Rescue.
Dit gebeurde vanmorgen, gelukkig is het goed afgelopen.
06:30:12 20-12-06 27 G KNRM MAN OVERBOORD,PRIO1,STATION urk
612200630121735448 1735448 Kustwachtcentrum ( Urk Bemanning Koningin Beatrix en Nagel )
612200630121735099 1735099 Kustwachtcentrum ( Lichtkrant KNRM Hoofdkantoor IJmuiden )
612200630121735075 1735075 Kustwachtcentrum ( Lichtkrant Meldkamer Flevoland )
06:34:25 20-12-06 5 G BRAN PRIO 1 : 244 281 271 KETELMEER SWIFTERBANT Drenkeling
612200634250700370 0700370 BRW Swifterbant ( Uitruk )
612200634250700310 0700310 BRW Dronten ( Uitruk 1 )
612200634250700303 0700303 BRW Swifterbant ( Kazernealarm )
612200634250700301 0700301 BRW Dronten ( Kazernealarm )
612200634250700076 0700076 BRW Flevoland ( Duikers Urk )
612200634250700012 0700012 BRW Flevoland ( OvD-Midden )
612200634250700011 0700011 BRW Flevoland ( OvD-Noord )
612200634250700001 0700001 BRW Flevoland ( Monitorcode )
06:35:55 20-12-06 5 I BRAN PRIO 1 KETELMEER duikers opstappen bij oude visafslag
612200635550700076 0700076 BRW Flevoland ( Duikers Urk )
06:37:33 20-12-06 5 G BRAN ALARMERING KOMT TE VERVALLEN Drenkeling is al weer aan boord!
612200637330700370 0700370 BRW Swifterbant ( Uitruk )
612200637330700310 0700310 BRW Dronten ( Uitruk 1 )
612200637330700303 0700303 BRW Swifterbant ( Kazernealarm )
612200637330700301 0700301 BRW Dronten ( Kazernealarm )
612200637330700076 0700076 BRW Flevoland ( Duikers Urk )
Ik wil de discussie graag wat aanzwengelen en dus:
Wie kan mij vertellen wat het nut is om brandweerduikers mee te nemen anders dan dat het sympathiek is als het stoffelijk overschot meteen kan worden geborgen.
Of te wel met duiken redt je geen mensen.
Ik wil de discussie graag wat aanzwengelen en dus:
Wie kan mij vertellen wat het nut is om brandweerduikers mee te nemen anders dan dat het sympathiek is als het stoffelijk overschot meteen kan worden geborgen.
Of te wel met duiken redt je geen mensen.
Koen,
hebben we deze discussie niet eerder gevoerd, maar was dat ergens anders? Een brandweer duiker redt niet, maar bergt! Zeker bij een dergelijk incident waarbij het gaat om een oppervalkte redding. Dus de inzet van brandweerduikers bij een dergelijke inzet is jammer maar kost teveel tijd en geld.
RR (er zit toch een stuur in een boot?)
Ik wil de discussie graag wat aanzwengelen en dus:
Wie kan mij vertellen wat het nut is om brandweerduikers mee te nemen anders dan dat het sympathiek is als het stoffelijk overschot meteen kan worden geborgen.
Of te wel met duiken redt je geen mensen.
Voor een oppervlakte redding zal je enige bekwaamheid moeten hebben. Boot beheersing is het minste, anders heb je nog niets aan je stuur. Het aanvaren en aan boord nemen van drenkelingen wordt nauwelijks of niet getraind. Dan is het arbo technisch handig als je een lijntje uit kan werpen met een duiker er aan. Als je dan misgooit kan deze zwemmend je worp corrigeren.
Henk
Het aanvaren en aan boord nemen van drenkelingen word binnen de KNRM wel zeker geoefend, voor ons station geldt dit in elk geval wel. Mag toch aannemen dat dit op stations langs onze stranden ook regelmatig word geoefend, aangezien hier in de zomer maanden vrij veel badgasten vertoeven.....
Als je praat over een vermissing of iemand die overboord geslagen is denk ik dat de hulpdiensten zoals die nu op het water zijn vertegenwoordigd (KNRM-Reddingsbrigades) zich goed kunnen redden. Als je praat over een aanvaring b.v. dan zou het handig zijn om duikers (brandweer) mee te nemen, in geval van opsluiting.....
Koen,
hebben we deze discussie niet eerder gevoerd, maar was dat ergens anders? Een brandweer duiker redt niet, maar bergt! Zeker bij een dergelijk incident waarbij het gaat om een oppervalkte redding. Dus de inzet van brandweerduikers bij een dergelijke inzet is jammer maar kost teveel tijd en geld.
RR (er zit toch een stuur in een boot?)
Wat betreft de brandweer, die hebben zelf een boot.
(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.brandweerkampen.net%2Fimages%2Fmaterieel%2F680.jpg&hash=c37fb48d586a2be801fb8011d0fc4b31)
Bron: www.brandweerkampen.nl
Groeten,
Mark
Rescue is er al een datum die als uitgangspunt genomen wordt en kun je een kaartje laten zien met de beoogde ligplaats ??
Ben benieuwdt ?
Zoals in het eerste en tweede artikel staat moet de hele boel in maart draaien.... Misschien kan Hans klok een drijvend reddingsstation toveren??? Of ligt het station al bij iemand in de achtertuin of sloot?
Al met al lijkt het idee mij goed, maar aan een reële planning ontbreekt het in mijn ogen! (ik val in herhaling... ;))
Groeten,
Mark
[op persoonlijke titel, zoals altijd]
Tja, Mark wat zal ik zeggen.. We zijn 1,5 jaar bezig... en we hebben hoge ambities.. En misschien gaat het nog lukken ook en misschien moeten we onze ambities in de planning bijstellen.. Weet je misschien ook hoelang het geduurd heeft om KNRM station Elburg uit de grond te stampen ?.. In Maart is de aftrap en hopelijk al op de plek langs de IJssel, maar dan zijn we nog niet klaar.. Een drijvend boothuis zit hellaas nog niet in de plannen voor dit voorjaar.? Maar er zijn gelukkig ook andere oplossingen mogelijk..
Met een beetje mazzel gaat het dus lukken.. ;D, Met een beetje pech, duurt het iets langer.. nog veel te doen, in te weinig tijd.. Veel zal afhangen of er voldoende geschikte kandidaten overblijven zaterdag.
Deep See AMPHIB Dive Boot..
(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fshop.specialoperations.com%2Fimages%2Fproducts%2F27_detail.jpg&hash=d8a4c8c4e3862f19d857d17f5eae7fd4)
Echter nog geen nederlandse leverancier of prijs..CitaatThis is an ALL TERRAIN multifunctional boot, originally designed for military rescue applications. This boot works well in and out of the water.
Features include:
SEEFLEX Nylon II neoprene sock, 3mm thick
Rubber outsole and EVA midsole
Brushed rubber toe and heel cap with synthetic leather upper
Parachute 550 cord boot lace and Velcro cinch strap
Water purge at in-step protected by screened metal eyelet
Made in China
Please Note: Amphib boot sizes are based on bare feet and run about 1/2 size smaller than normal boots. If you are wearing socks, add 1/2 to 1 shoe size.
This boot requires a fin with a larger foot pocket, such as the Rocket II Fin or the Shredder SAR Fin.
Please view our Footwear Size Chart to ensure a good fit
Zo gedurende de zoektocht naar meer informatie kom je ook meer tegen.. Het schijnt dat Aqualung deze schoen ook onder haar eigen label distrubueerd.. Meer over de Amphiboot (http://www.scubacenter.com/PDF/AMPHIBoot.pdf)..
NRS ATB Wetshoe
(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.northriversupplies.co.uk%2Fimages%2Fbig%2F2335.jpg&hash=2d3efed4978d81ae0145f50c11b2f8d4)CitaatThe All-Terrain Bootie combines the rock-solid Workboot sole with the flexibility and ease of the Zippered Wetshoe. For hiking and portaging, you'll appreciate the traction, protection, and support of lugged hiking boot soles. But you'll also like the simplicity and warmth of the zip-up 5mm neoprene upper and a wide, secure instep strap. 7mm insole cushions your foot for quick side hikes or a grueling portage. You won't find a better shoe for daily river running.
(Whole sizes only)
1/2 sizes order one size larger.
Women order one size smaller.
• 7mm Insole
• 5mm Neoprene Upper
• YKK Gusseted Side Zipper
• Swim Fin Tab on Outter Heel
NRS Storm Boot
(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.nrsweb.com%2Fshop%2Fassets%2Fprod_img%2F2339F.JPG&hash=32b779aa1904c6edc124747d32a84211)
These aggressive river boots will keep your feet warm and comfortable all day. We built the sole out of the world's grippiest rubber, Hypergrip, for unsurpassed traction. It is a marking sole. The supportive lug sole with a defined heel is rigid, yet flexible. These boots fully support the arch and securely lace down with a lace-lock closure system. A quick release, adjustable Velcro closure provides optimum ankle support while the 7mm insole offers cushion and shock absorption. The reinforced rubber toe box adds protection and stability. 3-mm Ultraspan neoprene upper helps keep the water out; a removable insole provides support and comfort. Mesh drainage and a conveniently placed fin tab round out these outstanding river boots. And they float! These boots are worn by boaters, military personnel, and canyoneers![
NRS Workboot Wetshoe
(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.nrsweb.com%2Fshop%2Fassets%2Fprod_img%2F2338F.JPG&hash=66b7bb3b05fbfa26da5ab261d27f6375)CitaatUsed by river professionals, rescue agencies and Navy SEALS, the NRS Workboot Wetshoe is the hardest-working river boot on the market today.
Lace-up synthetic leather and 5-mm DuPont® neoprene upper provides warmth, unmatched ankle support and a secure fit.
7-mm neoprene insole absorbs the shock of every step.
Heavy-duty lugged traction sole keeps you on your feet in varied terrain. It is a marking sole.
Wear areas are reinforced with synthetic leather and rubber.
When you need a water shoe that works as hard as you do, on and off the water, the NRS Workboot is your best choice.
Whole sizes only.
Women order one size smaller.
1/2 sizes order one size larger
En Rescue,
Nu het seizoen voor de watersport is begonnen is het 24/7 team al inzetbaar?
En met elk ac en het KWC al geode afspraken kunnen maken ??
Kom naar Sailkampen, daar zullen we ons presenteren.. (tot zolang blijft het nog even radio-stilte..)
Ik heb met iemand gesproken die bij de Sail Kampen is geweest. Hij heeft daar van Peter een foldertje ontvangen. Komend weekend zal ik dat eens bekijken.
Wat dat betreft was deze persoon niet erg onder de indruk van het hele Rescue-gebeuren, maar dat zal er wel aanliggen dat ik hem al jarenlang kwel met preventie i.p.v. repressie van waterongevallen. Zo miste hij preventief toezicht bij de kades. Veel meer dan een EHBO-post en een razende reddingsboot heeft hij niet kunnen ontdekken.
Ik kan me nog de opening van de Eilandbrug herinneren, waarbij we ook de nadruk legden op preventie langs de waterkanten en met een boot op de IJssel patrouilleerden.
Uiteraard is de doelstelling van MR repressie en ik denk dat je dat wel bereikt met een demo, zoals gegeven op Sail Kampen. Voor evenementen als Sail is het mijns insziens logischer om een preventieve reddingsbrigade in te schakelen, met uiteraard repressieve capaciteiten.
Zondag zal ik zoals gezegd het foldertje eens bekijken en mogelijk nog een mening daarover plaatsen. Voorlopig ben ik druk met de voorbereidingen van het Bevrijdingsfestival Overijssel.
Groeten,
Mark
Rare jongens, die jongens van Sail.Officieel moeten alle evenementen worden gemeld bij RWS. Zo moet in Culemborg de watersportvereniging alle zeilwedstrijden op de Lek melden. RWS geeft een beschikking af en schrijft daarin dat boten ter beveiliging (specifiek genoemd "van een reddingsbrigade") aanwezig moeten zijn.
Als je in Zwolle wilt bungee-roeien (ook op Sail) dan moet je daar een brigade bij inhuren; hetgeen trouwens bij alle (risicovolle) evenementen op het water is.
Zo zie je maar wat er allemaal anders is als je gemeentegrens passeert!
Groeten,
Mark
Fijn dat jullie van HOGE eindelijk erkenning gevonden hebben bij de EFR en dat jullie nu medisch geschoold zijn ;D.
Voor de duidelijkheid: ik ben niet tegen voortgezette hulpverlening voor de aankomst van de ambulance. Waar ik steeds voor pleit is dat er een goede samenwerking moet zijn. Het toedienen van zuurstof, toepassen van een AED en onder bepaalde omstandigheden toepassen van een wervelplank kan ten goede komen aan de patiënt. Maar dan moet er wel een gevalideerde cursus tegenover staan, en goede werkafspraken.
Wat verwarrend werkt is dat vele organisaties zich nu gaan verheffen tot de medische stand, terwijl men met eerste hulp bezig is. Eigenlijk is het wel grappig. Een aantal jaren geleden werd er om het hardst geroepen dat het toepassen van een AED beslist niet medisch was……. En het toedienen van zuurstof was geen medische handeling………En het gebruik van de wervelplank stond niet in het rijtje van medisch voorbehouden handelingen…….
Taken verschuiven. Uiteindelijk zijn deze vaardigheden aan het verschuiven naar de eerste hulpverlener. Maar daarom veranderd er niets aan de functie: eerste hulp verlener. Dat ik medicatie mag toedienen, een intubatie of een chest decompression mag uitvoeren maakt mij niet tot een arts, toch?
Er zijn in Nederland twee vormen van hulpverlening: ambulancehulp en eerste hulp (ik laat de MMT’s even buiten beschouwing). Beide hebben hun normen en protocollen. Voor mijn part noem je het ILS or whatever. Doe vooral waar je goed in bent, beide kunnen hun expertise gebruiken voor een adequate hulpverlening. Zonder kapsones.
Het idee van een echte ambulanceboot intrigeert mij en heeft mij getriggert. Ik heb al een ideetje neergelegd en dat is goed ontvangen. Meer kan ik er niet van zeggen. Maar ik hou jullie op de hoogte.
Reddingstation aan de IJssel krijgt concurrentie..
http://img132.imageshack.us/img132/2451/img00751ajpgcopiefh6.jpg
Volgens niet bevestigde bronnen, maar RAV IJsselvecht start met de tweede ambulanceboot van Nederland.. De vermoedelijke standplaats is Kampen..
Bijna gelijktijdig met Brandweer Kampen, heeft RAV IJsselvecht een eigen ambulanceboot van het zelfde type gekocht... Deze foto werd vermoedelijk gemaakt op de brandweer locatie in Kampen,. O0
De toonzetting van je bericht is opvallend positief, ik kan me echter voorstellen dat je hier wat gemengde gevoelens bij hebt.
Ik ben heel benieuwd trouwens naar het verhaal achter deze boot. Bijv, waar komt ie te liggen, wat wordt de bezetting, wat voor materialen zitten erop, enz.
Je hebt het trouwens over tweede ambulanceboot, welke is de eerste dan? (van de afgelopen decennia bedoel ik dan ;))
We zijn juist enthoiisast oiver het Iniitiatief van RAV IJsselvecht, en is daarmee ook een erkenning van het door ons gesignaleerde manco op het water in die regio.. Ik hoop dat ze sneller volleidig operationeel zijn dan ons.. Dan kunnen we natuurlijk ook bij hun spieken.. RAV Ijsselvecht staat bekend als een innovatieve ambulancedienst en leuk dat na onze gesprekken ook dergelijke idieen op na houden... Het zou leuk zijn als meerdere ambulancediensten het initiatief zouden volgen... O0 O0 O0
Wij zien dat niet als concurrentie, Dit is juist een enorme aanvulling op de redcapaciteit in de regio..
Allemaal heel prachtig, iedere expertise zijn eigen boot of miscchien in de toekomst zelf een heli? Maar is dat nu ook gezien benodigde capaciteit aan bepaalde middelen en financiën de beste oplossing. Of zouden mutifunctionele eenheden hier mogelijk beter op zijn plaats zijn?
Ik stel me zomaar even iets voor, jacht aan de grond, iemand raakt lichtgewond, wat door de melder wordt overschat, zodat de melding luidt een zinkend schip met een slachtoffer. Krijg ik nu een brandweerboot met pompen, een ambulanceboot met medische voorzieningen, een politieboot om te kijken of er iets te verbaliseren valt? Of komt er gewoon een reddingsboot die dat bootje vlot trekt, inspecteert op schade en eventueel een sleepje geeft en het slachtoffer verzorgt?
Mijns inziens wordt er in ons landje aan de ene kant tot in het oneindige bezuinigd op functionele zaken en aan de andere kant geld weggesmeten aan luxe. Of zou dat nu te maken hebben met het feit dat er zich veel kapitaal op het water bevindt.
Kees 8)
gewoon een reddingsboot die dat bootje vlot trekt, inspecteert op schade en eventueel een sleepje geeft en het slachtoffer verzorgtwat niet in de haak is. Ik heb al gehoord dat minstens één gemeente vragen is gaan stellen bij het "berg gedrag van reddingsbrigades". Omdat de brandweer zelfs de reddingsbrigade alarmeert voor een in de haven liggend schip met een lege accu! Wat moet die reddingsbrigade daar nou mee? De gemeente die daar vraagtekens bij zet plaatst de reddingsbrigade wel in een lastig parket: wie moet de RB nu volgen?
Begrijp me niet verkeerd Henk, ik ben er zeker een voorstander van dat er zoveel mogelijk aan de particuliere sector overgelaten zou moeten worden, dat zijn tenslotte allemaal boterhammen. Het is dan weer wel schrijnend om te moeten constateren dat er niemand brood in ziet om een sportvisbootje met motorpech op ruim 30 NM van een haven opgehaald moet worden door vrijwillige redders. Misschien een gat in de markt en tijd voor de ANWB om de Waker als wachtschip midden op de Noordzee te leggen? ;)
Kees 8)
Dit zijn dan wel wachtijden voor een botenwacht die wel langer zijn als een reddingsboot laat staan als je midden op het water zit, voordat daar een boot ter plaatse is ben je nog langer bezig. Het is landelijk nog niet mogelijk met particuliere hulpverlening om deze taken af te stoten.
9910001
Wij kennen ook specialisaties, (waar Peter het niet mee eens is) maar bij ons werkt dat goed, niet iedereen hoeft alles te kunnen als de kennis en het materiaal maar aanwezig is.
Wij slepen niet, mits een boot op het strand dreigt te stranden (verslepen dan alleen naar open zee totdat bv de KNRM of sleper het over neemt) of slepen als er onmiddelijk levensgevaar is.
1 uitzondering is een heel enkele keer een rijke lui's zoontjemet zijn patserbootje vanaf het strand naar IJmuiden als daar heel veel centjes tegenover staan en het bier op is! 8)
Overigens heb ik voor de kleine pleziervaart hier voor de kust nog nooit een sleepbedrijf gezien (zou niet eens weten of die hier in de buurt is)...en als ik zo ff snel de botenwacht site lees, dan varen die alleen op binnenwater.
Bemanning van de dierenambulance vliegt daarom steeds vaker zelf het water in om dieren te redden of vraagt de brandweer om hulp.
Nog ff aanvullend op de ambulance boot:
http://www.zibb.nl/landentuinbouw/nieuwsbericht/asp/artnr/1297773/index.html
het moet niet gekker worden 8)
Offtopic:
Voor wat betreft eerste dierenambulanceboot moet ik ze teleurstellen. Dierenambulance Rotterdam (DAR) heeft al jaren een boot...
[img]http://www.dierenambulance.rotterdam.nl/darbelevenissen/images/20040601-06.jpg[img]
Ik vind een dierenambulanceboot een nuttig fenomeen. Maar zie wel zoals bekend graag reddingsvesten.
Henk
Over de reddingstation aan de IJssel hoop ik binnenkort wat meer te berichten.. We melden trouwens nu alleen incidenten naar kustwacht waar we assistentie voor nodig hebben,
Mmmm, wij melden juist alles aan de kustwacht. Om te voorkomen dat iemand anders uitvaart voor iets dat wij al aan het oplossen zijn. Als ze dan toch nog voor niets uitvaren is het hun probleem.
Henk
Als we langs een surfer varen die niet aan de overkant kan komen, of een bootje, dat 5 meter van de sluis met motorpecht ligt. Helpen we die even zonder daar verder melding van te maken.. Of als een roeibootje lek is, en het is kleine moeite om ze ff te helpen en kost geen tijd en geen extra resources en het gaat niet of nauwelijks ten koste van onze inzetbaarheid bij grotere incidenten, is het niet zinvol om de kustwacht daar mee lastig te vallen. Dat is gewoon passantenhulpverlening. Elke ander soortige incident word natuurlijk gewoon gemeld.
De Schipper c.q. Incidentmanager maakt daarin een eigen afweging..
Melden om Melden of Melden om zogenaamd in de picture te blijven vinden we wat onzin.. En voor dit soort klusjes "uitrukberichten te maken" vinden we te veel ophef..
Aan de andere kant kost zo'n klusje wel veel tijd, gaat ten koste van onze inzetbaarheid, melden we natuurlijk wel..
Je meldt niet om jezelf te promoten, maar om te voorkomen dat de surfer die niet aan de kant kan komen door een passerende automobilist die 112 belt een alarmering wordt die straks langs verschillende kanalen gaat lopen. Het coördineren van de kustwacht gaat alleen als alle incidenten gemeld worden. Tot aan een stuk plastic op de dijk kan nog reden voor een alarmering zijn, een reden om dat op te ruimen. Een van de doelstellingen, het doelmatig inzetten van mens en middelen, kan alleen behaald worden als zij ook op de hoogte gesteld wordt van de bewegingen en de verdichtingen van de eenheden. Natuurlijk moet je jezelf dan niet zien als passant...
Het wordt al minder als je je -zoals hier gisteren weer gebeurde- pas meldt als je ter plaatse bent na uitgevaren te zijn voor een motorstoring. Ook dan kan al een parallelle melding lopen en vaart er iemand mogelijk voor niets en dat is iets wat voorkomen moet worden.
Henk
Zodra we volledige operationeel zijn, zullen we daarover aanvullende afspraken maken met de kustwacht.. echter in de voorbeelden die we noemden kwamen we als passant langs. Dus toevallig en niet gealarmeerd, en er was ook geen alarmering daarover..
Verder zou het aardig zijn, als de kustwacht alle reddingseenheden kan volgen door middel van tracking and tracing, is ze nog veel meer op de hoogte en weten ze tot op de meter nauwkeurig waar we zijn en wat onze status is..
i zie dat je ook partner in de samij regeling bent wat houd dat precies operationeel in en hoe wordt er gealarmeerdt ??
Reacue,
ontlasting is het alleen als je zeker kan weten dat er ten alle tijden iemand kan komt op dagen als je hem alarmeerd anders wordt je nog steeds altijd gealarmeerd en moet je ook altijd uitvaren. Dat jullie soms eerder aanwezig kunne zijn als de knrm maar soms ook niet geeft weinig zekerheid en dus ontlasting. Kan me goed voorstellen dat de kustwacht jullien iet alarmeerd als ze niet zeker weten dat je komt opdagen. Hiernaast is de alarmeringprocedure ook nog afwijkend ten op zichte van andere reddingboten.
9910001
Grappig dat ze in onze achtertuin komen spelen. ?
Grappig dat ze in onze achtertuin komen spelen. ?
Het bestuur van RB Zandvoort is slechts verantwoording schuldig aan de leden van de vereniging tijdens de ledenvergadering, naar haar opdrachtgevers (zoals gemeente Zandvoort) en naar maatschappelijke organisaties waar zij zich toe geroepen voelt.. Echter dat is een keuze vrijheid..
Als de verenigingsbestuur zich maatschappelijk bij haar collega's wil verantwoorden is dat een vrije keuze..
Ik ben een voorstander van openheid, echter hellaas moet ik uit ervaring vertellen dat openheid op fora niet altijd de verstandigste keuze is..
Je krijgt altijd kritiek of mensen over je heen die de klok hebben horen luiden en de klepel niet kunnen vinden, zelfs niet als je de handleiding, internet, routeplanning, en schatkaarten geeft.. En soms creeer je meer onrust die meer energie kost, dan dat het draagvlak creeert..
Ik vind het zonde van de kansen van discussie dat het nu weer gaat over de bestuur ter verantwoording roepen, dan dat het gaat over de problemathiek van de implementatie van OGS bij reddingsbrigades..
Bij het laatste heeft iedereen er wat aan..
Gistermiddag werden de brandweeerlieden (duikers ) van Kampen/Dronten/Urk opgeroepen voor een mogelijke drenkeling bij Ketelhaven. ook werden boten ingezet van de brandweer Kampen/Dronten de KLPD RWs en KNRM station Urk,terwijl de bnieuwe reddingsboot van Urk Als osc fungeerde.
Ik hoorde niet dat het reddingstation aan de Ijssel ook aanwezig was op de scanner en bij een foto bezoekje op de dijk kon ik geen boot vinden die hier op leek.
Al actief of wordt het nog wat deze zomer ???
ben benieuwd hoe de vorderingen zijn ???
Kees
Heb je al een foto van de nieuwe boot Mark?
(incl. roepnummer, registratie, enz :))
We waren er inderdaad niet bij.. We zijn met het invullen van een paar randvoorwaarden bezig.. De verwachting is dat we dit seizoen veelvuldig op het water zitten en misschien wel volledig operationeel, naar alle maatstaven..
(...)
henk,
die beroepsgroep een slechte naam bezorgen is voor h o g e natuurlijk gesneden koek, jullie zullen juist blij moeten zijn met nieuwe collega's.
Is het niet wat om een Semi-Mooi Weer samenwerkingsverband te sluiten ofzo met deze organisatie?
Vanaf de allereerste dag van de komende maand zal de RB Zwolle actief zijn op de IJssel met een nieuwe, snellere boot!
Er zal in de oude katerveersluis een boothuis geplaatst worden. Dit ligt nu nog ter afbouw op de gemeentewerf en wordt over precies twee weken kant en klaar per vrachtwagen en Wagenborg-hijskraan in de sluis geplaatst. Vanaf die dag is de brigade inzetbaar in een gebied vanaf Olst tot aan het Ketelmeer.
Meer info volgt!
Groeten,
Mark
Grijns...
Je hebt het dan wel goed ingekleed.. >:D >:D >:D
Vandaag was het Waterschap de balken voor de oude schutssluis aan het weg halen en er stond alleen een kraan van Werven..
Ik vind het jammer het een grap is. Want het zou geen slecht idee zijn..
DSC alarm voor station Elburg
Elburg, 31 maart 2008 (aktie 04-2008)
Op maandagmiddag 31-03-2008 wordt KNRM station Elburg door de Kustwacht gealarmeerd. Dit voor een DSC alarm, welke tot twee maal toe bij het Kustwachtcentrum is. Na diverse pogingen krijgt men geen contact met het schip, waarop besloten wordt een reddingboot in te zetten.
En nu is het wachten op het reddingsstation aan de IJssel..........
zijn er al films/foto s van de meander?????
mmm kben benieuwd wat de meander met windje 8/9 doet opt markermeer
Was weer een goede 1 april bak, Mark. Toch weer eens tijd voor een weekendje grappen en grollen.
Ik hoor net dat je die link gaat posten:DD:D:D:D:D:D
Er zijn wel wat ontwikkelingen, maar voorlopig zit een reddingsstation er niet in. Hoewel ik de locatie achteraf gezien best een topper vind!
:P:P:P:P:P 25pk eahh:P das niet al te veel maar wel lache:P >:D
Als jullie nog tips hebben, laat het gerust weten (in een nieuw topic?)
Groeten,
Mark
En dan te bedenken dat wij met het proto-type voeren met 25 pk erachter. Je werd soms in de branding wel achteruit gezet, maar dan had je als motordrijver ten minste wel wat te doen.tja RR...dat zegt misschien iets over de leeftijd? :D >:D
Urker reddingbootdag zeer geslaagd evenement!Bron : KNRM Urk (http://www.knrm.nl/30waar_wij_zijn/10reddingstations/urk/04nieuws/?TheArticle=11172&hm=1)
Urk, zaterdag 26 april 2008
Reddingbootdag 2008 is in ieder geval op Urk een zéér groot succes geworden. Gezien de verkochte hoeveelheid vis - heerlijke haring en kibbeling - in vergelijking met vorig jaar moeten er naar schatting ruim 2000 belangstellenden het Urker KNRM-Station hebben bezocht. Dat kwam vooral door het uitstekende weer zoals dat al door Piet Paulusma tijdens zijn bezoek aan de Friese collega's van KNRM-Station Lemmer voorspeld was. Maar dat niet alleen: Reddingbootdag werd vooral een succes door de enthousiaste inzet van de mannen van de Mini-KNRM (waarvan enkelen zelfs vanuit Düsseldorf naar Urk waren gekomen), de Urker brandweer met hun demonstraties en de inzet van Veiligheidscentrum Urk dat de enorme tent sponsorde en daarnaast voor de vier demo-vlotten zorgde. Verder was uiteraard Karel Schoonhof met zijn Zeemanspot weer van de partij evenals Omroep Flevoland voor het programma 'Binnen de Dijken' dat op maandagavond vanaf kwart over zes wordt uitgezonden. Om tien uur 's morgens stonden de eerste belangstellenden al te popelen van ongeduld om in te schepen op de Kapiteins Hazewinkel of de Zeemanspot en dat ging zo de hele dag door. Ondertussen brachten de collega's van het reddingstation aan de IJssel uit Kampen en de KLPD-boot R-85 ook nog even een snel kennismakingsbezoekje. Om vier uur werd besloten om zachtjesaan af te gaan nokken hoewel de toestroom van publiek nog steeds niet stopte. Toen eindelijk alles was afgelopen - rond half zeven - konden de vrijwilligers eindelijk genieten van een welverdiend afhaal-Chineesje met bijbehorend biertje.
Inmiddels meer informatie....Vind de terminologie die je gebruikt niet zo vriendelijk..ik denk dan aan een koe of ander dier. 8) slachtoffer, stoffelijk overschot etc is iets nettere benaming....
In tegenstelling tot mijn eerdere informatie, is er wel sprake van een getuige die de man in het water heeft zien vallen, en is er direct gealarmeerd. De duikteams zijn opgeschaald en pas na 1 uur zijn ze overgegaan naar Kadaver Search..
Vind de terminologie die je gebruikt niet zo vriendelijk..ik denk dan aan een koe of ander dier. 8) slachtoffer, stoffelijk overschot etc is iets nettere benaming....
"IJSSELMUIDEN - Politie en brandweer zijn dinsdag sinds het begin van de avond in het water van de IJssel bij IJsselmuiden op zoek naar een man die overboord van een pleziervaartuigje zou zijn geslagen. Dat heeft de politie gemeld. Opvarenden van een vrachtschip hadden de man van de boot zien vallen en waarschuwden de politie. Het slachtoffer was alleen aan boord van het vaartuig. Het ongeval gebeurde bij een zogenoemd zandgat, waar het op sommige plekken 15 meter diep kan zijn. "
Mij excuses voor het gebruiken van vaktaal.. "Kadaver-search" is een zoek techniek voor het zoeken naar stoffelijk overschot.excuus aanvaard, nieuwsgierig als ik ben ook even gegoogled...er is niets over kadaver search /kadaver recovery etc te vinden, behalve jou reacties hier en 1 particuliere website. Als het vaktaal is had ik het eigenlijk wel op meer plaatsen verwacht? 8) maar zal m onthouden dan weet ik de volgende keer wat er mee bedoelt wordt!
Kadaver-berging is de samenstel van technieken om met zoveel behoud van bewijslast, het bergen van een stoffelijke overschot. Echter voor nabestaanden zal je dat anders noemen..
Ik was in de veronderstelling, uit eerdere berichtgeving dat er een paar uur tussen zat, tussen het plaats vinden van het incident en alarmeren van het uitrukken van de hulpdiensten. waardoor ik me afvroeg waarom er met zoveel materieel en manschappen werd gezocht.. Echter bij het natrekken van informatie bleek, dat er direct is gealarmeerd en ook direct een response is geweest..
Ik snap echter niet waarom voor kadaver-search en berging er een grip 1 afgekondigd moest worden.. Maar ik zal het eens navragen bij de brandweer..
Ik kom vooralsnog alleen de door jouw gebruikte vaktaal tegen in combinatie met zoekhonden. Niet in combinatie met brandweerduikers etc.
Zoek dan eens op PSD (Public Safety Divers)..Ja, maar ik heb het over Nederland en Nederlandse brandweerduikers. En die gebruiken jouw vaktaal niet.
Zal even iets vertellen over het trainingsprogramma van de komende maand.. Deze was al een half jaar geleden in kaart gebracht.. Dus voor het betreffende incident..
Het zoeken van drenkelingen en/of lichamen volgende maand uitgebreid aan de beurt.. We brengen gelijktijdig de stroming van de IJssel in kaart..
Inmiddels weten we dat iemand bij Zwolle van de IJsselbug afspringt, en die blijft onder, dat we die een paar kilometer stroomafwaarts tegenkomen in een keerwater..
Zo zijn er in de IJssel plekken, dat wanneer je op punt a te water raakt, dat je binnen een uur met meer dan 70% kans op punt B uitkomt.
We proberen dat te simuleren met een Dat doen we met een pop met positief drijfvermogen, en met een pop met neutraal drijfvermogen (stoffelijke overschotten.), deze informatie word gelegd naast historische informatie.
Nu is de stroming in de IJssel niet elke dag het zelfde. Maar je kan wel rekening houden met bepaalde opstakels in het water en bochten in het water,
De kennis die onze instructeurs hebben opgedaan hierover, word nu dus op deze plekken getoetst, uitgetest en de resultaten worden vastgelegd in een stromingskaart van de IJssel.
De uitrukbemanning van de Chester zal de stroming van die dag moeten lezen, en de met de vergaarde kennis zullen dus snel op de vindplaatsen met 70% kans moeten zijn.
Nu vaart de Chester in 90% van de gevallen stroom opwaarts, dus tijdens het aanvaren van een plaats incident, zullen we dus direct de vindplaatsen met 70% kans moeten aandoen.
tot zover de theorie, we gaan de komende maand dat in kaart brengen, en we zullen dus veelvuldig op de IJssel te zien zijn de komende maand.
Daarnaast worden er wekelijks kleine oefeningen gehouden met zwemmen rond brugpeilers en andere obstakels. En zwem toesten stromend water gehouden.. Dat lekker sportief..
Henk,
Wat heeft Harderwijk ermee te maken?
Dat over het algemeen de brandweer niet zo snel is met een brandweerboot inzet. Niet alleen in die buurt maar overal eigenlijk.Je moet zo lekker doorgaan Henk.De beweringen die jij hier doet slaan helemaal nergens op,en dat weet jij heel erg goed.De opkomsttijden van de duikploegen die jij nu noemt,liggen beduidend lager.Beetje jammer dat jij wederom je op deze manier je onvrede laat blijken. :-\
Ik had ook het voorbeeld brandweer Bunschoten Spakenburg kunnen nemen. Daar ligt ook een afspraak met RB Blaricum dat ze gelijk gealarmeerd worden. De enige kans om ook wat te doen voor de brandweer is RB Blaricum niet te alarmeren, dan ben je na een half uur/drie kwartier ook nog op tijd. Wat wel weer heisa geeft omdat de RB Blaricum op hun achterste benen staat.
Ik had ook de Brandweer Almere kunnen nemen, met de boot in de kazerne, kunnen binnen een half uur op het water ingezet worden als het niet 's morgens tussen 07.00 en 09.00 uur en 's avonds tussen 15.00 en 18.00 uur is want dan staat het potdicht en duurt het wat langer om van de kazerne naar de haven te rijden.
Ik had dus ook Gooi- en Vechtstreek kunnen nemen, bij een inzet in het ons omringende gebied moet de duikploeg uit Hilversum komen. Duurt ongeveer drie kwartier.
Brandweer kan nu nog geen adequate hulp verlenen op het water -en zeker niet op de IJssel- zo ver zijn ze nog lang niet. Daarvoor heb je toch echt de KNRM, de reddingsbrigades (en verwanten ;) ) en bergers bij nodig.
Henk
dit is allemaal heel leuk maar op de ijssel zijn de proffesionele hulpverleners er sneller dan jullie, en welke meldkamer gaat jullie allarmeren? Als de brandweer er is zijn er toch al genoeg hulpverleners?
Even geduld en je alles zal je duidelijk worden.. :-DIs er al nieuws? Het "even geduld" duurt nu al vanaf begin december 2006 (de start van de topic). En we zijn nu toch echt benieuwd.....
Al weer een Opening is het operationeel zijn,Hoor jullie nauwlijks op mijn scannertje..
dus ik begrijp dat jullie nog niet operaioneel zijn,Nee, we zijn nog niet operationeel, in de definitie van dit forum..
ik heb mn attene op ong 6 meter hoog staan in Urk.
kan het Yssel/Ketelmeer goed pakken maar hoor jullie nooit
hebben jullie een vaste oefenavond en waar is de ligplaats
dan kan ik mischien eens spotten...
Als het station operationeel is, kunnen ze meteen goed aan de bak. Ik hoor regelmatig oproepen voor de beide meren, en tot nu toe laat hulp vaak op zich wachten. Als je daar in het water beland, of je boot maakt water dan heb je echt een probleem.
Urk is eigenlijk te ver weg.Toch is Elburg als ligplaats dan ook geen oplossing, want dat is nog verder weg. Kampen is al beter, maar ook dan moet je rekenen op een kwartier varen. Eigenlijk qua redden een beetje een verdom hoekje. Ik zou een boot in Kampersluis neerleggen.
Henk
Om sommige delen is daar nog drijfzand, en vergt nog wat extra uitrusting en toerusting, die niet regulier beschikbaar is..
Verder zijn er een aantal objecten, waar we op moeten trainen.
al nieuws te melden over de inzet van reddingstation Kampen ??? ???
Het initiatief van december 2006 is zonder meer goed te noemen, maar als er 2,5 jaar later nog niets concreets is gebeurd, moet je dan eigenlijk niet concluderen dat het initiatief geflopt is, ondanks alle goede wil van de vrijwilligers van MR? Blijkbaar hechten de beoogde hulpverleningspartners (brandweer, KNRM, gemeente Kampen) weinig waarde aan dit initiatief.
Hoi, ik ben maar een leek maar ik als ik zo dit onderwerp teruglees zijn jul lie al 3 jaar bezig en is dit denk ik een uitgelezen kan om pro actief je te laten zien. Ik denk niet dat degenen die nu de leiding hebben jullie contactgegevens aan boord hebben.
Je schrijft zelf ook in 2006 ; Maar met alle respect.. Stichting MedicalRescue.NL is wat anders dan de vereniging Reddingsbrigade Zwolle.. We hebben een ander aanpak, andere stijl en een andere uitstraling en waarschijnlijk andere contacten.. Dus we gaan het duidelijk anders doen dan dan bijvoorbeeld een RBZ.. En ja we zullen ons ook nog moeten bewijzen. ? En dat kunnen we pas achteraf..
Tot ongeveer een uur na het te water gaan kun je nog spreken van een redden, daarna zou je het bergen moeten noemen.Ja, we leggen de lat hoog, maar niet onrealistisch, we hebben wel wat pech gehad, waardoor er financieel beperkingen..
Voordeel van de voorzichtige opzet zoals Rescue die kiest is wel dat je niet in iemands vaarwater zit, je ontmoet minder tegenstand zolang je geen praktische inzet pleegt. Zelfs de KNRM heeft indertijd moeten vechten voor een plek in Harderwijk. Het werd daardoor dan uiteindelijk ook Elburg, met niet onverdienstelijke hulp van een particulier.
Medical Rescue legt de lat heel hoog en dat maakt een start niet makkelijker. Ik denk dat juist door die hoge lat en kunde er partijen zullen zijn die minder opgeleid zijn en ben bang dat tegen de tijd dat Peters club echt zal operationeel zijn, hij al zijn communicatieve vaardigheden nodig zal hebben om zijn plaats in de hulpverlening te verdienen cq te behouden.
Henk
Het oogt alsof peter het een en anderrheeft geleerd vanuit het verleden door eerst het een en ander voor elkaar te hebben voordat je de publiciteit opzoekt, dat klinkt erg verstandig. Hiernaast heeft Kampen het voordeel dat er weinig hulpverleners te water in de buurt zijn waardoor er mogelijkheden zijn. Tijd zal het leren of het financiele plaatje rond komt.
9910001
Volgens mij is daar de brandweer, de politie te water en de Orca behoorlijk aktief. Zit daar niet ook al een reddingsbrigade van Willem van de Kooi?
Soms kan het ook "politiek"handig zijn je gezicht te laten zien, dat is meer wat ik bedoelde.We zijn redelijk zichtbaar voor diverse activeiten.. En we presenteren ons regelmatig in ons inzetgebied, voor demonstraties, evenementen en trainingen.. en we beantwoorden vele vragen en we krijgen langzaam wat Wind in de rug in plaats van tegenwind.
Ben benieuwd hoe het er voor staat in Kampen...
Vind het een moeilijk maar zinnig project. Gaan jullie je aansluiten bij de KNBRD?
Aansluiting bij de KNBRD word tegengehouden door Reddingsbrigade Zwolle, en de vorige KNBRD voorzitter wil niet met ons praten.. Hoe dat met het huidige bestuur zit weet ik niet.. Misschien dat mensen het vreemd vinden dat we andere technieken en andere persoonlijke beschermingsmiddelen gebruiken, of dat ze een van de huidige bestuursleden, niet aardig vinden.. Ik weet het niet..
We zijn alleen voorzichtig met communiceren geworden, omdat er mensen zijn, die het leuk vinden om het ons zo moeilijk mogelijk te maken.. Van de mensen die er toedoen, krijgen we steeds vaker groen licht...
Vraag me af waarom jullie je zo primair op medische hulpverlening richten. Als je je gebied vergelijkt met omliggende stations zie je dat het meestal om vaartuigen in problemen gaat, niet vaak om gewonden. Dat eerste eist ook expertise. Zou je niet beter als doel kunnen stellen: hulp op het water zoals de watersporter dat ook op de andere randmeren kan verwachten? Dan bereik je al heel wat. Kun je altijd uitbreiden met medische expertise maar dan zou je bij de veiligheidsregio wel opgetrokken wenkbrouwen kunnen wekken.
Beste, volgens mij gaat de Kustwacht niet alarmeren want jullie werkgebied is geen SAR gebied.
Beste, volgens mij gaat de Kustwacht niet alarmeren want jullie werkgebied is geen SAR gebied.
Dat is natuurlijkm niet waar. De randmeren zijn SAR gebied. Daarom heeft de KNRM ook stations in Huizen en Elburg geopend. En coordineren ze alle eenheden daar.
jullie richten je op vossemeer en ketelmeer? Dat is Sargebied waar nu ook KNRM heen gaat, al duurt dat lang. Zelfs naar het zwarte meer wordt knrm Urk gestuurd.
Of de kustwacht deze eenheid gaat alermeren hangt van andere dingen af. Daarop zou ik willen zeggen: Zorg dat je hulp verleent zoals de KNRM. Geen specialisatie. gewoon een boot met all round personeel en een betrouwbare bezetting. Voor zover ik weet lig je dan in niemands vaarwater want de knrm zit daar mijlenver vandaan. Of zitten daar 24/h bergers?
Daar komt nog bij dat er een kans bestaat dat anderen in het gat springen wat maar voortduurt. Het zou mij niets verbazen als er eerdaags een KNRM station in het leven geroepen zou worden ter dekking van deze regio. Bovendien is daar ook nog een reddingsbrigade uit Biddinghuizen, die wel is waar haar acties niet op de marifoon meldt, maar wel een soort van meedoet.
tja, over de exacte inhoud en de stappen die we nog moeten doen, communiceren we alleen intern en met de toekomstige partners en opdrachtgevers en niet via dit forum..
Daar komt nog bij dat er een kans bestaat dat anderen in het gat springen wat maar voortduurt. Het zou mij niets verbazen als er eerdaags een KNRM station in het leven geroepen zou worden ter dekking van deze regio. Bovendien is daar ook nog een reddingsbrigade uit Biddinghuizen, die wel is waar haar acties niet op de marifoon meldt, maar wel een soort van meedoet.
Henk
Niet helemaal waar henk , dat hangt er vanaf met wie er samengewerkt moet worden en van wie de melding binnen komt AC en of KWC.
Dus als de melding van het RAC komt, melden jullie je niet in op de marifoon. Merkwaardige opstelling. Gelukkg doen ze dat hier wel goed.
Henk
Nee maar geen zin in, bergers die overal op af komen stuiven uit elke plaats omdat de melding via de marifoon moet gebeuren.
Voorbeeld: melding c2000 : zeilbootje in nood,wij varen uit en al een tijd ter,plaatse komt een boot uit huizen ook nog ter plaatse.Na gevraagd bij Kwc,er was geen melding binnen gekomen,anders was elburg ook wel gaan varen.Dus wie bij ons is geweest geen idee
Jammer van de brandstof en de tijd Maar wij redden ons heus wel op zo'n incident.Maar als dit zo doorgaat wordt het nog leuk:
p2000 melding en iedereen komt aanstuiven,misschien wel iemand uit ameland. we laten ons verrassen.
Scrambe, waar ben jij precies van? Om het beter te kunnen volgen? Waar Henk bij hoort wijst wat meer voor zich merk ik ;)reddngsbrigade
reddngsbrigade- Biddinghuizen
- BiddinghuizenWas jij dan die ongelukkige die voor niets op de c2000 melding was afgestoven, voor een zeilbootje met motorproblemen op het wolderwijd?
sorry henk, zie de nieuwe samij regeling 6.0(incident bestrijdingsplan ijsselmeer gebied
Als jij steeds henk met zijn voornaam aanspreekt... zou het dan niet netjes zijn om ook jouw naam neer te zetten... ::) ::)volgens mij kan hij zien dat er scrambel staat,of is dat niet genoeg.
Iedereen vaartuig verplicht AIS dat scheelt al een hoop onduidelijkheid. ;)
Kees 8)
Een kleine aanvulling..
Voor ons is het contract met de opdrachtgever(s) bepalend voor onze dienstverlening..
In het contract staat voor welke diensten we uitrukken en door wie we op welke wijze gealameerd worden, en hoe onze response daar op is en ook hoe de kosten van de dienstverlening worden betaald.
Wie betaald die bepaald... Dat gaat principe dus ook gelden voor het project Reddingstation aan de IJssel...
Daarnaast zijn er dienstverleningen die niet rechtstreeks onder het contract vallen en daarvan houden we de richtlijnen van SAMIJ en KWC aan..
Moet wel zeggen dat dit me verbaasd. In de reddingsstation-vorm (dus niet als je ergens voor ehbo-diensten gevraagd bent) heb je toch gen opdrachtgever? Voor alle hulp binnen SAR gebied is toch geen opdrachtgever? Bij de aanvaring-brand situatie waar we het nu over hebben is het al helemaal niet van toepassing lijkt me.
Verder de OSC, KWC en OVD functie, behoort denk ik niet over het onderwerp Reddingstation aan de IJssel.... Misschien iets voor een apart topic ?Your wish is granted ;)
als ik het goed begrijp moet de kustwacht eerts een contract met reddingsstation kampen sluiten voor ze SAR gaan uitvoeren,dus ook betalen moet hiervoor,dan kiest de KUWA toch voor de BRW en/of KNRM want die zijn gratis voor hun
gr Cees >:( :( :( :( :( :( :( :(
als ik het goed begrijp moet de kustwacht eerts een contract met reddingsstation kampen sluiten voor ze SAR gaan uitvoeren,dus ook betalen moet hiervoor,dan kiest de KUWA toch voor de BRW en/of KNRM want die zijn gratis voor hun
gr Cees >:( :( :( :( :( :( :( :(
Het gaat om mensen die uit de voeten kunnen op plekken waar de gemiddelde hulpverlener de handen radeloos in de lucht steekt. Op het water, in kleine ruimtes, op hoogtes en (steile) hellingen.
Bron: www.destentor.nl (http://www.destentor.nl)
Kampen 'hotspot' redderseen prestatiecontract met de gemeente afsluiten, terwijl de gmeente zelf fors in de brandweer investeerd. Jaja dream on
door Gerald Meijer. woensdag 21 oktober 2009 | 07:00
Tekstgrootte
KAMPEN - De veiligheid van waterrecreanten op de IJssel, het Vossemeer, Zwartemeer en Ketelmeer moet vanaf komend jaar een stuk verbeterd zijn.
Stichting Medical Rescue wil vanaf Pasen een volledig operationele Reddingsbrigade in de vaart hebben. Met Kampen als uitvalsbasis.
Kampenaar Peter Adema is een van de grondleggers van de stichting. Die levert bij risicovolle evenementen vrijwilligers. Het gaat om mensen die uit de voeten kunnen op plekken waar de gemiddelde hulpverlener de handen radeloos in de lucht steekt. Op het water, in kleine ruimtes, op hoogtes en (steile) hellingen.
Adema is in gesprek met diverse partijen die actief zijn op Zuiderzeehaven. De Kampenaar wil op het natte bedrijventerrein de uitvalsbasis hebben van Reddingsstation Kampen. De hulpverleners moeten bij een alarm-melding binnen tien minuten op het water zijn. Adema heeft een ton nodig om de brigade volledig operationeel te zijn. Het geld moet van donaties komen, maar niet van subsidies van de gemeente Kampen. "We willen wel graag een prestatiecontract met de gemeente afsluiten."
Bron: www.destentor.nl (http://www.destentor.nl)
Kampen 'hotspot' reddersWat zijn de situatie's waar bij de gemiddelde hulpverleners de handen radeloos in de luchtsteken?
door Gerald Meijer. woensdag 21 oktober 2009 | 07:00
Tekstgrootte
KAMPEN - De veiligheid van waterrecreanten op de IJssel, het Vossemeer, Zwartemeer en Ketelmeer moet vanaf komend jaar een stuk verbeterd zijn.
Stichting Medical Rescue wil vanaf Pasen een volledig operationele Reddingsbrigade in de vaart hebben. Met Kampen als uitvalsbasis.
Kampenaar Peter Adema is een van de grondleggers van de stichting. Die levert bij risicovolle evenementen vrijwilligers. Het gaat om mensen die uit de voeten kunnen op plekken waar de gemiddelde hulpverlener de handen radeloos in de lucht steekt. Op het water, in kleine ruimtes, op hoogtes en (steile) hellingen.
Bron: www.destentor.nl (http://www.destentor.nl)
Het gaat om mensen die uit de voeten kunnen op plekken waar de gemiddelde hulpverlener de handen radeloos in de lucht steekt. Op het water, in kleine ruimtes, op hoogtes en (steile) hellingen.
Kampen 'hotspot' reddersik denk da wij nu een nieuw protocol gaan krijgen namelijk: onwelwording op het toilet(kleine ruimte) ---------- ga met je handen in de lucht staan( wij zij de gemiddelde hulpverleners) -------------- en bel Peter Adema en de redding is nabij( want dat beweerd hij in de krant) O0 O0 O0
door Gerald Meijer. woensdag 21 oktober 2009 | 07:00
Tekstgrootte
KAMPEN - De veiligheid van waterrecreanten op de IJssel, het Vossemeer, Zwartemeer en Ketelmeer moet vanaf komend jaar een stuk verbeterd zijn.
Stichting Medical Rescue wil vanaf Pasen een volledig operationele Reddingsbrigade in de vaart hebben. Met Kampen als uitvalsbasis.
Kampenaar Peter Adema is een van de grondleggers van de stichting. Die levert bij risicovolle evenementen vrijwilligers. Het gaat om mensen die uit de voeten kunnen op plekken waar de gemiddelde hulpverlener de handen radeloos in de lucht steekt. Op het water, in kleine ruimtes, op hoogtes en (steile) hellingen.
Adema is in gesprek met diverse partijen die actief zijn op Zuiderzeehaven. De Kampenaar wil op het natte bedrijventerrein de uitvalsbasis hebben van Reddingsstation Kampen. De hulpverleners moeten bij een alarm-melding binnen tien minuten op het water zijn. Adema heeft een ton nodig om de brigade volledig operationeel te zijn. Het geld moet van donaties komen, maar niet van subsidies van de gemeente Kampen. "We willen wel graag een prestatiecontract met de gemeente afsluiten."
Bron: www.destentor.nl (http://www.destentor.nl)
Ik begrijp het nu ook niet meer, men zegt naar buiten te komen als er concreet nieuws en niet onbelangrijk men er klaar voor is omdat dit in het verleden niet goed is gegaan. Ik ben benieuwd hoe die Ton is opgebouwd moet dat voor de start opgehoest worden vergeet het dan maar dan word dit een hele lange topic en kijken we 2012 nog steeds terug naar pogingen iets van de grond te krijgen.
Overigens ben ik ook benieuwd naar het verschil met de gemiddelde hulpverlener.......
Wat een knappe manier om te zeggen "wat zijn die lui stom bezig"...
Henk
Tja, zo kun je het ook zien natuurlijk. Maar ik ben wel benieuwd naar de mening van Peter. Tussen alle engelse termen door kan best wel wat nuttigs staan, lijkt me, aangezien Peter op de meeste zaken reageert. Blijft natuurlijk de vraag of ik er iets aan zal hebben en er iets mee ga doen. ::)
Groeten,
Mark
[zojuist nog swift water in de WC waargenomen na het doorspoelen :D]
En blijkbaar snap jij nog steeds niet het verschil tussen droogpak, en een droge overlevingspak. en weet jij niet het verschil tussen offensief en defensief zwemmen, anders maak je niet van dit soort opmerkingen..
Komt nog bij dat ik nog steeds mijn twijfels heb over de daadwerkelijke bijdrage aan de hulpverlening in de praktijk van deze club. Ik krijg steeds het gevoel van de beste stuurlui in opleiding die al jaren aan de wal staan en ons vetrellen wat we allemaal verkeerd doen en voor slechte spullen we toch hebben.
"Goh, wat leuk. Ben benieuwd naar jullie configratie, hebben jullie misschien een fotootje ervan?" Om er vervolgens geen spaan van heel te laten waarna heel voorspelbaar het eigen superieure setje als hoe het wel moet omhoog gehouden wordt... En deze geschiedenis herhaalt zich steeds tot in den treure. De volgende keer bedenk je je wel twee keer eer je wat zegt of laat zien... Goed voor het forum hoor!
Henk
8) Heren, ;D
wat een negativiteit. Misschien was het juist wel de bedoeling om in een "beschermde" omgeving een zelf-leerende instructie te geven en de redders door het, toch niet al te dikke ijs, te laten zakken. Want ook daar kan je van leren.
RR (want ook van fouten kan je leren)
Je doet me te veel eer.. Ik heb de SOLAS en NFPA en NEN/EN Normen niet geschreven hoor.. Zowel SOLAS, NFPA en NEN/EN normen maken onderscheid naar type droogpakken en verschillende toepassingen..
En blijkbaar snap jij nog steeds niet het verschil tussen droogpak, en een droge overlevingspak. en weet jij niet het verschil tussen offensief en defensief zwemmen, anders maak je niet van dit soort opmerkingen..
Het ging niet over verschillende type droogpakken, maar je beticht ons er van dat wat wij hebben geen droogpak is en maar een droge overlevingspak en dat ik dat niet snap.
Ik zit zelf ook te kijken naar een polyester trilaminaat pak van bijv. Aquatek (http://www.aquatekdrysuits.co.uk/) wat i.v.m. de kosten meerdere doelen zal moeten dienen, te weten hoofdzakelijk vanaf Pasen tot oktober als fast respons pak op de RWC maar ook als duikpak. Sowieso zullen knieën en zitvlak verstevigd moeten zijn maar de dikte van het materiaal zal niet teveel in de bewegingen moeten belemmeren omdat men mogelijk als redder te water moet om een drenkeling te stabiliseren. aangelaste laarzen of sokken? 't is allemaal nog niet eenvoudig.
Kees 8)
Wanneer wordt het reddingstation aan de IJssel 24/7 operationeel? ::)
Wanneer wordt het reddingstation aan de IJssel 24/7 operationeel? ::)
Ooh jullie plagen een beetje :o
Prima, jullie hebben weer voer voor een persoonlijke aanval op ondergetekende..Het is volgens mij geen persoonlijke aanval. Het gaat m.i. over de inhoud, die je zelf iedere keer naar voren brengt.
Misschien kunnen we het over de inhoud hebben ?...
Het is volgens mij geen persoonlijke aanval. Het gaat m.i. over de inhoud, die je zelf iedere keer naar voren brengt.
Nu specifiek was het naar aanleiding van een "vraag naar de bekende weg" van 1 van de 2 niet-beste vrienden van Rescue.
Met mijn "plagen" hintte ik ook al een beetje naar twijfel over de oprechtheid. (Niet te zwaar opvatten doruz)
OK: inhoudelijk gaat Medical Rescue hoop ik komend jaar meer voorstellen op het gebied van SAR hulpverlening. Dat zou een welkome aanvulling zijn op de in mijn ogen zeer gebrekkige hulpverlening in het gebied waar ze zich gaan inzetten. Zeker als je het vergelijkt met Randmeren verderop is de verhouding nogal scheef.
Dat is geen persoonlijke aanval, die zou ik anders formuleren... Ik zeg de dingen altijd rechtstreeks.
Henk
Er worden aan ons eisen gesteld, die met vrijwilligers bijna niet te doen zijn.
Ik denk dat gemeente kampen redelijk goed is voorbereid bij waterongevallen, een knappe boot wleke ingezet kan worden bij waterincidenten en op grotere afstand ondersteuning hierin. Nu weet ik niet hoe de geoefenheid is van de brandweer met deze boot en hoe snel deze in het water kan liggen, maar je moet volgens mij een goede organisatie neer zetten wil je dit over kunnen nemen.
Wat zijn dan de eisen die het zo bijzonder maken voor jullie vrijwilligers? ::) ::)
Nee, maar ik denk dat het wat lastiger word om de ontbrekende 30000 Euro binnen te halen voor deze club met dit soort ontwikkelingen.
Vraag ik me af. RWS doet geen 24u dekking, richt zich ook na deze ontwikkeling niet op noodhulpverlening. er liggen op meer plaatsen RWS schepen en RIBs. Liggen er nooit bij hv en zeker niet eerder dan RB KNRM.
Wat zijn dan de eisen die het zo bijzonder maken voor jullie vrijwilligers? ::) ::)DORUZ
DORUZ
ik ben bang dat je hier geen antwoord op zal krijgen O0 O0 O0
Het zijn geen eisen aan de vrijwilligers, maar het zijn bepaalde eisen aan de organisatie, waarvoor je eigenlijk minimaal 2x een full-time betaalde kracht zou moeten inzetten in plaats dat je dat met vrijwilligers kan oplossen.. en dat past nu niet in de begroting.
Maar goed, ik kan niet voor de muziek uitlopen.
Volgens mij heeft de knrm bij de grote boten een beroepsschipper voor het onderhoud, hiernaast wat kantoor personeel.Dit staat niet tot verhouding met een klein station aan de ijssel waar 2 fte nodig moet zijn.
9910001
Beroeps schippers bij de KNRM zijn er maar 10 volgens mij en dan alleen op de Arie Vissers die allen aan zee gestationeerd zijn.
Hoe doen al die andere ,wel of niet aan aan de KNRM stations, het dan zonder 2 'beroeps' krachten? ::)
Volgens mij doet Henk het ook zonder beroeps krachten?
(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsmr-hrd-kpw-nw01.no-ip.info%2Fsmr-images%2Fsmr-media20061222002-debrug.jpg&hash=9dcec87dd185f62643bc0553424148c1)
Nou heb ik mischien een stomme vraag hoor, maar is er nou al daadwerkelijk een reddingsstation Kampen/Aan de IJssel, of niet?, en valt dit gebied niet onder een bepaalde reddingsbrigade of andere instantie?
is dit niet een bodemloze discussie aan het worden ik sprak iemand bij een berger uit Urk die ligt een grote Boot met extra pompen neer op Urk voor camaliteiten in de regio, hij wist ook te vertellen dat de kustwacht en de knrm speciale mensen zijn aan het opleiden die in SAR zaken voor de kustwacht als vertegewoordiger gaan zitten (dit kunnen knrm ers zijn)dus de vorming van vr en de nieuwe samij heeft al een duidelijke koers uitgezet richting de toekomst. en daar past Kampen niet in lijkt het ! ??? ??? ??? ???
ik sprak iemand bij een berger uit Urk die ligt een grote Boot met extra pompen neer op Urk voor camaliteiten in de regio, hij wist ook te vertellen dat de kustwacht en de knrm speciale mensen zijn aan het opleiden die in SAR zaken voor de kustwacht als vertegewoordiger gaan zitten (dit kunnen knrm ers zijn)dus de vorming van vr en de nieuwe samij heeft al een duidelijke koers uitgezet richting de toekomst. en daar past Kampen niet in lijkt het ! ??? ??? ??? ???
Op de ijssel is de knrm niet aanwezig maar is er denk ik ook minder noodzzak, er is wel ruimte in kampen voor een station omdat het ketelmeer en en zwartemeer wel op een geruime tijd lvaren ligt vanaf urk. Verder is dit water ook onder veiligheidsregio flevoland en niet onder ijsselland. Er is wel meerwaarde voor een reddingboot in kampen maar hoe dit invulling moet krijgen zou ik niet weten.
9910001
En al eerder genoemd door mij in dit topic: Brandweer Kampen heeft zelf ook een aardige boot met bemanning die 24/7 inzetbaar is en juist ook trainen op het werken op de IJssel...Dat bedoel ik dus maar. Ik werk zelf in Kampen en weet zeker dat deze boot niet veel inzetten heeft. Dus was het bij mij de vraag wat is de meerwaarde van een reddingstation aan de ijssel. De brandweer heeft hier een belangrijke taak in. Deze zijn 24/7 in de week inzetbaar. Peter heeft een paar jaar geleden hoog van de toren geblazen, maar valt nu wel in een diep gat. Helaas moet ik constatren dat hij niet inhoudelijk op vragen ingaat die hem hier op het forum gesteld worden, maar omzeild de vragen op een slinkse wijze. Ik begrijp niet waarom hij dit doet, misschien kan hij hier wel antwoord opgeven. Ik heb het vermoeden dat hij niet met zijn billen bloot durft te gaan , en toe te geven dat dit toch wel heel erg hoog gegrepen is.
(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.brandweerkampen.net%2Fimages%2Fmaterieel%2F6801.jpg&hash=3d0bf08ba8c96defaa1d5428d9c0ebfd)
sorry ambukampen, naar mijn mening is de meerwaarde van een reddingsstation in die regio op dit forum wel degelijk onderbouwd. Anderen en ik hebben al vaak aangegeven dat in de praktijk in het gebied nog steeds vaak KNRM Urk gaat varen en (zie rapporten op knrm.nl) onacceptabel laat aankomen. Vaak lees je dan niets over brandweerinzet.
Dit is een vrij groot korps met 10 beroeps en 70 vrijwilligers, dus die zouden er zeker net zo snel moeten kunnen zijn als KNRM Urk.
Ik vraag me af of het kleine aantal inzetten van de brandweer niet te danken is aan bestuurlijke issues als gebiedsbegrenzing of via welke schijven de de alarmering verloopt....??
Bijvoorbeeld: misschien is het een keus van de gemeente Kampen om niet buiten de gemeentegrenzen operationeel te willen zijn? Of de Kustwacht weet niet dat deze boot inzetbaar is en geeft meldingen in die regio niet door aan de regionale meldkamer, waardoor de brandweer niet opgeroepen wordt?
Ik denk ook wel dat het gebied gebaat zou zijn bij een reddingsstation, maar ik kan de gemeente heel goed begrijpen dat zij dit niet gaan betalen als zij jaarlijks al een flink bedrag kwijt zijn aan een volledig operationele brandweer(hulp)boot! 8)
Wellicht dat peter het bij de Regio probeert in plaats van de gemeente Kampen ?
Kan ik me niet voorstellen...Nou wees maar niet bang, bij de "regio "kennen ze hem ook wel.................. ;)
Volgens mij kennen ze hem niet eens.... Op zich wel verwonderlijk, want de de hulpverleners 'op de werkvloer' kennen Peter vaak wel...
Groeten,
Mark
Daar heb je gelijk in dat da brandweer dan een goede vervanger zou zijn mede omdat het materiaal er ook al is.
Andere doelen die we hebben met dit reddingsstation is dat dit reddingstation niet alleen een operationele uitruk taak heeft, maar gelijktijdig ook een soort testlab voor waterrescue technieken moet worden. Waarin we diverse methoden en technieken uit verschillende disciplines toepassen op bijvoorbeeld river-rescue.
Het aardige van die ligplaats en de omgeving dat we heel verschillende typen water in de omgeving hebben.
De IJssel is echt wat anders, dan het veluwemeer en vergt andere technieken. We hebben de techniek ontwikkeld om multi-traumapatienten volledig geimmobiliseerd uit het water te halen en we willen dat soort zaken in de toekomst blijven doen. Een voorbeeldje is om in de in de toekomst ook technieken ontwikkelen om redding te leveren voor de vele windmolen(eilandjes) en electriciteitsmasten. Dus combinatie van water en hoogte redding.
Het aardige is dat naast mensen die ervaring op het grote water hebben ook mensen hebben die duiken en mensen hebben die echt swiftwater ervaring hebben.
We hopen binnenkort over nieuwe droogpakken te beschikken, waarin je niet alleen kan drijven maar ook echt agressief kan zwemmen. Door die in verschillende omstandigheden te testen weten we ook in hoeverre ze breder te gebruiken zijn.
We hebben inmiddels ervaren dat een rescuevest veel beter werkt, als je in de IJssel moet zwemmen dan een inflatable reddingsvest..
Er is nog zoveel te ontwikkelen op dit gebied.. dat we daarin nog heel veel werk hebben voor de komende jaren..
Het is verdacht stil rond river rescue,hoogte rescue,multi traumapatienten,swiftwater en agressief zwemmen bla bla.
Of is het redding station aan de IJssel gewoon een slechte 1 april grap? ;D ;)
Joost, jij schetst de situatie van voor het convenant. Nu hebben alle gemeentes rond het ijsselmeer en de Randmeren zich geconformeerd aan de KNRM en de kustwacht. De KNRM is volgens de SAMIJ verantwoordelijk voor het redden op het water (SAR), reden waarom de kustwacht geen brandweerbootjes zal alarmeren, hoogstens zal ze het RAC op de hoogte stellen, maar een KNRM zal altijd worden gealarmeerd...
Henk
Het bestuur van Stichting MedicalRescue.NL heeft gekozen om de opening van Reddingstation Kampen niet gelijktijdig te laten vallen met Sail Kampen. Stichting MedicalRescue.NL moet veel geld meenemen om prachtige demonstraties te organiseren tijdens Sail Kampenwat een onsamen hangend verhaal lees ik hier.
Hoewel we al sinds augustus 2009 met de organisatie Sail Kampen bezig zijn, komen de afgelopen maanden in eens aanvullende eisen uit de lucht vallen, waarbij Stichting MedicalRescue.NL waardoor het bestuur heeft gekozen, de kosten niet aan Sail Kampen te spanderen, maar gewoon te investeren in hun vrijwilligers..
Ik moet zeggen, dat ik het besluit van ons bestuur respecteer en begrijp, maar ik vind persoonlijk dat dit wel een gemiste kans is en een terleurstelling voor mij persoonlijk en de vrijwilligers die voor spectaculaire demo's hebben getraind.
Een troost voor onze vrijwilligers is dat we in de komende periode nog een paar extra mogelijkheden hebben, om de demonstaties te geven tijdens de presentatie van een nieuw operationeel onderdeel van onze organisatie.. Hierover later meer..
wat een onsamen hangend verhaal lees ik hier.
SMR moet veel geld mee nemen om spectaculaire demonstraties te geven tijdens sail.
Ik lees hier echter in de programmering, die te vinden is op "www.sailkampen.nl", helemaal niets over demonstraties van SMR.
Dus volgens mij geven jullie geen demonstraties ism Sail Kampen.
En dan gaan je vertellen dat de opening niet gelijktijdig gaat met Sail kampen, ivm het financieel plaatje. Dit is volgens mij larie koek. Vertel nu gewoon eens waarom er geen station komt in Kampen. 8)
Ik heb over demonstraties tijdens Sail hele andere informatie gekregen, en daar komen demonstraties van SMR niet in voor. :-X
Ik krijg weer het gevoel van heel veel BLABLABLA en er wordt weer flink gezogen aan de dikke duim.
Tjonge wat kan jij jezelf voor gek houden zeg. O0
:)
Hoewel we al sinds augustus 2009 met de organisatie Sail Kampen bezig zijn, komen de afgelopen maanden in eens aanvullende eisen uit de lucht vallen, waarbij Stichting MedicalRescue.NL waardoor het bestuur heeft gekozen, de kosten niet aan Sail Kampen te spanderen, maar gewoon te investeren in hun vrijwilligers..
Mag ik even het volgende onder je aandacht brengen:
Je leest het als bla bla, maar als je goed had gelezen staat daar dat ze niet meedoen aan Sail Kampen, wat dan weer kloppend maakt dat je daar niets over leest in het programma. Ik vind het prima dat je iemand op zijn woorden probeert hard aan te pakken, maar in dit geval lees je iets niet goed en blaast daarna op grond van verkeerd gelezen tekst wel erg hard van de toren.
Ik heb mijn twijfels over de haalbaarheid van een station SMR in Kampen, en Peter heeft ook soms een Jehova achtige wijze waarop hij zijn ideën aan ons probeert op te dringen, maar de manier waarop jij ten strijde trekt, daar spreekt bijna haat uit, en dat vind ik een beetje eng voor iemand die in de hulpverlening zit...
Henk
Als ik lees welke eisen Peter stelt aan opleidingen en trainingen van zijn personeel, kan ik me niet voorstellen dat hij niet aan de eisen van de organisatie van Sail Kampen kan voldoen.en het rare daar aan is dat het rode Kruis wel aan die eisen kan voldoen want die gaan de EHBO daar verzorgen !!!!!! ;) Nou schiet mij dus maar lek, maar ik snap het hele verhaal niet meer!!!!!! ??? ???
en het rare daar aan is dat het rode Kruis wel aan die eisen kan voldoen want die gaan de EHBO daar verzorgen !!!!!! ;) Nou schiet mij dus maar lek, maar ik snap het hele verhaal niet meer!!!!!! ??? ???
~waardoor het bestuur heeft gekozen, de kosten niet aan Sail Kampen te spanderen, maar gewoon te investeren in hun vrijwilligers..
Precies Henk,Duidelijk.....
Het gaat gewoon om geld.. We gaan niet betalen voor enorm dure standruimte, om ergens vier dagen achter een "dure" demonstraties te mogen geven.. Brandstof van de boten, klimtoren, verbruik en slijtage materieel en materiaal, vier dagen catering van je vrijwilligers, elke dag inzet van 8 tot 12 vrijwilligers, extra flyers, bewaking voor de stand/tent gedurende 4 dagen..
De organisatie van Sail wil liever een hoge opbrengst, van de standruimten, dan dat ze een maatschappelijke betrokken organisatie een beetje ruimte te geven en nog zeer aantrekkelijke demonstraties te geven..
Volgens Adema komen meldingen voor uitrukken straks onder meer bij de kustwacht vandaan.
Over hoeveel meldingen op jaarbasis hebben we het eigenlijk? (om een beeld te vormen van het mogelijke aantal inzetten op jaarbasis), lijkt me nu vanuit p2000 monitor aardig te achterhalen, maar misschien heeft iemand dit al is bekeken?
Nou dat is een dappere uitspraak! Ten eerste valt Kampen niet onder het kustwacht gebied en ten tweede gaat de kustwacht niet graag in zee met zelfbenoemde reddingstations.
Mocht het station ooit echt 24/7 gaan draaien zou ik als ik Adema was toch echt proberen om onder de knop van het desbetreffende RAC zien te komen anders gaat er van daadwerkelijk gealarmeerd worden ook al niets terecht komen.
Nee, de meldingen voor uitrukken zullen zeker niet bij de kustwacht vandaan komen, ik denk dat Peter daarover nog geen kontakt over opgnomen heeft.
Het RAC wordt ook moeilijk, want die zien iedere speler als een bedreiging voor hun voortbestaan.
Henk
Is het niet de veiligheidsregio, die daar over gaat? En ze zien echt niet in iedere speler een bedreiging, dat lijkt mij sterk.
Groeten,
Mark
Bel ze maar eens om inlichtingen, die krijg je niet... "dat loopt via de KW" zeggen ze dan. Die ze helemaal niet of pas heel laat inlichten als de zaak al bijna opgelost is. Dat wordt zorgvuldig afgeschermd. Of dat nu is of je een bedreiging vormt of niet, de uitkomst blijft gelijk. En de veiligheidsregio daar doe je zaken mee via het RAC. Als je daar geen gehoor vindt loopt het spoor dood tot de boot van Urk of Elburg bereid is te melden waar ze naar toe onderweg zijn.
[...]
Henk
Dat is goed nieuws voor SMR, maar is er al concreet iets bekend over het reddingstation,nieuwe ligplaats,manier van alarmeren etc?
Ik neem aan dat je het nu over uitvoerende zaken hebt. Het is namelijk prima mogelijk om (op bestuursniveau) een gesprek aan te gaan met de Veiligheidsregio, tenminste met IJsselland. Zie de nieuwsbrief:Ha, weer die oude foto van IVIC 2003 (2?)waar ik met met mijn lelijke hoofd op sta (linker persoon in de boot) ;D
http://www.veiligheidsregio-ijsselland.nl/data/styleit/files/Template_reddingsbrigade_Nederland_stelt_zich_voor.pdf (http://www.veiligheidsregio-ijsselland.nl/data/styleit/files/Template_reddingsbrigade_Nederland_stelt_zich_voor.pdf)
De eerste stap is hier nu gezet. Als er meer nieuws is, dan open ik wel een apart topic.
Groeten,
Mark
En heeft er iemand nog iets gehoord over het reddingstation aan de IJssel? ::)
Jammer Peter, je bent regelmatig online, maar je hebt geen zin om geruchten te te weerspreken? Of is er echt iets aan de hand? ;)