Hulpverleningsforum

Multidisciplinair / Veiligheidsregio / Hulpverlening algemeen => Hulpverlening Algemeen => Topic gestart door: passie op 12 februari 2008, 20:36:10

Titel: Wijziging optische en geluidssignalen
Bericht door: passie op 12 februari 2008, 20:36:10
Hallo,

Voor een ieder die het nog niet wist. Nederland wil wat veranderen m.b.t. optische en geluidssignalen.

Zo hebben ze o.a. bedacht dat de 3 toon gaat vervallen en de frequentie van de 2 toon moet veranderen. Dit laatste vind ik persoonlijk dan weer heel vreemd omdat ik zou zeggen "pak zo iets Europees op" maar helaas, Nederland gaat zelf weer on tour. De fabrikanten zullen dan ook speciaal voor Nederland hun product moeten aanpassen wat natuurlijk weer de nodige kosten (voor ons) met zich mee zal brengen  :-\

Zie;
http://www.lfr.nl/contents/pages/89777/2007-12-20regelingoptischeengeluidssignalen2008141207.pdf
en meer
http://www.lfr.nl/

Gr. Pas
Titel: Re: Wijziging optische en geluidssignalen
Bericht door: Bart S op 12 februari 2008, 21:19:41
Thanks, is erg interessant. De geruchten gingen trouwens al een tijdje.
Titel: Re: Wijziging optische en geluidssignalen
Bericht door: Jerommeke op 12 februari 2008, 23:20:01
Het WigWag / knipper koplampen staat er nu ook in vermeld ;)
Titel: Re: Wijziging optische en geluidssignalen
Bericht door: RAdeR op 13 februari 2008, 08:57:57
Klopt evenals de groene lamp voor commandovoertuigen.

Maar wanneer treed het nu in werking? Als ik het goed begrijp moet het KB nog ondertekend worden.
Titel: Re: Wijziging optische en geluidssignalen
Bericht door: Bozo op 14 februari 2008, 09:35:49
En ook de reddingsbrigades staan in dit document vermeld. Is daar ook eindelijk duidelijkheid over.
Titel: Re: Wijziging optische en geluidssignalen
Bericht door: ACKevin op 14 februari 2008, 09:38:52
en met frequentie bedoelen ze de toonhoogte dan ofzo? steven we nu met de 3 hulpdiensten op 1 gezamelijke toon af dan?
Titel: Re: Wijziging optische en geluidssignalen
Bericht door: Jerommeke op 14 februari 2008, 10:12:57
De bedoeling was dat we inderdaad allemaal overgaan op twee toon. Frequentie bedoelen ze volgens mij inderdaad de toonhoogte of de duur dat een toon duurt
Titel: Re: Wijziging optische en geluidssignalen
Bericht door: Gast op 14 februari 2008, 11:43:52
Owww, Zwaailichtmaker, waar bén je om ons te verlichten!  ;)

Allemaal over op de Duitse manier, allemaal 2-toon, alle balken flitsflits rechts/flitsflits links, lekker saai
Titel: Re: Wijziging optische en geluidssignalen
Bericht door: Jeffrey-Jacobs op 14 februari 2008, 15:03:11
Dus als ik het goed begrijp gaat de Martin Hoorn die nu inmiddels op de nieuwe TS321 (District-oost, Rotterdam-Rijnmond, Kazerne Metaalhof) zit teveel herrie dan gaat maken en dan een andere Hoorn krijgt.?
Titel: Re: Wijziging optische en geluidssignalen
Bericht door: zwaailampmaker op 14 februari 2008, 23:38:11
o.k. palmpie heeft mij even wakker geschud, ben het forum niet vergeten maar lees niet dagelijks meer er is in mijn werksituatie een en ander veranderd, bovendien ben ik nogal druk met de plaatselijke EHBO waar ik o.a. de oefeningen opzet (samen met anderen en de brandweer uiteraard) en de evenementen probeer te bemensen.

zoals een aantal van jullie wisten ben ik een aantal jaren betrokken geweest bij de ontwikkeling van de door Honac toegepaste apperatuur, een aantal produkten zoals sirene en led besturing en bewaking (t.b.v. blackbox) zijn van mijn hand en ook met mijn medewerking/door mij geproduceerd.

Honac is verkocht aan Pon, de firma die de grote aanbesteding heeft verworven, en intern bij Honac (heeft niets met de verkoop aan pon te maken) is besloten dat zij met een ander zaken willen doen, wat ik helaas betreur.

Vanuit deze functie heb ik gesprekken met o.a. ministrie van binnenlandse zaken (zij bregen een advies uit aan verkeer en waterstaat die uiteindelijk de regeling opstelt) gehad en een aantal demonstraties gegeven wat betreft het geluid.
De aangifte van de 375/500 Hz toon evenals de geluidssterkte zijn vanuit het ministerie gekomen en is in later stadium door TNO onderzocht, kan niet anders zeggen dat er goed gewerkt is.

met name de geluidssterkte was deels mijn zorg, we willen wel harder maar moeten voorkomen dat er geen gehoorbeschadiging op treed bij bijvoorbeeld voetgangers en fietsers (zij hebben immers geen gehoorbescherming) die toch vaak op zeer kleine afstand worden gepasserd.

ik zal proberen een en ander toe te lichten,

Passie: dat ''ze'' willen veranderen is al lang duidelijk en in feite is het al veranderd, het zal gepubliseerd worden in de staats courant en is dan tevens middels koningklijk besluit bekrachtigd.
wat betreft de 2 en 3-toon is al langer duidelijk dat alles naar een 2-toon zal moeten, er is geen verschil meer in wie eerst en dan wie volgt.
Tja Europeesch aanpakken ligt veel lastiger, wij (nederland) zijn wel vaker voortrekker in dit verhaal, en europeesch ligggen de tonen nogal verschillend.
Dat de fabrikanten voor nederland hun produkt moeten aanpassen is geen enkel probleem, de toon is alleen een stuk software en nederland had altijd al eigen software, dus ook die kosten vallen wel mee, bovendien is er altijd een overgangs regeling dus wat nu rijdt kan echt nog wel een tijdje mee.

In de sirenes van Honac had ik het zo geregeld dat de toon en versnelling in een appart ic zitten en gewoon over geprogrameerd kunnen worden, de nieuwe software ligt er al minstens een jaar.

Jerommeke88:Nu is dus inderdaad ook het gebruik van de koplampen toegestaan echter geen wig-wag, de lampen moeten gelijktijdig aan en uit gaan.

De groene lamp is bij deze dus ook toegestaan, fitsend, knipperend of gewoon constant aan.

Kevinvd88:met frequentie bedoelen ze de snelheid van het wisselen van de tonen (wisselfrequentie)dus niet de toonhoogte deze is nu bepaald op 375/500Hz. De tijdsduur van de enkele toon is niet nader gespecificeerd maar is 650milieseconden en bij versnellen zal deze 325milieseconden worden.
Deze functie kan op diverse manieren worden uitgevoerd door bijvoorbeeld een vaste schakelaar die handmatig wordt omgezet en dus ook terug gezet moet worden als naar de normale wisselfrequentie terug gegaan wordt.
In ziekenauto's wordt deze vaker uitgevoerd met een voetschakelaar.
Ook is het mogelijk om deze met de schakelaar van de claxon te bedienen, en er gelijk andere (software) mogelijkheden aan te geven, uiteraard toegestaan binnen de nieuwe regelgeving.

Chevy_Van:inderdaad alles zoals in duitsland , 2xlinks dan 2xrechts, eventueel met een lichte ''bibber'' er in.
Ook deze heb ik al een jaar geleden gemaakt voor Honac en is in Engeland en Spanje europeesch goedgekeurd volgens de ECE 65 norm, je ziet er al meerdere politie auto's mee rijden.
Dat saai vindt ik wel meevallen, hoewel ik de ''actionflits'' van Whelen (door Honac vertegenwoordigd in nederland) toch de mooiste vindt, deze heb ik ook gemaakt voor de lage edgebalken in nederland.

112webteam : de martin hoorn is niet te hard, met 2 dubbele hoorn geeft hij 113dB en dat mag echter hij heeft nooit de juiste toonhoogte gehad, dus als Martin die aanpast mag het gewoon weer.

ik laat het hier even bij ik volg uiteraard met belangstelling en als ik kan antwoorden zal ik dat zeker doen.

groeten zwaailampmaker
Titel: Re: Wijziging optische en geluidssignalen
Bericht door: Live op 16 februari 2008, 00:56:27

met name de geluidssterkte was deels mijn zorg, we willen wel harder maar moeten voorkomen dat er geen gehoorbeschadiging op treed bij bijvoorbeeld voetgangers en fietsers (zij hebben immers geen gehoorbescherming) die toch vaak op zeer kleine afstand worden gepasserd.   :D ;D


Perfect en duidelijk verhaal, niks op af te dingen, en dat wil ik ook zeker niet... maar deze was te leuk, die moest ik gewoon ff inkoppen!  :P ;)
Titel: Re: Wijziging optische en geluidssignalen
Bericht door: passie op 18 februari 2008, 12:42:21
Nou de Martinshoorn wordt 20% duurder omdat ze speciaal voor Nederland langere trompetten moeten maken!
Daarom vind ik het ook zo dom dat Nederland dit als enige land gaat doen. Onze leverancier spreekt niet van een verbetering door de andere frequenties en Europa zal ook zeker niet volgen, maar de hoorns klinken wel als een klok. Dat is dan natuurlijk Martin-horn eigen  ;)
Titel: Re: Wijziging optische en geluidssignalen
Bericht door: zwaailampmaker op 18 februari 2008, 14:09:05
tja dat de martinhorn 20% duurder gaat worden begrijp ik wel, leverantsiers pakken iedere mogelijkheid aan om de prijs te verhogen, overigens heeft de huidige martinhorn ook nooit aan de regelgeving voldaan, zoals meer apperatuur niet en er komt een tijd (nu dus) dat alles gewoon aan de regelgeving moet gaan voldoen.

dat jullie leverantsier vindt dat het geen verbetering is moeten zij maar weten, er is onderzoek naar gedaan (dit keer echt onderzoek en niet alleen literatuuronderzoek) en deze heeft uitgewezen dat het wel een verbetering zal zijn.
Zo is in nederland al lange tijd 280/459Hz toegepast (Hella)

En volgens mij klinken de Martin Horn's niet als een klok maar als een trompet, en ja ze waren al langer erg hard, zeker de dubbele hoorn's (113dB)
Titel: Re: Wijziging optische en geluidssignalen
Bericht door: passie op 21 februari 2008, 16:19:48
overigens heeft de huidige martinhorn ook nooit aan de regelgeving voldaan, zoals meer apperatuur niet en er komt een tijd (nu dus) dat alles gewoon aan de regelgeving moet gaan voldoen.

En volgens mij klinken de Martin Horn's niet als een klok maar als een trompet, en ja ze waren al langer erg hard, zeker de dubbele hoorn's (113dB)

O, zover ik weet was de dubbele martin-horn wel goed gekeurd... Niet dus?

En ja, idd als een trompet  8)

Gr,Pascal
Titel: Re: Wijziging optische en geluidssignalen
Bericht door: RAdeR op 21 februari 2008, 16:24:58
Als ik het goed gelezen heb mag er 1 set primaire signaalverlichting (zwaailichten) bovenop het voertuig en 1 set secundaire verlichting (flitsers) aan de voorzijde en verder niets.
De primaire signaalverlichting moet rondom zichtbaar zijn.
Dat lijkt me zeker bij brandweervoertuigen maar ook bij verschillende types ambulances erg lastig en niet haalbaar.
Maar de extra verlichtingsets op de zijkant en achterkant zijn niet meer toegestaan.
Dit lijkt me de veiligheid niet te bevorderen.
Titel: Re: Wijziging optische en geluidssignalen
Bericht door: Arlé op 21 februari 2008, 20:15:33
Als ik het goed gelezen heb mag er 1 set primaire signaalverlichting (zwaailichten) bovenop het voertuig en 1 set secundaire verlichting (flitsers) aan de voorzijde en verder niets.
De primaire signaalverlichting moet rondom zichtbaar zijn.
Dat lijkt me zeker bij brandweervoertuigen maar ook bij verschillende types ambulances erg lastig en niet haalbaar.
Maar de extra verlichtingsets op de zijkant en achterkant zijn niet meer toegestaan.
Dit lijkt me de veiligheid niet te bevorderen.

Ik ben heel benieuwd welke agent het lef heeft om als eerste een hulpverleningsvoertuig van een andere dienst een bekeuring te geven voor 'verkeerde' blauwe lampen....  ;D Die maakt in ieder geval geen vrienden in z'n eigen regio!  ;)

Bovenstaande kan zowel als uitdaging, als waarschuwing gelezen worden, maar niet negatief bedoeld!!!  ;D ;D ;D
Titel: Re: Wijziging optische en geluidssignalen
Bericht door: Jerommeke op 21 februari 2008, 21:48:14
Dat zal waarschijnlijk net als de BiZa striping een aangelegenheid worden van Binnenlandse Zaken. ;)
Titel: Re: Wijziging optische en geluidssignalen
Bericht door: zwaailampmaker op 22 februari 2008, 02:36:59
Als ik het goed gelezen heb mag er 1 set primaire signaalverlichting (zwaailichten) bovenop het voertuig en 1 set secundaire verlichting (flitsers) aan de voorzijde en verder niets.
De primaire signaalverlichting moet rondom zichtbaar zijn.
Dat lijkt me zeker bij brandweervoertuigen maar ook bij verschillende types ambulances erg lastig en niet haalbaar.
Maar de extra verlichtingsets op de zijkant en achterkant zijn niet meer toegestaan.
Dit lijkt me de veiligheid niet te bevorderen.

er is sprake van een set, dit kan dus een ''balk'' zijn (dakset in de vaktermen en ook in de volksmond)
op moment dat er op een brandweervoertuig 2 zwaailampen of flitslampen voorop (bovenop) zal dit ook als set worden aangemerkt.

in princiepe zouden inderdaad de lampen aan de zij en achterkant niet meer mogen, maar ik denk dat er nog wel achter de oren gekrabelt gaat worden.
Titel: Re: Wijziging optische en geluidssignalen
Bericht door: zwaailampmaker op 22 februari 2008, 02:39:54
Ik ben heel benieuwd welke agent het lef heeft om als eerste een hulpverleningsvoertuig van een andere dienst een bekeuring te geven voor 'verkeerde' blauwe lampen....  ;D Die maakt in ieder geval geen vrienden in z'n eigen regio!  ;)

Bovenstaande kan zowel als uitdaging, als waarschuwing gelezen worden, maar niet negatief bedoeld!!!  ;D ;D ;D

de agent hoeft zich hier niet mee bezig te houden, (inderdaad hij zou geen vrienden maken, maar zijn eigen auto zal ook nog wel niet voldoen)
deze controletaak is weggelegd voor de APK keuring waar ook de hulpverleningswagens heen moeten.
Titel: Re: Wijziging optische en geluidssignalen
Bericht door: Koen Wiegman op 22 februari 2008, 23:40:02
Wat mij nog niet helemaal duidelijk is, dat zijn de oranje knipperlichten.

Ik had destijds begrepen dat elke blauwe dakset verplicht oranje lichten moet hebben.

Hoe zit dat nu precies?
Titel: Re: Wijziging optische en geluidssignalen
Bericht door: RAdeR op 23 februari 2008, 08:40:15
Klopt staat ook in de nieuwe regeling.
1 oranje pit is verplicht
Dit om het aantal blauwe pitten bij een incident terug te dringen (incident management).
Titel: Re: Wijziging optische en geluidssignalen
Bericht door: zwaailampmaker op 23 februari 2008, 13:29:53
Wat mij nog niet helemaal duidelijk is, dat zijn de oranje knipperlichten.

Ik had destijds begrepen dat elke blauwe dakset verplicht oranje lichten moet hebben.

Hoe zit dat nu precies?

dat komt niet duidelijk naar voren, ik ga er vanuit dat dit niet verplicht is, maar als het voertuig gebruikt wordt om af te zetten dan zal deze oranje moeten hebben en rondom zichtbaar, hoewel in strijd met het incident management omdat hier explciet wordt gesproken dat alleen aan de zijde waar het verkeer naderd (toerijdend op het incident of werkzaamheden) oranje gevoerd mag worden, dus beslist weer niet rondom.

op politie voertuigen zullen dus steeds meer de daksets verschijnen met zowel blauw als oranje en deze zullen dus aan de nieuwe regels moeten voldoen.

maar de nieuwe regels hebben nog veel meer complicaties, bijv. geluid zonder blauwlicht mag niet, dus als 1 van de 4 hoekflitsers stuk gaat moet automatisch het geluid uit gaan, of als de lamp van de zwaailamp stuk gaat (er zit ook nog een motortje in voor de draaibeweging) moet zit gecontroleerd zijn en de sirene uit zetten.
m.a.w. lampje stuk geen voorrangsvoertuig meer, zal je overkomen midden op het kruispunt met je politieautootje, brandweer-of ziekenauto, wanneer er dan een aanrijding ontstaat ben je gewoon weggebruiker.

ook moet alles nu voldoen aan de emc-eisen (kleine e voor de geluidsinstallatie) en ECE-65 (grote E wat zowel emc als ECE-65 wat inhoud lichtsterkte, flitsfrequentie en kleur voor de set signaal verlichting) en dit keurmerk wordt afgegeven door de rijksdienst wegverkeer na gekeurd te zijn door een door de europeesche overheid toegestaan keurings instituut, in nederland is dat bijv. de Kema die dit samen met het spaanse keuringsinstituut oplost.
Dit houdt in dat alle apperatuur eerst bij de bijv. kema moet zijn geweest en alles waar licht uitkomt ook nog even naar spanje moet.(op dit moment kan alleen in spanje het licht gecontroleerd worden)

maar er geld waarschijnlijk wel een overgangsregeling dus zal het nog jaren duren voor alles voor elkaar is.
Titel: Re: Wijziging optische en geluidssignalen
Bericht door: passie op 25 februari 2008, 11:37:02
De overgangsregeling is 5 jaar.
Titel: Re: Wijziging optische en geluidssignalen
Bericht door: grizz op 26 februari 2008, 10:37:49
t wordt er weer lekker werkbaar op... ik weet zelf ook wel dat ik geen voorrangsvoertuig ben als ik alleen blauwe lampen voer... maar er zijn zat situaties te noemen waarbij het wel werkt dat je laat zien dat je haast hebt en dus ter verduidelijking alleen de blauwe lampen aanzet... maar goed... gezond boerenverstand is kennelijk erg schaars.... >:(

K word er gewoon een beetje moe van dat ALLES afgeregeld moet zijn omdat men zich wil indekken...
Titel: Re: Wijziging optische en geluidssignalen
Bericht door: ACKevin op 26 februari 2008, 10:47:15
Op dit gebied heb ik liever de amerikaanse regeltjes.. gooi er zo'n hele kermistoestand op en we praten nergens meer over..
Titel: Re: Wijziging optische en geluidssignalen
Bericht door: grizz op 26 februari 2008, 10:54:23
precies en bij het minste of geringste gaat de boel aan zodat je nooit kunt ontkennen dat je niets gezien of gehoord hebt lol... is misschien wel wat overdreven maar soms word ik gewoon moe van het feit dat het allemaal zo verschrikkelijk moeilijk moet zijn... Zoals ik al zei... gezond boerenverstand zou wat meer de overhand moeten hebben maar goed... ik kan me er boos over maken maar dat maakt toch niets uit....
Titel: Re: Wijziging optische en geluidssignalen
Bericht door: ACKevin op 26 februari 2008, 11:14:22
precies, wordt allemaal voor je beslist en je hebt het maar te slikken :P
Titel: Re: Wijziging optische en geluidssignalen
Bericht door: Michel D. op 26 februari 2008, 15:08:51
Misschien om dit topic samen te laten gaan met :

http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php/topic,11270.0.html (http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php/topic,11270.0.html)
Titel: Re: Wijziging optische en geluidssignalen
Bericht door: zwaailampmaker op 27 februari 2008, 00:40:30
Misschien om dit topic samen te laten gaan met :

http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php/topic,11270.0.html (http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php/topic,11270.0.html)

lijkt me niet zo,n slim verhaal, bovenstaand is een zeer oude topic waar door de niewe regels veel is achterhaald.
Titel: Re: Wijziging optische en geluidssignalen
Bericht door: guus op 11 maart 2008, 00:42:36
Nu lees ik dat alle signaalverlichting eerst wordt gekeurd voor het wordt toegelaten in NL. Is het in deze correct dat nederland soepel is in het toelaten van verschillende kleuren blauw als signaalverlichting?

Ik heb eens gelezen over europees blauw (paarsblauw) en amerikaans blauw (groenblauw) en het feit dat men in bijv Duitsland alleen europees blauw accepteert. Dit zie je ook terug in de signaalverlichting van duitse merken zoals Hella, die alle blauwe verlichting in een meer paarsblauwe variant aanbieden.

Hoe zit dit precies, want ook aan kleuren blauw is er een ware willekeur in Nederland.

groetjes,
Guus
Titel: Re: Wijziging optische en geluidssignalen
Bericht door: zwaailampmaker op 13 maart 2008, 01:35:19
Nu lees ik dat alle signaalverlichting eerst wordt gekeurd voor het wordt toegelaten in NL. Is het in deze correct dat nederland soepel is in het toelaten van verschillende kleuren blauw als signaalverlichting?

Ik heb eens gelezen over europees blauw (paarsblauw) en amerikaans blauw (groenblauw) en het feit dat men in bijv Duitsland alleen europees blauw accepteert. Dit zie je ook terug in de signaalverlichting van duitse merken zoals Hella, die alle blauwe verlichting in een meer paarsblauwe variant aanbieden.

Hoe zit dit precies, want ook aan kleuren blauw is er een ware willekeur in Nederland.

groetjes,
Guus

de regelgeving geeft nu aan dat de kleur aan de ECE65 moet voldoen, hier staat heel duidelijk de blauwe kleur omschreven en is maar 1 kleur mogelijk.(binnen grenzen, maar deze zijn zeer nauw)
of dit de europeesche kleur is weet ik niet, lijkt mij wel heel logisch omdat ook duitsland aan de ECE65 moet worden voldaan.
dit is echter goed na te gaan, de leverantcier zal maar wat graag vermelden dat zijn produkt is toegelaten en het toegekende E-nummer vermelden.

nederland zal dus niet soepel zijn, zij zullen altijd om het keuringscertificaat vragen en het E-nummer.

een fabrikant zal zijn produkt ter keuring aan moeten bieden bij een daartoe bevoegde keuringsinstantie die vervolgens voor de fabrikant een toelatingsnummer moet aanvragen bij de lokale overheid.
in nederland mag bijv. de KEMA keuren en zullen zij indien goedgekeurd een toelatingsnummer aanvragen bij de Rijksdienst wegverkeer die in nederland de nummers uitgeeft.
wel is het zo dat als een produkt in een ander land is goedgekeurd en gecertificeert, dit in alle europeesche landen geldig is.
zo keurt in engeland het ''britisch standard institute''(BSI) deze voert net als de kema de z.g.n. EMC-test uit (kleine e), net als de KEMA en bijde laten vervolgens de E-test bij een spaans keurinstituut laten doen.

zowel de KEMA als het BSI (en waarschijnlijk meerdere keuringsinstituten) voeren alleen de EMC-test uit en laten de ECE65-test in spanje doen omdat dat dit spaanse instituut geinvesteerd heeft in een uitgebreide en vooral dure meetopstelling.
de EMC-test geeft de kleine ''e'' indien goedgekeurd welk vereist is om de grote ''E'' na keuring te kunnen verkrijgen.

andere apperatuur in de voertuigen zoals bijv. de sirene/versterker(indien elektronisch) moeten wel allemaal de kleine ''e'' hebben

hoop dat het duidelijk is anders licht ik het graag nog een keer toe.

kort samen gevat:
EMC: gaat over instraling waardoor het produkt gestoord kan worden, uitstraling waardoor andere produkten gestoord kunnen worden, en veiligheid, bijv. te heet brandgevaarlijk of brandwonden door aanraking, scherp waardoor je jezelf kan verwonden en nog een aantal andere aspecten.

ECE65: gaat over lichtkleur, hoeveelheid licht en de flits frequentie, dit geld voorlopig voor blauw en oranje.
Titel: Re: Wijziging optische en geluidssignalen
Bericht door: Koen Wiegman op 13 maart 2008, 22:20:45
Goeie uitleg, bedankt.

Met EMC eisen heb ik niet zulke goede ervaringen.

Is er kans op wederzijdse beinvloeding van de installatie versus GSM, C2000, GPS, hartmonitor en dergelijke?
Gelden voor de voorrangssets nog extra eisen?
Titel: Re: Wijziging optische en geluidssignalen
Bericht door: zwaailampmaker op 13 maart 2008, 23:33:00
Goeie uitleg, bedankt.

Met EMC eisen heb ik niet zulke goede ervaringen.

Is er kans op wederzijdse beinvloeding van de installatie versus GSM, C2000, GPS, hartmonitor en dergelijke?
Gelden voor de voorrangssets nog extra eisen?

dat je geen goede ervaringen hebt met EMC kan ik mij helemaal invoelen, je hebt te maken met storing veroorzaken en storing die veroorzaakt wordt door andere produkten.

wat de nieuwe produkten aangaat blijven deze allen binnen de gestelde normen, mits goed gekeurd.
overigens kema-gekeurd wil niet altijd zeggen dat ze goed gekeurd zijn, de kema keurt ook af en de producenten maken daar ook wel eens misbruik van, kema-gekeurd, maar niet goed gekeurd, uiteraard zijn ze dan niet toegelaten en niet gecertificeerd dus vraag even naar het toelatingscertificaat.
voornamenlijk in de oudere produkten zit het probleem, er is in het verleden weinig gedaan aan ontstoring van de produkten waardoor bijv. een elektrice rolstoel/invalidewagen spontaan de verkeerde kant uit gaat en in het ergste geval de sloot in als iemand in de buurt bijv. een gsm gaat gebruiken.
dit is niet de schuld van de gsm, maar van de invalide wagen die niet aan de niet gestoord worden norm voldoet.

zo zie je vaak een bordje in bijv. ziekenhuizen hangen dat er geen gsm gebruikt mag worden, dit heeft echter niet alleen met storing veroorzaken te maken (de gsm voldoet immers aan de norm) maar o.a. met privacy o.a. het hinderlijke bellen.

in princiepe kan er geen interactie plaats vinden van de app. op de door jou genoemde produkten, alles zou aan de normen moeten voldoen anders zijn ze simpelweg niet toegestaan, je hebt het over produkten van de laatste jaren.

vlak echter niet uit wat bijv. een portofoon kan veroorzaken, storing is meestal elektromachnetische straling en daar produceert de portofoon nog al wat van.(anders kan hij niet zenden)
echte testen hebben we hier niet goed mee kunnen doen, we mogen er immers niet mee spelen, hoewel we wat bescheiden testen hebben uit gevoerd, mijn dochter is hulpcentralist en kan dus beroepshalve de porto even te hand nemen zonder dat we daar problemen mee krijgen, gewoon een portotest. ;)

als laatste, er gelden zware eisen voor de voorrangssets, heeft me in het begin nog wel eens grijze haren bezorgt, maar er zijn bij het ontwerpen een aantal spelregels die in acht moeten worden genomen.
gelukkig zijn er al verschillende produkten toegelaten waar ik mijn best op heb gedaan.
Titel: Re: Wijziging optische en geluidssignalen
Bericht door: Koen Wiegman op 15 maart 2008, 23:52:18
Bedantk voor je uitgebreide reactie.
En ik heb nog een aardige anekdote.

Van onze set ging eens iets stuk en vervolgens ging het ding niet meer uit.
Dat was toch tamelijk vervelend.
Bij de amsterdamse leverancier van deze amerikaanse set, zei men doodleuk dat het aan onze aarding van de set lag.
Daarop heb ik duidkelijk gemaakt dat ik het acceptabel vind als het ding dan stuk gaat maar het niet acceptabel vind als ie alleen via de accupool is uit tezetten...
Ook voor de mobilofoons maakt het uit of het stuk gaat of door constant zenden het net plat legt.
Na mijn uitleg was men echter geheel akkoord en is een en ander vervolgens kosteloos hersteld.